Slik lykkes du med kalkun til nyttår

Norsk kalkun er nyttårsmat for mange

FjørfeNorsk julematVinter

Kalkun går seirende ut som favorittmat på årets siste dag. Men hvordan var det nå vi tilberedte den? Vi har samlet noen enkle tips som forhåpentligvis vil guide deg trygt fram til en velsmakende nyttårsmiddag.

Helstekt kalkun

Vi unner oss gjerne litt ekstra god mat denne kvelden for å innlede det nye året på best mulig vis. Kalkun er med på å kaste glans over en staselig nyttårsfeiring og serveres som måltid denne kvelden hos hver tredje nordmann. Og det er virkelig en fest når en helstekt, saftig kalkun med godt fyll kommer på bordet.

Tin kalkunen i tide

En helstekt kalkun er ikke hverdagskost for folk flest. Har du planer om å tilberede kalkun til middagen må du derfor huske å være godt forberedt. Kalkunen skal nemlig tine i to til tre dager i forveien i kjøleskapet eller et annet kjølig sted.

Her er noen gode tips til stekingen av hel kalkun: 

  • Beregn ca. 500 gram per person og ½ time steketid per kilo. Legg den ferske eller godt tinte kalkunen med brystsiden opp på rist og bind gjerne bena sammen med en bomullstråd, så kalkunen holder fin form under stekingen.
  • Pensle kalkunen med smeltet smør tilsatt salt og pepper, og stek nederst i ovnen ved 175 grader. Et ekstra godt råd er å sette en langpanne med 3-4 dl vann helt nederst i ovnen. Dermed holdes det høy luftfuktighet i ovnen, og kalkunen blir saftig og god. 
  • Stikk en skarp kniv inn ved lårfestet mot slutten av steketiden. Renner det klar kjøttsaft ut er kalkunen ferdigstekt. Er det svak rosafarge på kjøttsaften, trenger den ca ½ time mer. Legg gjerne litt aluminiumsfolie på toppen av kalkunen hvis den begynner å bli for mye stekt. 
  • La kalkunen hvile i minst 15-20 minutter før du skjærer løs brystfiletene, og skjærer kjøttet i skiver. Legg de oppskårne filetene tilbake på skroget, og bær den store festfuglen inn på festbordet.

− Det tar et par døgn å tine en kalkun i kjøleskap

Kalkun til nyttår
Kalkun til nyttår. Foto: MatPrat

Stuff it!

En kalkun skal fylles! Og den skal fylles med noe godt. Det finnes utrolig mange oppskrifter på «stuffing», alt fra de klassiske basert på brød og fløte til mer fruktige variantene med tranebær og aprikos. Og husk tilbehøret! Hva med en klassisk waldorfsalat? 

Kilder og bilder: Matprat.no og Prior.no

I oppskriftene under finner du flere forslag til stuffing og tilbehør.