Vi har utfordret Nyt Norge-ambassadør Ole Sirnes til å lage skikkelig digge retter basert på norske råvarer. Her finner du Ole Sirnes’ oppskrifter på kjøttkaker, lam kofta og grillet hjertesalat med biff og hollandaise så du enkelt kan lage dem hjemme! Se etter Nyt Norge når du handler så vet du at du får mat som er produsert og pakket i Norge.
Oles kjøttkaker
Kjøttkaker i brun saus er en kjær klassiker i mange norske hjem. Det er robust husmannskost full av kjærlighet og nostalgi.
«I denne varianten tar jeg en personlig vri på den tradisjonelle oppskriften og tilpasser den til min egen smak.»
Ingredienser til kjøttkaker:
- 400g norsk kjøttdeig
- 1-2 finhakket norsk sjalottløk, først stekt til den er blank i masse smør
- 2 ss potetmel
- 3 ss soyasaus
- 1 ts Worcestershire saus
- Varierte krydder etter smak (for eksempel salt, pepper, og muskatnøtt). Jeg prøvde også med litt mer eksotiske krydder, som spisskummen, som er kjempegodt.
- 1 egg
Ingredienser til brun saus:
- 3 ss smør
- 3 ss hvetemel
- 500 ml god oksekraft
- Smak til med salt, pepper, og eventuelt soyasaus for smak
- Tips! Bruk sukkerkulør for ønsket brunfarge på sausen
Tilbehør:
- Kokte eller moste poteter
- Kokte grønne erter
- Tyttebærsyltetøy
Fremgangsmåte:
- Kjøttkaker: Start med å steke sjalottløk i smør til den er myk og gjennomsiktig, for å redusere rå løksmak. Bland løken sammen med kjøttdeigen, potetmel, soyasaus, Worcestershire saus, krydder, og ett egg. Form blandingen i en våt skje (eller bare bruk hendene) til mellomstore kaker. Stek kjøttkakene på middels varme i smør eller olje til de er godt brunet og gjennomstekt.
- Brun saus: Smelt smøret i en kjele. Tilsett hvetemelet og rør kontinuerlig til blandingen blir brun. Tilsett oksekraften gradvis mens du rører, for å unngå klumper, og la sausen småkoke til den tykner. Smak til med salt og pepper.
- La kjøttkakene trekke i sausen i 10-15 minutter.
- Server de saftige kjøttkakene med den hjemmelagde brunsausen, fløyelsmyk potetmos, søte grønne erter og en god skje tyttebærsyltetøy, for en perfekt balanse mellom søtt og salt.
Om oppskriften:
Denne oppskriften er en modernisering av min mors tradisjonelle kjøttkaker. Selv om jeg har gjort noen endringer for å tilpasse etter min egen smak, forsøker jeg å beholde essensen av denne varme, hjemmelagde retten. Det er ikke bare maten, men også minnene og kjærligheten bak hver ingrediens som gjør denne retten spesielt betydningsfull.
Oles libanesiske lam kofta
Bli lamslått av denne digge påskeoppskriften inspirert fra Libanon!
Med påsken rett rundt hjørnet er det et perfekt tidspunkt for å eksperimentere med lam, en tradisjonell råvare i påsken i mange norske hjem. Lammekofta kombinerer det beste fra norsk lam med smaker fra Midtøsten, for å skape en spennende og deilig rett som vil revitalisere din påskemeny.
Ingredienser for 2 pers
Lam kofta:
- 400 g norsk lammekjøttdeig
- 1 ss salt
- 1 revet norsk løk
- 1 ss Seven Spices (middelhavs-krydderblanding)
- 1 ss spisskummen
- Ferske urter: masse persille (og andre etter smak)
Ingredienser til enkel salat:
- En halv agurk, finhakket
- En halv rødløk, i tynne skiver
- Hakket persille
- 2 ss olivenolje
- 1 ss sitronjuice
- 1 ts maldonsalt
Ingredienser til yoghurtdressing:
- 2-3 dl naturell yoghurt
- 1-2 hvitløksfedd, revet
- 0,5 ts salt
- 1 ts sitronjuice
- Masse mynte, finhakket
Fremgangsmåte:
- Bland lammekjøttdeig med salt, bland det inn med revet løk, Seven Spices, spisskummen, og rikelig med hakket persille.
- Form blandingen til små boller, eller spyd om du foretrekker det.
