Vi har utfordret Nyt Norge-ambassadørene Ida Gran-Jansen og Eirik Lyssand til å lage skikkelig god, næringsrik mat av norske råvarer. Ida og Eirik er samboere og har tre små barn sammen. Begge brenner for å lage god og næringsrik mat fra bunnen av. Oppskriftene er enkle og passer inn i en travel hverdag samtidig som du får god og næringsrik mat, enten du spiser middag alene eller med familien. Her finner du Ida og Eiriks oppskrifter, og det vil bli flere og flere digge matretter her utover året. Følg med!
Ida Gran-Jansen oppskrifter:
Eirik Lyssand oppskrifter:
Ida Gran-Jansens oppskrift på cheezy tomatsuppe
Tenk så heldige vi er som kan velge norske råvarer gjennom vinteren og våren! Hvordan kan du egentlig vite at du velger norsk mat? Jo, du kan se etter Nyt Norge-merket på maten du kjøper. Norske gode, søte tomater er et must for å få en god tomatsuppe.
«Og hallo, lite visste jeg at norske drivhus bruker nyttedyr til å bekjempe sykdom, og slik kan de unngå, eller bruke mindre sprøytemidler, DET er kult! Det gjelder for eksempel norske tomater, agurker og urter.»
Her får du en næringsrik tomatsuppe med persilleolje og masse digg ost laget av god, norsk melk:
- Ca 800 g gode tomater
- 3 sjalottløk
- 1/2 hvitløk
- 3 gulrøtter
- 2 klyper salt
- 2-3 kvaster timian (valgfritt)
- 0.3 dl olivenolje
- 2-3 dl grønnsaks- eller kyllingkraft
- Salt etter smak
- Norsk mozzarella og cheddar
Persilleolje
- 1 bunt bladpersille
- 1 dl olivenolje
- 1 skvis sitron
- 1 klype salt
Fremgangsmåte
- Forvarm oven til 200c varmluft. Ha tomater, sjalottløk, og gulrot i en ildfast form.
- Del en hvitløk i 2 og legg den ene delen i formen sammen med salt, timian og dryss olje over. Stek i ca 20 min.
- Blend alt i en blender sammen med kraft og smak til med salt. Hold suppen varm i en kjele.
- For å lage persilleolje kan du blende sammen persille, olje, sitron og salt til en jevn grønn olje.
- Hell suppen i skåler og riv godt med ost over, dryss til slutt over den grønne fine persilleoljen.
- Hvis du vil ha ekstra kos, så lag gjerne toast ved siden av. Du kan bruke den samme osten som i tomatsuppen, altså cheddar og mozarella.
Myke vaniljeknuter med jordbærglasur
«Myke vaniljeknuter med jordbær-kremostglasur er magisk godt!».
Ida Gran-Jansen bruker norske, søte jordbær, norske egg og meieriprodukter for å lage de beste bollene. Norske egg er fri for salmonella og det brukes lite antibiotika i norsk melkeproduksjon.
«Se etter Nyt Norge merket på varene du handler i butikken, så velger du norske produkter og støtter den norske bonden som vi er så glade for å ha. Jordbær-kremostglasuren her er helt vanvittig! «
Oppskriften får du her:
Deig:
- 450 g hvetemel
- 75 g sukker
- 1 ts knuste kardemommekjerner eller malt kardemomme
- 1/2 ts salt
- 25 g fersk gjær
- 2.5 dl helmelk
- 1 egg
- 75 g romtemp. smør
Fyll (alt røres sammen):
- 125 g romtemp. smør
- 75 g sukker
- 1 ss vaniljesukker
Jordbærglasur (alt stavmikses sammen):
- 100 g kremost
- 75 g romtemp. smør
- 75 g melis
- Ca 7 norske jordbær
Fremgangsmåte:
- Knus kardemommekjernene i en morter. Elt sammen hvetemel, sukker, salt, kardemomme og gjær. Visp sammen melk og egg, og varm opp til fingervarm (35-37 c). Hell sammen med det tørre, og elt i 10 min på lav hastighet. Ha i smør og elt i 5 min til, eller til du har en myk deig.
- Hev til litt under dobbel-størrelse (heller litt under enn overhevet). Kjevle ut en rektangel og smør utover fyllet. Brett 2/3 inn og brett resten over. Kjevle litt i bredden og kutt ca 12 strimler.
- Twist og knyt en knute. Hev i ca 40 min, før du lager en grop i midten og fyller med vaniljekrem.
- Pensle med egg og stek på 180 grader i 14 min.
- Avkjøl.
- Ha over jordbær-kremostglasuren og topp med friske jordbær.
