Hvilken potet passer til hva?

Frukt og grøntHøstSommerVårVinter

Her kan du lære om de fem mest populære norske potetsortene. Hvilke egner seg til koking og baking, og hvilke kan du lage pommes frites av? Visste du at alle røde poteter du finner i butikk er norske? Om sommeren finner du også flere gule, norske poteter i butikk. Ser du etter Nyt Norge på posen kan du være helt sikker på at potetene norske.

Vil du lære mer om potet? Mer om poteten, næringsinnhold og fristende oppskrifter finner du her.

Lurer du på hvilken potet du skal bruke til julematen? Vår guide til poteter til jul finner du her.

Asterix

Asterix er en svært populær potetsort, og ikke uten grunn! Er du på jakt etter en potet som er enkel å skrelle? Da er Asterix er den perfekte sorten for deg! De er store og fine som gjør skrellejobben enkel og effektiv. Asterix har mange bruksområder, og er en potet i ordets rette forstand.

Form og farge: Mørk rødt, tykt skall med lyst kjøtt.
I mat: Kokefast, og egner seg godt til koking og baking.

Vil du lage hjemmelagede pommes frites? Kokefaste poteter er perfekte til formålet! Skjær dem i ønsket størrelse, kok dem til de er møre og fritér dem i olje.

potetbilder
Asterix merket med Nyt Norge. Foto: MatPrat

Beate

Beate er Norges nasjonalpotet. Det er en sort som tåler koking godt, og vil ikke gå i oppløsning selv om du skulle glemme dem og la dem koke for lenge.

Form og farge: De er avlange med rødt, tynt skall og hvitt kjøtt.
I maten: De er kokefaste, og gode i gratenger, ovnsbakte, kokte eller friterte.

Mandel- og fjellmandelpotet

Mandelpoteter er små delikatessepoteter som kan dyrkes i store deler av landet, også i nord og fjellstrøk (fjellmandel). Den dyrkes til ordinært konsum, og i 2021 lå produksjonen på 1127 tonn¹.

Form og farge: små, krokete med lyst brunt skall og gult kjøtt.
I maten: De er melne og gode i potetmos, men også veldig populære til fete og salte julemiddager og viltkjøtt. Dét og flere potettips til jul finner du her.

Fjellmandel fra Oppdal, produksjon
Fjellmandel fra Oppdal Foto: Eivor Eriksen / Stiftelsen Norsk Mat

Nansen

Nansen er en rød, smakfull potetsort. Den er kokefast og tåler lagring godt.

Form og farge: Oval med mørk rødt skall og lys gult kjøtt.

I mat: Nansen er kokefast, og passer fint kokt, bakt eller fritert.

Nansen potet
Potetsorten Nansen. Foto: Mari Svenningsen / Opplysningskontoret for Frukt og Grønt

Folva

Folva er en ny potetsort som har tatt Norge med storm fordi den er så allsidig og god. Lurer du på hva den kan brukes til? Det meste er det korte svaret. Det er en gul potet med lyst, tynt skall som er både delikat og smaksrik.

Form og farge: Runde og ovale poteter med tynt, lyst gult skall og gult kjøtt.

I mat: De er kokefaste, og passer fint kokte eller bakte.