17. mai-frokost: Nyt Norge på grunnlovsdagen

Norsk tradisjonsmatVår

Med flotte norske råvarer som egg, kjøtt, grønnsaker og melk har du en sikker frokostvinner på 1-2-3. Bedre start på grunnlovsdagen får du ikke! Men hva skal du servere? Her er våre tips til en norsk og god 17. mai-frokost. Dette fikser du enkelt, slik at du og dine kan kose dere litt ekstra med frokosten på 17. mai. 

Spekemat.
Spekemat. Foto: Stiftelsen Norsk Mat

Hvor mye mat skal du beregne til hver?

Beregn rundt 500 gram mat per person. Brød kommer i tillegg.
Spekemat:  Om spekemat er en del av 17. mai-frokosten, beregn 60-80 gram per person.
Eggerøre: 2 egg per person.

Alltid egg til 17. mai-frokosten

Eggerøre, kokte egg eller eggedosis – mange muligheter og passer perfekt til 17. mai. Visste du forresten at norske egg er fri for salmonella? Vi har blant de tryggeste eggene i verden, og det gjør at du kan spise dem posjert, rå og i eggedosis. Her kan du lese mer om norske egg.

Test ut «Egg med røkelaksfyll», eller hva med  en god eggesalat?

Spekemat må til på 17. mai

Du finner nesten ikke noe mer norsk enn spekemat. Fenalår, spekepølse eller spekeskinke er enkelt å servere på fat med flatbrød og rømme.

For en annerledes vri bør du prøve asparges surret i spekeskinke. Norske asparges er i sesong nå og er en skikkelig delikatesse! Sjekk om din lokale butikk har asparges fra Hvasser Asparges. De har både hvite og grønne asparges av høy kvalitet som passer perfekt til spekematen. 

Her finner du våre Gode tips når du skal invitere på spekemat.

Grønt til frokost

Nå finner du norske tomater i butikken og de er herlig søte. En deilig bruschetta er perfekt til 17. mai-frokosten. Stek brødskiver i ønsket størrelse i smør i en panne til de blir sprø og karamelliserte. Skjær små tomater i skiver og legg dem på brødskivene. Topp med friske, norske urter (basilikum passer perfekt!) og en god olje.

En god tomatsalat passer også godt til 17.mai-frokosten. Prøv gjerne denne enkle og gode tomatsalaten.

Bruschetta
Bruschetta. Foto: Stiftelsen Norsk Mat

Dessert så tidlig?

Alle har dessertmage og hva passer bedre enn en herlig kake til 17. mai? 17. mai er fest fra morgen til kveld, så her er alle regler om hva som er lov til frokost lagt vekk.

Den norske bløtkaka er en klassiker, og hører ofte til under dagens tradisjoner. Hos Opplysningskontoret for brød og korn finner du mange gode oppskrifter på nettopp bløtkake, også i små varianter som denne. Hva med å prøve frukt.no sin lekre oppskrift på Minipavlova med bær? Ryktet skal ha det til at kokken Eton snublet med et fat med pavlova. Resultatet av fadesen ble desserten Eton mess – en dessert du garantert vil imponere gjestene dine med! 

− Alle har dessertmage!

Minipavlova 17. mai
Eton mess. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt (frukt.no)

Spis norsk – spis opp!

Se etter Nyt Norge-merket i butikken. Da får du garantert råvarer som har fulgt strenge norske regler og som er produsert og pakket i Norge. Rester kan være fint hvis du er flink til å bruke dem opp. Rester av eggerøre kan du bruke til stekt ris. Spekemat-rester er godt i en smaksrik pai. Uansett er det greit å kjøpe omtrent det du trenger slik at det spises opp. Det kan være vanskelig å beregne hvor mye en skal ha per person. Her finner du oversikten på retter til fellesfrokost og hvor mye du trenger per person. 

God feiring!