Eirik Lyssands birria taco
Skal du ha gjester og vil lage noe som ikke krever perfekt timing og som lager seg selv mens du gjør de siste forberedelsene? Birria taco kan du lage dagen i forveien eller du kan sette i gang matlagingen 3, 4 eller 5 timer før gjestene kommer. Har du ikke akkurat det krydderet som står i oppskriften? Ingen fare! Bruk det du har. Resultatet blir bra uansett!
«Ekstra god taco? Se etter ingredienser med Nyt Norge-logo. Nyt Norge-merket er en bra hack når du vil vite hva som er i sesong akkurat nå!«
Ingredienser (til ca. 4):
- Kjøtt: 800 g høyrygg, lammebog eller lammeskulder (alt kjøtt som tåler tid funker)
- Grønnsaker:
- 4 tomater, hakket
- 1 bunt koriander, hakket
- 2 sjalottløk, finhakket
- 3-4 fedd hvitløk, finhakket
- Krydder:
- 2 ts spisskummen
- 2 ts hot sauce
- 2 ts paprika
- 2 ts hvitløkspulver
- 2 ts ingefærpulver
- 2 ts løkpulver
- 2 ts ginger/garlic pasta
- 2 ss teriyaki saus
- Væske:
- Kraft + vann til å dekke kjøttet
Fremgangsmåte:
- Brun kjøttet: Varm opp en stor panne og brun kjøttet godt på alle sider. Det skal være litt brent i panna, det gir smak.
- Ta ut kjøttet: Sett kjøttet til side.
- Stek grønnsakene: I samme panne, stek tomater, koriander, sjalottløk og hvitløk sammen med krydderne. Juster mengden krydder etter smak.
- Ha kjøttet tilbake i pannen og tilsett væske: Dekk grønnsakene og kjøttet med kraft og vann. La det småkoke i 2-3 timer.
- Ta ut kjøttet: Når kjøttet er mørt, ta det ut av panna.
- Stavmiks sausen (valgfritt): Bruk en stavmikser for å lage en jevn saus.
- Riv kjøttet: Riv kjøttet i små biter og ha sausen over for å unngå at kjøttet blir tørt.
- Server: Server med rødkål eller vanlig kål på tacoen.
Tips:
- Mengden kan justeres etter behov og hvor mange dere er til bords. For flere gjester, øk mengden kjøtt og grønnsaker. Det er vanlig å beregne ca. 150g kjøtt per person.
Arayes: Street food fra midtøsten med norske råvarer
Arayes er street food fra midtøsten som enkelt kan lages med gode, norske råvarer.
«Det er en fin form for brobygging og kulturforståelse. Min type aktivisme. Når du finner og velger mat merket med Nyt Norge støtter du norske bønder og økt selvforsyning, samtidig som du spiser verdens beste råvarer».
Oppskrift på Eirik Lyssands Arayes finner du her:
Ingredienser til arayes:
- 500g kjøttdeig av lam eller storfe
- 1 finrevet løk
- 2 fedd finrevet hvitløk
- 2 ss finhakket koriander eller persille
- 1 ts spisskummen
- 1 ts malt pepper
- 1 ts malt koriander
- 1 ts paprika
- Salt og pepper etter smak
- Tacokrydder (valgfritt)
Ingredienser til kål- og rømmeslaw:
- 1 dl rømme
- En halv nykål eller hodekål
- Saften av 1/2 sitron
- 1/2 ts finhakket chili
- 1 ts honning
- Salt og pepper etter smak
Ingredienser til tomatsalat:
- 2 tomater, hakket
- 1/2 rødløk, finhakket
- 2 ss olivenolje
- 1 ts sumak (eller salt og pepper etter smak)
Fremgangsmåte:
- Forbered kjøttmiksen: Blant kjøttdeig, løk, hvitløk, koriander/persille, spisskummen, malt koriander, paprika, salt og pepper i en bolle. Du kan også bruke tacokrydder for en annen smak.
- Fyll pitabrødene: Del pitabrødene i to og fyll dem med kjøttmiksen.
- Stek pitabrødene: Stek pitabrødene i en panne med litt olje eller grill dem på indirekte varme til kjøttet er gjennomstekt.
- Lag kål- og rømmeslaw: Bland kål, rømme, sitronsaft, chili, honning, salt og pepper i en bolle og server med de fylte pitabrødene.
- Lag tomatsalat: Bland sammen hakkede tomater, rødløk, olivenolje og sumak i en bolle og server med de fylte pitabrødene.
Lykke til med matlagingen!
Vil du prøve Eirik Lyssands Boeuf Bourguignon eller smashburger med rotgrønnsaker? Oppskriftene finner du her.
Visste du at det forsatt er mulig å kjøpe norske epler? Dyktige norske epleprodusenter har tatt i bruk lagringsteknogi som utvider eplesesongen. Oppskrift på Ida Gran-Jansens enkle epleterte finner du her.