Møt de som lager pølsene dine!

Én av fem pølser i Norge lages hos Nortura Tønsberg.

Norsk matindustri

Bak disse pølsene står noen av Norges dyktigste, og mest engasjerte matindustriarbeidere med stor kjærlighet til faget sitt.

Fra vikar til pølsemaker

I dag jobber det bare én pølsemaker i pølsemakeriet hos Nortura Tønsberg. Hun heter Tone Aspli og begynte vikar i pølsemakeriet på kveldstid i 1996. Etter hvert fikk hun bli pølsemakerlærling og hun brukte 4 år på å ta fagbrevet. 

Kjærlighet til faget går i arv. Sønnen til Tone begynte nylig som lærling hos Nortura Tønsberg. 

Nortura Tønsberg arbeidsplasser
Tone Aspli (til høyre) er Nortura Tønsbergs eneste pølsemaker i pølsemakeriet. Foto: Stiftelsen Norsk Mat.

Hva gjør en operatør egentlig?

Marius Aase er operatør i pakkeavdelingen. Han sørger for at både pølser og kjøttpudding blir riktig pakket. Han starter og stopper linjene, og sørger for å holde linjene i gang. Han håndterer enten pølsene rett fra røykeovnen, eller når de er ferdig pakket. 

Operatør Nortura Tønsberg
Marius Aase er operatør i pakkeavdelingen. Foto: Stiftelsen Norsk Mat.

Norges største pølsefabrikk

Hver femte pølse i Norge produseres hos Nortura Tønsberg. Det gjør Nortura Tønsberg til Norges største pølsefabrikk med hele 500 ansatte. 

Nortura Tønsberg
Nortura Tønsberg. Foto: Tiril Fagerli

Rekruttering

Tiril Fagerli begynte å jobbe hos Nortura Tønsberg allerede som 15-åring. At hun havnet akkurat der må rådgiveren på Tjøme Ungdomsskole ta noe av æren for. Tiril hadde ikke hørt om Industriell matproduksjon før rådgiveren tipset henne om det. Da hun kom inn på linjen på videregående fikk hun mulighet til å sette opp hvor hun ønsket seg lærlingplass, og Nortura Tønsberg havnet øverst på lista. Til tross for at Tiril bare var 15 år da hun søkte seg dit tok opplæringskontoret kontakt og hun fikk intervju.

I dag er Tiril opplæringsansvarlig hos Nortura Tønsberg og jobber aktivt med rekruttering til et yrke hun kan anbefale varmt, og som trenger flere dyktige fagfolk. 

Nortura Tønsberg Tiril
Kim Andre Gjerdingen og Tiril Fagerli har hver sine fagbrev i kjøttskjæring og industriell matproduksjon. Foto: Stiftelsen Norsk Mat.
Nortura Tønsberg
Dyktige kjøttskjærere hos Nortura Tønsberg. Foto: Tiril Fagerli