Norsk rapsolje

Korn og oljevekster

Norsk rapsolje produsert på norske ressurser er et godt alternativ til olivenolje. Norsk rapsolje kan du bruke til alt du ellers ville brukt olivenolje til. Her kan du lese mer om raps og vi gir deg våre beste tips til hvordan du kan bruke rapsolje.

Hvordan produseres norsk rapsolje?

Norsk rapsolje lages av rapsfrø. Har du sett vakre gule åkre i full blomst? Da er sannsynligheten for at det er en rapsåker du har sett stor. Når planten blomstrer av dannes det små svarte frø i en belg som treskes når de er modne.

Det dyrkes mest raps i Østfold og Vestfold, men raps kan også dyrkes i Trøndelag.

Askim frukt- og bærpresseri og Odelia leverer kaldpresset rapsolje produsert av rapsfrø dyrket på Østlandet. Rapsfrøene kaldpresses til en ren og naturlig olje.

odelia raps, matolje, bakeolje, chiliolje, gårdbruk, landbruk, nyt norge
Rapsåker i Spydeberg.

Velger du norsk rapsolje bidrar du til økt norsk selvforsyning. Se etter Nyt Norge-merket så vet du at rapsoljen er norsk og produsert av dyktige norske bønder.

Derfor egner rapsolje seg godt til steking og til ovnsbaking

Norsk rapsolje egner seg godt til steking og ovnsbaking fordi den tåler høy temperatur og gir en fin, nøytral smak enten du steker grønnsaker, kjøtt eller fisk. Odelia har utviklet en egen olje som er spesielt godt egnet til steking og tåler temperaturer opp til 180 grader.

Kaldpresset rapsolje fra Askim frukt- og bærpresseri
Konfiterte tomater i kaldpresset rapsolje fra Askim frukt- og bærpresseri. Foto: Tommy Andresen

Baking med norsk rapsolje

Kaldpresset rapsolje fungerer svært godt i baking. Den har en ren og nøytral smak som ikke dominerer bakverket, men bidrar til god tekstur og konsistens. Kaldpresset rapsolje passer utmerket i for eksempel gulrotkake og muffins. Er du allergisk mot melk kan rapsolje erstatte smør i en rekke bakverk.

Rapsolje med chili: Dette kan du bruke den til

Norsk kaldpresset rapsolje med chili er et spennende alternativ til rapsolje naturell. Rapsolje med chili er godt drysset over pizza, i marinade og som dipp til ferskt brød. Passer også supert til ovnsbakte poteter, enten hele, «smashed» eller i båter sammen med gode norske urter og havsalt.

Odelia Chiliolje
Odelia Chiliolje. Foto: Odelia

Lurer du på hvilke norske råvarer som er i sesong nå? Det kan du lese mer om her.