Hvilken potet passer til hva?

Frukt og grøntHøstSommerVårVinter

Nedenunder er en liste over de fem mest populære norske potetsortene, deres kjennetegn og bruksområder.

Vil du vite mer om potet? Her finner du informasjon om potetens næringsinnhold og norsk potetdyrking, samt fristende oppskrifter.

Asterix

Asterix er en halvsen, populær potetsort godkjent i Norge i 1998. Den er en relativt ny sort, men blitt svært populær på kort tid til både privat og industrielt bruk. I 2021 lå produksjonen til ordinærkonsum på 2735 tonn¹ og industrielt bruk på 1219 tonn¹.

Form og farge: Mørk rødt, tykt skall med lyst kjøtt.
I maten: Kokefast, og egner seg godt til koking og baking.

Vil du lage hjemmelagede pommes frites? Kokefaste poteter er perfekte til formålet! Skjær dem i ønsket størrelse, kok dem til de er møre og fritér dem i olje.

potetbilder
Asterix merket med Nyt Norge. Foto: MatPrat

Beate

Dette ble regnet som Norges nasjonalpotet, og var den mest produserte potetsorten med hovedproduksjonen på østlandet. Dette er primært en matpotet for primærkonsum, og i fjor lå produsjonen på 1529 tonn¹, og har de siste årene blitt overgått av Asterix og fått konkurranse av mandelpotetene.

Form og farge: De er avlange med rødt, tynt skall og hvitt kjøtt.
I maten: De er kokefaste, og gode i gratenger, ovnsbakte, kokte eller friterte.

Mandel- og fjellmandelpotet

Mandelpoteter er små delikatessepoteter som kan dyrkes i store deler av landet, også i nord og fjellstrøk (fjellmandel). Den dyrkes til ordinært konsum, og i 2021 lå produksjonen på 1127 tonn¹.

Form og farge: små, krokete med lyst brunt skall og gult kjøtt.
I maten: De er melne og gode i potetmos, men også veldig populære til fete og salte julemiddager og viltkjøtt. Dét og flere potettips til jul finner du her.

Fjellmandel fra Oppdal, produksjon
Fjellmandel fra Oppdal Foto: Eivor Eriksen / Stiftelsen Norsk Mat

Nansen

Nansen er en ny potetsort, avlet frem til å være hardfør mot tørråte og immun mot sølvskurv, to potetsykdommer som kan ha stor effekt på avlingene. Den ble utnevnt som fremtidig arvtaker til Asterix, og har samme utseende og konsistens. Selv om den ikke er så revolusjonerende som håpet, er den blitt ganske populær til ordinærkonsum likevel, med 986 tonn¹ i fjor.

Form og farge: Oval med mørk rødt skall og lys gult kjøtt.

I maten: Poteten er kokefast, og passer fint kokt, bakt eller fritert.

Nansen potet
Potetsorten Nansen. Foto: Mari Svenningsen / Opplysningskontoret for Frukt og Grønt

Folva

Folva er opprinnelig en dansk potet som er relativt ny i Norge, men har likevel hatt tid til å bli en populær potetsort til privat konsum og industriell bruk. I fjor ble det produsert 686 tonn¹ til privat konsum og 265 tonn¹ til industrielt bruk.

Form og farge: Runde og ovale poteter med tynt, lyst brunt skall og gult kjøtt.

I maten: De er kokefaste, og passer fint kokte eller bakte.

Referanser

Vil du lære mer om norske poteter? Her kan du lære mer om bruksområder og du får svar på hvorfor noen poteter skal trekkes og andre skal kokes! 

Foto, hoved: Poteter i åker. Foto: Metro Branding / Stiftelsen Norsk Mat

Tall er hentet fra:

¹ Lagerbeholdning av grønnsaker. 2022. Landbruksdirektoratet. Hentet fra: https://www.landbruksdirektoratet.no/nb/industri-og-handel/marked-og-pris/lagertall/lagerbeholdning-av-gronnsaker-og-poteter