Vi har utfordret Nyt Norge-ambassadørene Ida Gran-Jansen og Eirik Lyssand til å lage skikkelig god, næringsrik mat av norske råvarer. Ida og Eirik er samboere og har tre små barn sammen. Begge brenner for å lage god og næringsrik mat fra bunnen av. Oppskriftene er enkle og passer inn i en travel hverdag samtidig som du får god og næringsrik mat, enten du spiser middag alene eller med familien. Her finner du Ida og Eiriks oppskrifter, og det vil bli flere og flere digge matretter her utover året. Følg med!
Eirik Lyssand oppskrifter:
Ida Gran-Jansens oppskrift på cheezy tomatsuppe
Tenk så heldige vi er som kan velge norske råvarer gjennom vinteren og våren! Hvordan kan du egentlig vite at du velger norsk mat? Jo, du kan se etter Nyt Norge-merket på maten du kjøper. Norske gode, søte tomater er et must for å få en god tomatsuppe.
«Og hallo, lite visste jeg at norske drivhus bruker nyttedyr til å bekjempe sykdom, og slik kan de unngå, eller bruke mindre sprøytemidler, DET er kult! Det gjelder for eksempel norske tomater, agurker og urter.»
Her får du en næringsrik tomatsuppe med persilleolje og masse digg ost laget av god, norsk melk:
- Ca 800 g gode tomater
- 3 sjalottløk
- 1/2 hvitløk
- 3 gulrøtter
- 2 klyper salt
- 2-3 kvaster timian (valgfritt)
- 0.3 dl olivenolje
- 2-3 dl grønnsaks- eller kyllingkraft
- Salt etter smak
- Norsk mozzarella og cheddar
Persilleolje
- 1 bunt bladpersille
- 1 dl olivenolje
- 1 skvis sitron
- 1 klype salt
Fremgangsmåte
- Forvarm oven til 200c varmluft. Ha tomater, sjalottløk, og gulrot i en ildfast form.
- Del en hvitløk i 2 og legg den ene delen i formen sammen med salt, timian og dryss olje over. Stek i ca 20 min.
- Blend alt i en blender sammen med kraft og smak til med salt. Hold suppen varm i en kjele.
- For å lage persilleolje kan du blende sammen persille, olje, sitron og salt til en jevn grønn olje.
- Hell suppen i skåler og riv godt med ost over, dryss til slutt over den grønne fine persilleoljen.
- Hvis du vil ha ekstra kos, så lag gjerne toast ved siden av. Du kan bruke den samme osten som i tomatsuppen, altså cheddar og mozarella.
Myke vaniljeknuter med jordbærglasur
«Myke vaniljeknuter med jordbær-kremostglasur er magisk godt!».
Ida Gran-Jansen bruker norske, søte jordbær, norske egg og meieriprodukter for å lage de beste bollene. Norske egg er fri for salmonella og det brukes lite antibiotika i norsk melkeproduksjon.
«Se etter Nyt Norge-merket på varene du handler i butikken, så velger du norske produkter og støtter den norske bonden som vi er så glade for å ha. Jordbær-kremostglasuren her er helt vanvittig! «
Oppskriften får du her:
Deig:
- 450 g hvetemel
- 75 g sukker
- 1 ts knuste kardemommekjerner eller malt kardemomme
- 1/2 ts salt
- 25 g fersk gjær
- 2.5 dl helmelk
- 1 egg
- 75 g romtemp. smør
Fyll (alt røres sammen):
- 125 g romtemp. smør
- 75 g sukker
- 1 ss vaniljesukker
Jordbærglasur (alt stavmikses sammen):
- 100 g kremost
- 75 g romtemp. smør
- 75 g melis
- Ca 7 norske jordbær
Fremgangsmåte:
- Knus kardemommekjernene i en morter. Elt sammen hvetemel, sukker, salt, kardemomme og gjær. Visp sammen melk og egg, og varm opp til fingervarm (35-37 c). Hell sammen med det tørre, og elt i 10 min på lav hastighet. Ha i smør og elt i 5 min til, eller til du har en myk deig.
- Hev til litt under dobbel-størrelse (heller litt under enn overhevet). Kjevle ut en rektangel og smør utover fyllet. Brett 2/3 inn og brett resten over. Kjevle litt i bredden og kutt ca 12 strimler.
- Twist og knyt en knute. Hev i ca 40 min, før du lager en grop i midten og fyller med vaniljekrem.
