Fårikål – Norges nasjonalrett

HøstNorsk tradisjonsmat

Norsk kål og norsk lam er to fantastiske råvarer som vi er selvforsynte av i Norge. Da passer det ekstra godt at disse to råvarene er hovedingrediensene i Norges nasjonalrett, nemlig fårikål! Her får du tips til når du bør spise fårikål, og hvordan du tilbereder Norges nasjonalrett.

Fårikålens dag

Når bør du egentlig spise fårikål? Fårikålens dag feires den siste torsdagen i september hvert år. Det er ikke tilfeldig at dagen faller på akkurat denne torsdagen. Da er norsk hodekål kanskje på sitt aller flotteste, og butikkene er fulle av ferskt lammekjøtt. Høytiden for fårikål er når årets første ferske lam er i butikk og varer hele høsten. Elsker du fårikål og synes sesongen er for kort? Kjøp inn ekstra fårikålkjøtt og frys det ned. Norsk hodekål er en strålende lagringsgrønnsak som vi har i butikk hele året. Det er både sunt, godt og rimelig. Her finner du flere grunner til å spise norsk hodekål.

Slik lager du fårikål

Fårikål er deilig høstmat. Det er veldig enkelt å lage, og du justerer enkelt mengden etter hvor mange dere er som skal spise. Det eneste du trenger er gode råvarer og tid. Fårikålkjøtt er en stykningsdel av lam som trenger god tid i gryta for å bli skikkelig godt og mørt.

Fårikål på tallerken
Fårikål på tallerken. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt

Fremgangsmåte:

  • Finn fram en stor gryte
  • En enkel tommelfingerregel er å bruke halvparten kjøtt og halvparten kål i gryta
  • Del kålen i båter
  • Legg kål og kjøtt lagvis i gryta med salt og hel pepper. Start med kjøtt i bunnen av kjelen og hell på vann.
  • Det tar tid å koke fårikål. Sett av minst to timer. Så fort du får kjelen på kok lager den seg selv mens du kan gjøre noe annet.
  • Server gjerne i store, varme tallerkener, med et lite dryss persille over.

Her fikk du kortversjonen! Om du ønsker en detaljert oppskrift på fårikål kan du se her. Vil du prøve en spennende vri på klassikeren? Oppskrift på fårikål med chili, hvitløk og ingefær finner du her.

Fårikål med chili
Fårikål med chili, ingefær og hvitløk er en spennende vri! Foto: MatPrat

Våre 5 beste tips til fårikål

  1. Hvor mye fårikål skal du beregne per person?
    Fårikålkjøtt har mye bein (men der sitter også mye av den gode smaken!), og du bør derfor beregne 400g kjøtt per person.
  2. Koketid fårikål
    Fårikål bør koke i minst to timer, gjerne 3 og 4.
  3. Drikke til fårikål
    Det beste du kan drikke til fårikål er norsk øl eller norsk Sider. Velg en ølstil med mye friskhet og lite bitterhet, gjerne en belgisk-inspirert hveteøl (Wit) eller en tysk-inspirert hveteøl (weissbier). En klassisk pilsner vil også fungere godt. Hvis du vil prøve noe virkelig spennende og annerledes anbefaler vi at du prøver en norsk gardsøl laget med norsk Kveik – en tradisjonell norsk gårdsgjær som gir et flott sitruspreg til ølet. Norsk Sider har også masse friskhet fra deilige og friske norske epler som bryter perfekt med fettet i fårikålgryta. Hva med å prøve en Sider frå Hardanger, en Geografisk Beskyttet Betegnelse?
  4. Poteter og tilbehør til fårikål
    Du kan velge den poteten du liker best, men vi synes melne poteter er aller best til fårikål. Mandelpotet, Kerrs Pink, Pimperell, Troll, Ringerikspotet og Gulløye er alle melne poteter som passer godt til fårikål.
  5. Kan man fryse fårikål?
    Det går helt fint å fryse ferdig fårikål, men den må tines forsiktig. La den gjerne tine over natten i kjøleskapet før du varmer den sakte i en kjele.

Kål til overs? Dette kan du bruke rester av kål til!

Fikk du ikke brukt opp all kålen, og lurer på hva du skal bruke den til? Ingen grunn til bekymring! For det første har norsk hodekål veldig god holdbarhet i kjøleskapet, men det kanskje beste med kål til overs er alt det gode du kan lage med den! Hodekål smaker fantastisk i wok. Kutt den i fine strimler og stek med favorittgrønnsakene dine. Kål gir også deilig krønsj i salat! Har du prøvd kålbonara? Oppskrift på spaghetti med kål og soltørkede tomater finner du her.

Har du rester av lammekjøtt? Lammekjøtt smaker fantastisk i indisk mat. Prøv for eksempel denne raske lammecurryen.

God middag og god fårikålsesong!