Hjemmelaga – fra norske bønder

Kampanje

Borte bra, men hjemmelaga best


Med kampanjen «hjemmelaga» ønsker Opplysningskontorene i landbruket og Stiftelsen Norsk Mat å heie fram den norske bonden for jobben de gjør med å lage det vi mener er verdens beste mat. Vi ønsker også å knytte deg som forbruker nærmere norske bønder som produserer maten du spiser hver dag. 

Bøndene sørger for at vi tar hele landet i bruk, takket være framtidsretta landbruk. Bak noe hjemmelaga ligger hardt arbeid, tradisjoner og kjærlighet til mat. Norske råvarer er noe helt spesielt: smaksrikt, kortreist og av høy kvalitet. Produsert med kjærlighet av norske bønder.

Dette bør du spise om høsten

Høsten er sesongen for norske råvarer. For at vi skal kunne fylle handlekurven med grønnsaker og frukt fra norsk jord, står bønder over hele landet på. De drar opp grønnsaker fra åkeren, plukker frukt fra trærne og gir oss tilgang på noe av det beste norsk jordbruk har å by på. Nå bugner det av råvarer som passer perfekt til lune gryter, ovnsretter og gode hverdagsmiddager. Norske råvarer er kortreist, fulle av smak og et resultat av bondens omsorg og innsats.

Få tips til hva som er i sesong

Tenk sesong når du lager mat

MatPrat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt, og jobber på vegne av den norske bonden. Gjennom MatPrat bidrar vi med inspirasjon, informasjon og kunnskap om norsk mat og matproduksjon.

Les mer her om norsk mat i sesong.

Hjemmelaga fra den norske bonden - MatPrat
Hjemmelaga fra den norske bonden - Brød og korn

Norsk havre – mer enn hestefôr

Norske bønder dyrker omtrent 200 000 tonn havre hvert år. Havre er bra for kroppen og er enkelt å lage god mat med.

Opplysningskontoret for brød og korn formidler matkunnskap om korn og bakevarer på vegne av for kornbønder, møller og bakere.

Se hva du kan lage av norsk havre her.

Norsk melk- en råvare i verdensklasse

Har du noen gang tenkt på at alle de ulike produktene som finnes i meierihyllene, alt fra blåmuggost, rømme, brunost og yoghurt, stammer fra én råvare, nemlig melk? Melk og meieriprodukter har vært en av grunnstenene i kostholdet vårt og i norsk matkultur. Den dag i dag har over 90 % av alle nordmenn et meieriprodukt i kjøleskapet sitt, og de norske kostrådene anbefaler at vi spiser tre porsjoner melk og meieriprodukter daglig.

Her kan du lese mer om våre unike meieriprodukter.

Se etter Nyt Norge når du handler!

Norske råvarer

Alt starter hos bonden. Velger du mat merket med Nyt Norge er råvarene produsert av dyktige, norske bønder

Friske planter

Norske bønder jobber systematisk med integrert plantevern og bruker lite plantevernmidler

God dyrehelse

Den norske bonden tar godt vare på dyra sine. Vi er blant landene i verden som bruker minst antibiotika til husdyr