Norske egg

Fjørfe

I Norge spiser hver av oss i snitt rundt 211 egg i året. Det tilsvarer 13,3 kg egg per nordmann.

Veterinær Elin Røssvoll hos eggprodusent Ida Bamsrud Bamsrudlåven, Mysen
Veterinær Elin Røssvoll hos eggprodusent Ida Bamsrud Bamsrudlåven, Mysen (Caroline Roka)

Vi skal ikke diskutere om hva som kom først av høna eller egget.

Men visste du at et egg veier i snitt 63 gram?

Og at egg er en fin kilde til protein, B12, vitamin D og vitamin A. 

Veterinær Elin Røssvoll hos eggprodusent Ida Bamsrud Bamsrudlåven, Mysen
Veterinær Elin Røssvoll hos eggprodusent Ida Bamsrud Bamsrudlåven, Mysen (Caroline Roka)

Man vet ikke når høns først kom til Norge, men gravfunn og gårdsnavn tyder på at høns ble brukt som husdyr før vikingetid. Så egg har vært viktig for oss i mange hundre år! 


Da er det veldig spennende å se at vi blir mer og mer glad i egg, for forbruket går sakte og sikkert oppover.

Stene gård
Stene gård (Eivor Eriksen/Matmerk)

Kunsten å koke egg er faktisk ikke så vanskelig å mestre. Vi følger MatPrat sine gode koketips. 

        Bløtkokt egg: 3-6 minutter

        «Smilende» egg: 6-8 minutter

        Hardkokt egg: 8-10 minutter

Bløtkokt egg
Bløtkokt egg

Du kan faktisk fryse egg! Men du kan ikke fryse dem hele i skallet.

Visp sammen hele egg og frys ned, eller skill plomme og hvite og fryse dem ned hver for seg. 

Eggets egenskaper opprettholdes etter frysing.

Kokte og stekte egg bør ikke fryses. Da blir egget gummiaktig. 

Egg i bolle
Egg i bolle

Har du lest en oppskrift der det står at du trenger pasteuriserte egg? Pasteurisering tar knekken på bakterier som salmonella.

Om du lager mat med norske egg, trenger du ikke å tenke på det.

Pasta med pinnekjøtt og egg
Pasta med pinnekjøtt og egg

Gode systemer og gode produsenter har gjort at vi ikke har salmonella i norske egg.

Norske egg kan du trygt spise!

Les mer her. 

Omelett Norskmat brød skog
Inga Oskal Eidsvåg