- Pensle med egg og stek på 180 grader i 14 min.
- Avkjøl.
- Ha over jordbær-kremostglasuren og topp med friske jordbær.
Kylling med kremet norsk spisskål og grønnkålchips
Høsten er et skattkammer av norske råvarer. I denne retten fra Ida Gran-Jansen får du saftig norsk kylling, deilig kremet spisskål og knasende sprø grønnkålchips, servert med norske poteter. Spisskål er en fantastisk råvare som tar over for nykål når nykålsesongen er over, med mange av de samme kvalitetene. Grønnkålchips er barnas favoritt! Knasende sprø og proppfull av næring. Oppskriften finner du her:
Ingredienser:
- 2 kyllingfileter med skinn
- 1 pakke grønnkål
- Olivenolje + salt
- 1 liten spisskål (ca. 500 g)
- 1 dl vann
- 1 ss smør
- 3 dl kremfløte eller matfløte
- 2 gode klyper salt
- Saft fra 1/3-1/2 sitron
- 700 g nypoteter
Fremgangsmåte:
- Forvarm ovnen til 175 grader varmluft.
- Krydre skinnet på kyllingen og varm opp 2 ss olivenolje i en panne på medium/høy varme. Legg kyllingen med skinnet ned.
- Mens kyllingen steker, kan du legge grønnkålen utover et stekebrett og drysse på olivenolje og salt. Når kyllingskinnet er skikkelig gyllent, kan du snu filetene. Sett både kylling og grønnkål i ovnen samtidig, med litt mellomrom mellom hvert stekebrett.
- Etter ca 11 min, kan du ta kyllingen ut. Stek evt. grønnkålen lenger til den er skikkelig sprø. La kyllingen hvile.
- Mens kylling og grønnkål steker, kan du snitte spisskålen i tynne strimler. Kok opp vann og smør i en stor kjele, og legg spisskål i.
- La kålen småkoke under lokk i 8-10 min eller til kålen har falt sammen. Hell i fløten og la småputre uten lokk i 3-5 min, før du skviser inn sitron og salt.
- Server kyllingen (ca 1/2 filet pr.pers) sammen med grønnkål, kremet kål og kokte nypoteter og nyt.
Myke boller med norske epler og vaniljekrem
Norske epler er på sitt aller beste om høsten. Eplene er fantastiske i seg selv, men er også helt nydelige i gjærbakst. I denne oppskriften fra Ida Gran-Jansen får du det beste av norske epler, norske meieriprodukter og norske egg. Rett og slett en drømmebolle du må lage en søndag.
I Norge har vi utrolig mange dyktige bønder som sørger for at vi kan velge herlige råvarer hele året. Men hvordan kan du egentlig vite at du velger norsk mat? Jo, du kan se etter Nyt Norge på maten du kjøper, så vet du at du velger mat fra den norske bonden. Her får du oppskriften:
Ingredienser:
Bolledeig:
- 450 g hvetemel
- 75 g sukker
- 1/2 pakke ferskgjær
- 1 ts salt
- 1 ss kardemommekjerner
- 2.5 dl helmelk
- 1 egg
- 75 g romtemp smør
- 1 egg til pensling
Vaniljekrem:
- 3 eggeplommer
- 3 ss sukker
- 2 ts vaniljesukker
- 2 ss maizena
- 3 dl helmelk
Eplefyll:
- 3 norske epler
- 0.5 dl sukker
- 1 dl vann
Fremgangsmåte:
- Varm opp melk og 1 egg til ca 35 grader. Elt sammen hvetemel, sukker, gjær, salt, kardemomme og den fingervarme væsken. Elt i ca 6-7 min i en kjøkkenmaskin med ertekrok. Elt så inn smøret, litt og litt til alt er i, elt så i ca 6-7 min til.
- La deigen heve til litt under dobbel størrelse, ca. 1 time.
- Lag vaniljekrem ved å vispe sammen eggeplommer, sukker, vaniljesukker og maizena i en bolle. Varm opp melken til den ryker, visp litt og litt av den varme melken inn i eggeblandingen til alt er i. Hell så alt over i kjelen igjen og varm opp på medium varme mens du pisker. Når kremen begynner å tykne, skrur du ned til lav temp og visper til en tykkere krem.
- Hell over I en ildfast form så den avkjøles litt raskt, sett evt inn i kjøleskapet.
