Hjemmelaga – fra norske bønder

Kampanje

Borte bra, men hjemmelaga best


Med kampanjen «hjemmelaga» ønsker Opplysningskontorene i landbruket og Stiftelsen Norsk Mat å heie fram den norske bonden for jobben de gjør med å lage det vi mener er verdens beste mat. Vi ønsker også å knytte deg som forbruker nærmere norske bønder som produserer maten du spiser hver dag. 

Bøndene sørger for at vi tar hele landet i bruk, takket være framtidsretta landbruk. Bak noe hjemmelaga ligger hardt arbeid, tradisjoner og kjærlighet til mat. Norske råvarer er noe helt spesielt: smaksrikt, kortreist og av høy kvalitet. Produsert med kjærlighet av norske bønder.

Gulrot i åker - hjemmelaga

Sesongens norske smaker

Høsten er den rikeste mat-sesongen i Norge. Nå finner du norske epler, pærer, kål, gulrøtter, rotgrønnsaker og poteter i butikken – dyrket og høstet med omsorg fra bønder som står på over hele landet. Kortreist, smakfullt og perfekt til høstens middager.

Hjemmelaga fra den norske bonden - MatPrat

Tenk sesong når du lager mat

Høsten er høysesong for norske råvarer! Rotgrønnsakene høstes, lammet kommer ned fra fjellet og hagene bugner av epler. Å spise i sesong er et godt grep du kan gjøre for å spise variert, og for å spise mest mulig norske råvarer. I Matprat er vi opptatt av norsk mat, velge norsk, og vi brenner for å vise deg hvordan.

Hjemmelaga fra den norske bonden - Brød og korn

Velg norsk korn

Norske bønder dyrker 1,1 – 1,3 millioner tonn korn hvert år. Hvor mye som kan brukes til matkorn varierer fra år til år. Møllere og bakere jobber for at andelen norsk korn skal være så høy som mulig.  Opplysningskontoret for brød og korn formidler matkunnskap om korn og bakevarer på vegne av kornbønder, møller og bakere.

Norsk melk- en råvare i verdensklasse

Har du noen gang tenkt på at alle de ulike produktene som finnes i meierihyllene, alt fra blåmuggost, rømme, brunost og yoghurt, stammer fra én råvare, nemlig melk? Melk og meieriprodukter har vært en av grunnstenene i kostholdet vårt og i norsk matkultur. Den dag i dag har over 90 % av alle nordmenn et meieriprodukt i kjøleskapet sitt, og de norske kostrådene anbefaler at vi spiser tre porsjoner melk og meieriprodukter daglig.

Se etter Nyt Norge når du handler!

Norske råvarer

Alt starter hos bonden. Velger du mat merket med Nyt Norge er råvarene produsert av dyktige, norske bønder

Friske planter

Norske bønder jobber systematisk med integrert plantevern og bruker lite plantevernmidler

God dyrehelse

Den norske bonden tar godt vare på dyra sine. Vi er blant landene i verden som bruker minst antibiotika til husdyr