Vi har utfordret Nyt Norge-ambassadør Ole Sirnes til å lage skikkelig digge retter basert på norske råvarer. Her finner du Ole Sirnes’ oppskrifter på kjøttkaker og lam kofta så du enkelt kan lage dem hjemme! Se etter Nyt Norge når du handler så vet du at du får mat som er produsert og pakket i Norge.
Ole Sirnes’ oppskrifter:
Oles kjøttkaker
Kjøttkaker i brun saus er en kjær klassiker i mange norske hjem. Det er robust husmannskost full av kjærlighet og nostalgi.
«I denne varianten tar jeg en personlig vri på den tradisjonelle oppskriften og tilpasser den til min egen smak.»
Ingredienser til kjøttkaker:
- 400g norsk kjøttdeig
- 1-2 finhakket norsk sjalottløk, først stekt til den er blank i masse smør
- 2 ss potetmel
- 3 ss soyasaus
- 1 ts Worcestershire saus
- Varierte krydder etter smak (for eksempel salt, pepper, og muskatnøtt). Jeg prøvde også med litt mer eksotiske krydder, som spisskummen, som er kjempegodt.
- 1 egg
Ingredienser til brun saus:
- 3 ss smør
- 3 ss hvetemel
- 500 ml god oksekraft
- Smak til med salt, pepper, og eventuelt soyasaus for smak
- Tips! Bruk sukkerkulør for ønsket brunfarge på sausen
Tilbehør:
- Kokte eller moste poteter
- Kokte grønne erter
- Tyttebærsyltetøy
Fremgangsmåte:
- Kjøttkaker: Start med å steke sjalottløk i smør til den er myk og gjennomsiktig, for å redusere rå løksmak. Bland løken sammen med kjøttdeigen, potetmel, soyasaus, Worcestershire saus, krydder, og ett egg. Form blandingen i en våt skje (eller bare bruk hendene) til mellomstore kaker. Stek kjøttkakene på middels varme i smør eller olje til de er godt brunet og gjennomstekt.
- Brun saus: Smelt smøret i en kjele. Tilsett hvetemelet og rør kontinuerlig til blandingen blir brun. Tilsett oksekraften gradvis mens du rører, for å unngå klumper, og la sausen småkoke til den tykner. Smak til med salt og pepper.
- La kjøttkakene trekke i sausen i 10-15 minutter.
- Server de saftige kjøttkakene med den hjemmelagde brunsausen, fløyelsmyk potetmos, søte grønne erter og en god skje tyttebærsyltetøy, for en perfekt balanse mellom søtt og salt.
Om oppskriften:
Denne oppskriften er en modernisering av min mors tradisjonelle kjøttkaker. Selv om jeg har gjort noen endringer for å tilpasse etter min egen smak, forsøker jeg å beholde essensen av denne varme, hjemmelagde retten. Det er ikke bare maten, men også minnene og kjærligheten bak hver ingrediens som gjør denne retten spesielt betydningsfull.
Oles libanesiske lam kofta
Bli lamslått av denne digge påskeoppskriften inspirert fra Libanon!
Med påsken rett rundt hjørnet er det et perfekt tidspunkt for å eksperimentere med lam, en tradisjonell råvare i påsken i mange norske hjem. Lammekofta kombinerer det beste fra norsk lam med smaker fra Midtøsten, for å skape en spennende og deilig rett som vil revitalisere din påskemeny.
Ingredienser for 2 pers
Lam kofta:
- 400 g norsk lammekjøttdeig
- 1 ss salt
- 1 revet norsk løk
- 1 ss Seven Spices (middelhavs-krydderblanding)
- 1 ss spisskummen
- Ferske urter: masse persille (og andre etter smak)
Ingredienser til enkel salat:
- En halv agurk, finhakket
- En halv rødløk, i tynne skiver
- Hakket persille
- 2 ss olivenolje
- 1 ss sitronjuice
- 1 ts maldonsalt
Ingredienser til yoghurtdressing:
- 2-3 dl naturell yoghurt
- 1-2 hvitløksfedd, revet
- 0,5 ts salt
- 1 ts sitronjuice
- Masse mynte, finhakket
Fremgangsmåte:
- Bland lammekjøttdeig med salt, bland det inn med revet løk, Seven Spices, spisskummen, og rikelig med hakket persille.