- Stek kjøttbollene på medium varme i litt olje, la de få en fin stekeskorpe, snu for jevn steking. Tilsett en klatt smør mot slutten for ekstra smak.
- For å lage salaten, bland sammen agurk, rødløk og persille. Tilsett olivenolje og sitronjuice etter smak.
- Til yoghurtdressingen, bland yoghurt med revet hvitløk, salt, litt sitronjuice og mynte.
- Server lamme-shawarma på et varmt flatbrød eller lefse, topp med salat, kjøttboller og en god dæsj av yoghurtdressingen.
Serveringstips:
Denne retten kan nytes som en heftig wrap eller dekonstruert med komponentene servert ved siden av hverandre. Perfekt for et festmåltid eller som en del av påsketradisjonen. Husk å se etter Nyt Norge-merket når du handler ingredienser for å støtte norske produsenter.
Grillet hjertesalat med biff og hollandaise
Når solen skinner og grillsesongen er i full gang, er det ingenting som slår ferske, norske råvarer forvandlet til en deilig middag. Denne oppskriften på grillet hjertesalat med norsk kjøtt og en silkeaktig hollandaise vil garantert bli sommerens favoritt blant familie og venner. Her får du Oles oppskrift så du kan gjenskape denne deilige retten hjemme.
– Grillet hjertesalat er så sexy på grillen!
OIe Sirnes
Ingredienser:
- 1/2 hjertesalat pr. porsjon, delt i to på langs
- 200 g norsk kjøtt pr. porsjon (enten biff, kylling eller fisk etter ønske)
- 200-300 g norsk meierismør (4 porsjoner)
- 2 eggeplommer (og litt eggehvite)
- 1 ts sitronsaft, eller mer etter smak
- 1/2 ts salt, eller mer etter smak
- En klype finhakket gressløk (til servering)
- Tabasco (valgfritt)
Fremgangsmåte:
- Begynn med hollandaisen: Smelt smøret forsiktig i en kjele og la det klare seg til du kan skimte de faste melkepartiklene i bunnen av kjelen. Fjern kjelen fra varmen. I en annen sylinder-aktig form; pisk sammen eggeplommer med en stavmikser, litt sitronsaft, og salt. Kjør eggene med stavmikser mens du sper på med klarnet smør til det blir en tykk og deilig saus. Smak deretter til med mer sitronsaft og salt, og så er det fint for balansen å tilsette cayennepepper el. hot sauce om ønskelig.
- Grill hjertesalaten og kjøttet: Forvarm grillen. Krydre kjøttet med salt og pepper og grill det etter ønske. Grilltid avhenger av type kjøtt og ønsket tilberedning. Grill også hjertesalaten til de er gylne/nesten brent omtrent 1-2 minutt på hver side hvis du bruker høy varme. Anrett grillet kjøtt og hjertesalat pent på tallerkener. Hell den deilige hollandaisen over, og dryss over finhakket gressløk.
Denne oppskriften kombinerer det beste av norske råvarer og viser hvordan enkelt tilberedt mat kan smake fantastisk. Det å støtte lokale bønder og velge kortreist mat beriker ikke bare måltidet, men bidrar til at vi blir mer selvforsynte i Norge. Så neste gang du handler, se etter Nyt Norge-merket og la deg inspirere av de lokale smakene som vår vakre natur har å tilby. God sommer og god appetitt!
Hjemmelaget gnocchi av norske poteter
Høsten er høysesong for norske råvarer. Det bugner i butikkhyllene og vi kan enkelt nyte norsk til både hverdag og fest. I Norge er vi nesten helt selvforsynte med potet og potet har historisk vært viktig for norsk beredskap fordi den kan dyrkes over hele landet. I denne retten har Ole Sirnes brukt norske poteter til å lage hjemmelaget gnocchi med en varmende og god kjøttsaus. Oppskriften finner du her:
Ingredienser:
Gnocchi
- 400 g poteter (melne)
- 40 g hvetemel
- 1 eggeplomme
- 1 ss salt
Kjøttsaus
- 400 g kjøttdeig
- 4 sjalottløk
- 4 fedd hvitløk
- 2 ss cherryeddikk
- 2 ss tomatpure
- 1 dl oksekraft
- 1 stilk rosmarin
- 2 ss meierismør
- 100 g parmesan
- 4 ss rapsolje til steking
Fremgangsmåte gnocchi:
- Bak potetene på 200 grader i ovnen til de blir myke. Kjøl de ned og skvis dem ut av en sil.