- Kutt eplene i terninger og kok opp med sukker og vann. Småkok til eplene er møre, stavmiks til jevnt.
- Velt deigen ut på en melet overflate og del i 9 emner, rull boller og trykk dem flate. Legg på et stekebrett og hev i 40 min.
- Lag en grop i hver rute og legg vaniljekrem i halvparten og eplefyll i andre. Pensle med egg.
- Stek på 180 grader over/undervarme i 15 min.
- Avkjøl og dryss gjerne melis over.
Eirik Lyssands birria taco
Skal du ha gjester og vil lage noe som ikke krever perfekt timing og som lager seg selv mens du gjør de siste forberedelsene? Birria taco kan du lage dagen i forveien eller du kan sette i gang matlagingen 3, 4 eller 5 timer før gjestene kommer. Har du ikke akkurat det krydderet som står i oppskriften? Ingen fare! Bruk det du har. Resultatet blir bra uansett!
«Ekstra god taco? Se etter ingredienser med Nyt Norge-logo. Nyt Norge-merket er en bra hack når du vil vite hva som er i sesong akkurat nå!«
Ingredienser (til ca. 4):
- Kjøtt: 800 g høyrygg, lammebog eller lammeskulder (alt kjøtt som tåler tid funker)
- Grønnsaker:
- 4 tomater, hakket
- 1 bunt koriander, hakket
- 2 sjalottløk, finhakket
- 3-4 fedd hvitløk, finhakket
- Krydder:
- 2 ts spisskummen
- 2 ts hot sauce
- 2 ts paprika
- 2 ts hvitløkspulver
- 2 ts ingefærpulver
- 2 ts løkpulver
- 2 ts ginger/garlic pasta
- 2 ss teriyaki saus
- Væske:
- Kraft + vann til å dekke kjøttet
Fremgangsmåte:
- Brun kjøttet: Varm opp en stor panne og brun kjøttet godt på alle sider. Det skal være litt brent i panna, det gir smak.
- Ta ut kjøttet: Sett kjøttet til side.
- Stek grønnsakene: I samme panne, stek tomater, koriander, sjalottløk og hvitløk sammen med krydderne. Juster mengden krydder etter smak.
- Ha kjøttet tilbake i pannen og tilsett væske: Dekk grønnsakene og kjøttet med kraft og vann. La det småkoke i 2-3 timer.
- Ta ut kjøttet: Når kjøttet er mørt, ta det ut av panna.
- Stavmiks sausen (valgfritt): Bruk en stavmikser for å lage en jevn saus.
- Riv kjøttet: Riv kjøttet i små biter og ha sausen over for å unngå at kjøttet blir tørt.
- Server: Server med rødkål eller vanlig kål på tacoen.
Tips:
- Mengden kan justeres etter behov og hvor mange dere er til bords. For flere gjester, øk mengden kjøtt og grønnsaker. Det er vanlig å beregne ca. 150g kjøtt per person.
Arayes: Street food fra midtøsten med norske råvarer
Arayes er street food fra midtøsten som enkelt kan lages med gode, norske råvarer.
«Det er en fin form for brobygging og kulturforståelse. Min type aktivisme. Når du finner og velger mat merket med Nyt Norge støtter du norske bønder og økt selvforsyning, samtidig som du spiser verdens beste råvarer».
Oppskrift på Eirik Lyssands Arayes finner du her:
Ingredienser til arayes:
- 500g kjøttdeig av lam eller storfe
- 1 finrevet løk
- 2 fedd finrevet hvitløk
- 2 ss finhakket koriander eller persille
- 1 ts spisskummen
- 1 ts malt pepper
- 1 ts malt koriander
- 1 ts paprika
- Salt og pepper etter smak
- Tacokrydder (valgfritt)
Ingredienser til kål- og rømmeslaw:
- 1 dl rømme
- En halv nykål eller hodekål
- Saften av 1/2 sitron
- 1/2 ts finhakket chili
- 1 ts honning
- Salt og pepper etter smak
Ingredienser til tomatsalat:
- 2 tomater, hakket
- 1/2 rødløk, finhakket
- 2 ss olivenolje
- 1 ts sumak (eller salt og pepper etter smak)
Fremgangsmåte:
- Forbered kjøttmiksen: Blant kjøttdeig, løk, hvitløk, koriander/persille, spisskummen, malt koriander, paprika, salt og pepper i en bolle. Du kan også bruke tacokrydder for en annen smak.