- Form blandingen til små boller, eller spyd om du foretrekker det.
- Stek kjøttbollene på medium varme i litt olje, la de få en fin stekeskorpe, snu for jevn steking. Tilsett en klatt smør mot slutten for ekstra smak.
- For å lage salaten, bland sammen agurk, rødløk og persille. Tilsett olivenolje og sitronjuice etter smak.
- Til yoghurtdressingen, bland yoghurt med revet hvitløk, salt, litt sitronjuice og mynte.
- Server lamme-shawarma på et varmt flatbrød eller lefse, topp med salat, kjøttboller og en god dæsj av yoghurtdressingen.
Serveringstips:
Denne retten kan nytes som en heftig wrap eller dekonstruert med komponentene servert ved siden av hverandre. Perfekt for et festmåltid eller som en del av påsketradisjonen. Husk å se etter Nyt Norge-merket når du handler ingredienser for å støtte norske produsenter.
Grillet hjertesalat med biff og hollandaise
Når solen skinner og grillsesongen er i full gang, er det ingenting som slår ferske, norske råvarer forvandlet til en deilig middag. Denne oppskriften på grillet hjertesalat med norsk kjøtt og en silkeaktig hollandaise vil garantert bli sommerens favoritt blant familie og venner. Her får du Oles oppskrift så du kan gjenskape denne deilige retten hjemme.
– Grillet hjertesalat er så sexy på grillen!
OIe Sirnes
Ingredienser:
- 1/2 hjertesalat pr. porsjon, delt i to på langs
- 200 g norsk kjøtt pr. porsjon (enten biff, kylling eller fisk etter ønske)
- 200-300 g norsk meierismør (4 porsjoner)
- 2 eggeplommer (og litt eggehvite)
- 1 ts sitronsaft, eller mer etter smak
- 1/2 ts salt, eller mer etter smak
- En klype finhakket gressløk (til servering)
- Tabasco (valgfritt)
Fremgangsmåte:
- Begynn med hollandaisen: Smelt smøret forsiktig i en kjele og la det klare seg til du kan skimte de faste melkepartiklene i bunnen av kjelen. Fjern kjelen fra varmen. I en annen sylinder-aktig form; pisk sammen eggeplommer med en stavmikser, litt sitronsaft, og salt. Kjør eggene med stavmikser mens du sper på med klarnet smør til det blir en tykk og deilig saus. Smak deretter til med mer sitronsaft og salt, og så er det fint for balansen å tilsette cayennepepper el. hot sauce om ønskelig.
- Grill hjertesalaten og kjøttet: Forvarm grillen. Krydre kjøttet med salt og pepper og grill det etter ønske. Grilltid avhenger av type kjøtt og ønsket tilberedning. Grill også hjertesalaten til de er gylne/nesten brent omtrent 1-2 minutt på hver side hvis du bruker høy varme. Anrett grillet kjøtt og hjertesalat pent på tallerkener. Hell den deilige hollandaisen over, og dryss over finhakket gressløk.
Denne oppskriften kombinerer det beste av norske råvarer og viser hvordan enkelt tilberedt mat kan smake fantastisk. Det å støtte lokale bønder og velge kortreist mat beriker ikke bare måltidet, men bidrar til at vi blir mer selvforsynte i Norge. Så neste gang du handler, se etter Nyt Norge-merket og la deg inspirere av de lokale smakene som vår vakre natur har å tilby. God sommer og god appetitt!
Likte du Ole Sirnes’ oppskrifter, og vil ha mer inspirasjon fra andre dyktige matprofiler? Her finner du for eksempel Eirik Lyssands oppskrift på boeuf bourguignon og smash burger.
Vil du se mer av Ole Sirnes? Sjekk ut serien Oppsig her.