- Tilsett eggeplomme, mel og salt.
- Kna forsiktig til en fast konsistens.
- Rull ut til et tau og kutt i den størrelsen du ønsker.
- Stek i litt olje eller smør til de får en fin gyllen farge, eller kok dem i noen minutter.
Fremgangsmåte kjøttsaus:
- Skjær sjalåttløk og hvitløk i fine biter.
- Stek kjøttdeigen til den er godt stekt.
- Ha i løken og tomatpuré før du har i cherryeddik og oksekraft
- Smak til med salt, pepper og parmesan
- Ha i rosmarin og smør og la det koke mens du gjør ferdig gnocchien.
- Legg kjøttsaus i bunnen med gnocchi på toppen. Dander med parmesan og urter.
Ole Sirnes’ komler
Den beste tradisjonsmaten lager du av gode, norske råvarer. Det er få ting som slår lukten av komler som trekker i god kraft. Komler har vært en favoritt i norske hjem i generasjoner og har historisk vært torsdagsmiddag på Vestlandet. Ole Sirnes sin oppskrift gir deg alt du trenger for å lykkes med komlemiddagen – med røkt kjøtt, vossakorv, bacon og kålrabistappe. Dette er mat som varmer og som smaker av tradisjon, tid og omtanke.
Ingredienser:
Til kraft og kjøtt:
- 500 g røkt og saltet kjøtt (for eksempel saltkjøtt av lam eller røkt/saltet svinkeknoke)
- Vann (til koking)
Til komlene:
- 500 g poteter
- 150 g hvetemel eller byggmel
- 1 ss salt
Til tilbehøret:
- 200 g vossakorv
- 200 g kålrabi
- 100 g gulrot
- 100–200 g bacon i terninger
- Smør
- Finhakket persille
- Sukker (valgfritt)
Fremgangsmåte:
- Lag kraften: Legg det røkte kjøttet i en stor kjele og dekk med vann. La det småkoke i 3–4 timer. Ta ut kjøttet og sil kraften. Sett kraften til side – den skal brukes til å trekke komlene og grønnsakene.
- Lag komlene: Skrell potetene og rasp dem fint. Press ut så mye væske som mulig. Bland inn salt og mel til du får en deig som kan formes til baller. Form komlene og legg dem forsiktig i den varme kraften. La dem trekke i ca. 1 time.
- Lag tilbehøret: Skjær vossakorv, kålrabi og gulrot i biter. Ha dem i kraften sammen med komlene og det røkte kjøttet. La alt trekke sammen til grønnsakene er møre.
- Stek bacon: Stek baconet sprøtt i en panne. Tilsett en god klatt smør mot slutten for ekstra smak.
- Lag kålrabistappe: Mos kålrabi og gulrot sammen med en god klatt smør til en jevn stappe.
- Legg opp: Legg komler, kjøtt, vossakorv og grønnsaker på tallerkenen. Topp med sprøstekt bacon, finhakket persille – og gjerne et lite dryss sukker for den som liker det.
God komlemiddag!
Kremet blomkålsuppe
Høsten er høysesong for norske råvarer. Norsk blomkål er bare tilgjengelig om sommeren og på høsten, og må spises når den er i sesong. Ole Sirnes’ blomkålsuppe med purre er en perfekt rett som får både blomkål og purre til å skinne. Oppskriften får du her:
Ingredienser:
- 1 stk blomkål
- En halv grovhakket purreløk
- 1 sjalottløk, finhakket
- 8 dl kylling-/grønnsakskraft
- 2 dl fløte
- Salt og pepper
Topping:
- 6 skiver bacon, i strimler
- 2 skiver brød kuttet i terninger, ristet
- Gressløk
Fremgangsmåte:
- Kutt opp blomkål og løk
- Surr purreløk og sjalåttløk i olje til det blir blankt
- Ha i blomkål, kraft, krydder, fløte og la det småkoke i 10-15 minutter til blomkålen er mør
- Kjør med en stavmikser til det blir suppe
- Smak til suppen med salt og pepper
Likte du Ole Sirnes’ oppskrifter, og vil ha mer inspirasjon fra andre dyktige matprofiler? Her finner du for eksempel Eirik Lyssands oppskrift på boeuf bourguignon og smash burger.
Vil du se mer av Ole Sirnes? Sjekk ut serien Oppsig her.