- Fyll pitabrødene: Del pitabrødene i to og fyll dem med kjøttmiksen.
- Stek pitabrødene: Stek pitabrødene i en panne med litt olje eller grill dem på indirekte varme til kjøttet er gjennomstekt.
- Lag kål- og rømmeslaw: Bland kål, rømme, sitronsaft, chili, honning, salt og pepper i en bolle og server med de fylte pitabrødene.
- Lag tomatsalat: Bland sammen hakkede tomater, rødløk, olivenolje og sumak i en bolle og server med de fylte pitabrødene.
Lykke til med matlagingen!
Potetnachos til fotballkampen
Inviterer du venner hjem på kamp, eller har du en partner som du ser fotball med? Da bør du servere Eirik Lyssands potetnachos til neste kamp. Potetchips er godt, men med denne retten har du energi til både ekstraomganger og straffekonkurranse. Den er dessuten veldig enkel å lage. Se etter Nyt Norge-merket når du skal handle inn så støtter du både bonden og laget ditt.
Oppskrift på Eirik Lyssands potetnachos finner du her:
- Skjær poteter i terninger og stek dem gylne i ovnen på 190 grader i ca. 30 minutter.
- Stek kjøttdeig med tacokrydder og fordel over potetene.
- Strø ost over og stek i ovnen til osten har smeltet.
- Topp med frisk pico de gallo, ertemole (eller guacamole) og en god klatt rømme.
- Nyt kampen!
Lam indrefilet med rotgrønnsaker og norske poteter
Høsten er som skapt for date nights med alle de gode, norske råvarene som er tilgjengelige i butikk. Her får du oppskriften på en perfekt date night à la Eirik Lyssand med norsk lam, norske rotgrønnsaker og saltbakte norske poteter. Avslutt måltidet med tilslørte bondepiker med norske epler så er du garantert en vellykket date night. Se etter Nyt Norge-merket når du handler så støtter du den norske bonden. Oppskrift får du her:
Ingredienser:
Lam og tilbehør:
- 300–350 g lam indrefilet (eller annen mør lammedel)
- 300 g småpoteter
- 2 stk pastinakk
- 1 dl kremfløte
- 50 g smør
- 2 gulrøtter
- 1 ss honning
- 1 ts sitronsaft
- Friske urter (f.eks. timian eller rosmarin)
- Smør eller olje til steking
- Flaksalt Salt og pepper Hakkede nøtter (valnøtter eller hasselnøtter)
Tilslørte bondepiker:
- 2 epler
- 1 ss sukker
- 1 ss smør
- 0,5 dl havregryn
- 1 ss sukker (til havregryn)
- 1 ss smør (til havregryn)
- 1 dl kremfløte
Fremgangsmåte:
Ovnsbakte poteter:
- Forvarm ovnen til 200°C.
- Legg småpoteter i en ildfast form og dekk dem godt med flaksalt.
- Stek i ovnen i ca. 40 minutter, til de er møre.
Pastinakkpuré:
- Skrell og kutt pastinakk i biter.
- Kok dem møre i lettsaltet vann.
- Hell av vannet og kjør pastinakken glatt med fløte og smør. Smak til med salt og pepper.
Glaserte gulrøtter:
- Skrell og del gulrøttene i staver eller skiver.
- Stek dem i smør på middels varme til de er møre, men fortsatt har litt tyggemotstand.
- Vend inn honning og sitronsaft.
- Dryss over hakkede urter og nøtter før servering.
Lam indrefilet:
- Krydre kjøttet med salt og pepper.
- Brun lammet raskt i smør og olje sammen med urter.
- Etterstek i ovn på 180°C til kjernetemperaturen er ca. 56°C (rosa).
- La kjøttet hvile i 5–10 minutter før du skjærer det i skiver.
Tilslørte bondepiker:
- Skrell og kutt eplene i små biter.
- Kok dem møre med sukker og smør.
- Stek havregryn i smør og sukker til de er gyllenbrune og sprø.
- Pisk kremfløte til luftig krem.
- Legg desserten lagvis i glass: eplemos → krem → sprø havregryn.
Vil du prøve Eirik Lyssands Boeuf Bourguignon eller smashburger med rotgrønnsaker? Oppskriftene finner du her.
Nå er friske og gode norske epler i sesong. Oppskrift på Ida Gran-Jansens enkle epleterte finner du her.