Havre

Norsk havre er en god ressurs

Havre er nøysom og hardfør med mange bruksområder og høyt næringsinnhold. Velger du i tillegg norsk, bidrar du til å forsyne Norge nå og i fremtiden.

Norsk havre er en smakfull ingrediens

Havre er allsidig, næringsrik, god og rimelig, og det er en ressurs vi i Norge har mye av. Dét er mange grunner til å velge havre i kostholdet.

Havre er en velkjent og smakfull ingrediens i grøt, bakverk og smoothies, men smaker også godt i middagsretter, som for eksempel i burger og stek/biff.

Oppskrift på saftig burger med havregryn finner du her.

Hvis det heller frister med vegetarisk, finner du en oppskrift på havrebiffer (avbildet under) her.

Havrebiff
Havrebiff med brokkoli og bønner. Foto: Nadin Martinuzzi / Opplysningskontoret for brød og korn

Havre er næringsrikt

Havre inneholder rundt 60% stivelse, 12% protein og 7% fett. Havre er ofte anbefalt for sin høye andel kostfiber (11%) som bidrar til forbedret tarmfunksjon og kan redusere risikoen for tarmkreft, og spesielt kostfiberet betaglukan for sin evne til å redusere kolesterolnivået. Ellers har havre en god energisammensetning, og gir både rask energi og varig metthetsfølelse. 

Oppskrift på havregrøt med eple og kanel (avbildet under) finner du her.

Havregrøt med eple og kanel
Havregrøt med eple og kanel. Foto: Nadin Martinuzzi / Opplysningskontoret for brød og korn.

Havre er vekstdyktig

Da havren kom til Norge for 2 500 år siden ble den først betraktet som ugress. Etter hvert som dens nytteverdi og egenskaper ble kjent, har den blitt dyrket til dyrefór og menneskelig konsum. Den er hardfør og nøysom, og kan dyrkes i store deler av Norge, også i kald, våt, sur og utarmet jord. I 2020 ble det dyrket 294 000 tonn¹ havre. Dette gjør oss selvforsynte på matkornet, men bare rundt 11%² går til menneskelig konsum. Norsk havre har også lang holdbarhet, og kan kjøpes i butikken året rundt.

Havre kategoriseres som salgsvare etter grynets snitt. Knivskåret (steel cut) er hele havrekorn som er kuttet. De krever lengre koketid, og gir mer tyggemotstand til tilhørende produkter. Store havregryn er hele havregryn som krever litt lengre koketid enn lettkokte havregryn, som er kuttede havregryn som er lette å koke. Havregryn er naturlig glutenfrie, men kan inneholde spor av gluten fra andre kornsorter. Derfor er glutenfri havregryn produsert adskilt i andre produksjonsanlegg. Det er ikke stor forskjell i næringsinnhold, men tekstur og tilberedning er varierende. Alt er mettende, godt og rimelig.

Gode grunner til å velge havre

Norsk havre er 

  • Næringsrikt
  • Smakfull
  • Matsikker

Sammen med Opplysningskontoret for brød og korn jobber vi for å fremme havre i det norske kostholdet. Se etter Nyt Norge-merket på havrepakken, så vet du at det er norsk!

Vil du lære mer om andre kornsorter, har vi andre artikler med oppskrifter, næringsinnhold og vekst i Norge for henholdsvis bygghvete og rug.

Havrekorn, havregryn og havremel med en treskjei og havreakse
Havrekorn, havregryn og havremel. Foto: Nadin Martinuzzi / Opplysningskontoret for brød og korn