Stranda er spekeskinke!

Norsk matindustri

Visste du at Strandaskinke er Norges mest spiste spekeskinke? Det spesielle klimaet på Stranda gir et godt grunnlag for spekeskinka. Mild og fuktig luft fra fjorden møter vind fra Sunnmørsalpene, og dette skaper gode forhold for speking av kjøtt.

Stranda Spekemat AS ble etablert i 1973 i en nedlagt møbelfabrikk. Fabrikkanlegget har siden da blitt utvidet flere ganger og er i dag på 6.900 m2. Faktisk kommer halvparten av all norsk spekeskinke fra Stranda.

− Det tar et halvt år å lage ei Strandaskinke, med salting, modning og hele prosessen. Vi bruker 100 % norske råvarer og hver skinke blir sjekket før salg, forteller Endre Kjølås, avdelingssjef i Grillstad avd. Stranda.

Skinkehovedstad

– 50% av all skinke som spises i Norge, blir faktisk produsert her, kan Kjølås fortelle. Da er det er kanskje ikke så rart at Stranda ofte omtales som Norges skinkehovedstad. I 2016 stod landets første og eneste Skinkerådhus klart i bygda.

– Vi kaller oss skinkehovedstaden i Norge. Det er også andre som prøver seg, men vi mener det er her, ler Kjølås. Tynset kjemper nemlig også om den tittelen.

Skinkerådhus på Stranda
Skinkerådhus på Stranda (Matmerk)

Mange arbeidsplasser

Stranda har en lang og rik industrihistorie. Store bedrifter som Stabburet, Grilstad, Langlo, Slettvoll og Norsk Sjømat har tilhold her. Totalt er nærmere 1000 personer sysselsatt med produksjon av mat i den lille bygda. Kjøper du mat merket med Nyt Norge er du med på å støtte norske arbeidsplasser på Stranda og i resten av landet!

− Nesten alle som jobber her har familie og slekt enten her eller hos en av de andre matprodusentene her i bygda. Innbyggerne i Stranda har høy kunnskap om matproduksjon, avslutter Kjølås.

Strandaskinke Nyt Norge
Kjøper du mat med Nyt Norge-merket er du med på å støtte norske arbeidsplasser.