Det er mye kjærlighet i god grøt

HøstNorsk tradisjonsmatSommerVårVinter

Vi elsker norsk grøt – av alle slag! Barselgrøt, for eksempel, er ikke det en hjertevarm og vakker gave til nybakte foreldre? Og ferdiggrøt – er ikke det en riktig så vakker «gave» til alle som har vært foreldre et par år?

Verdens grøtdag

23. oktober er Verdens grøtdag, og gjett om vi gjerne feirer grøt! Vi får lyst til å brodere «All you need is grøt» i korssting og henge det i ramme på kjøkkenveggen! 

Ikke bare er grøt tradisjonskost av det urgamle slaget her i landet, det er så uendelige mange gode grøter å lage – og så er det så uendelig mye godt å si om grøt.

Tenk bærekraft, for eksempel! Kloden vår har ikke vondt av at vi velger noen middager hvor godt, norsk korn får spille hovedrollen. Og ved å tenke slik, får du en kjekk og kjapp helsegevinst på kjøpet: I Norge stortrives de sunne, supre kornslagene bygg og havre. En god porsjon kremete og deilig byggryngsgrøt eller havregrøt – det er supert for klimaet og for deg. Vinn-vinn.  

Og så er det så mye kjærlighet en i en varm grøt. Ja, la oss snakke litt om barselgrøt, for eksempel! (Så kan vi snakke om vår venn ferdiggrøten etterpå!)

− Husk å se etter Nyt Norge-merket, så vet du at du får korn fra norske gårder!

Havregrøt med sjokolade og kokos
Grøt kan være så mye! Se bare her! Havregrøt med sjokolade og kokos! Oppskrift her: https://brodogkorn.no/oppskrift/sjokoladegrot/
Foto: Per Sollerman

Barselgrøt – en hjertevarm skikk

Å komme med god, mettende grøt til nybakte mødre, er en skikk så gammel at den er umulig å tidfeste. Vi finner tradisjonen over hele landet. Noen steder sier de sendingsgrøt, noen kaller det sengamat eller naudagrøt.

Skikken er fra ei tid der kvinner helst skulle holde senga etter fødsel. Da trådte naboer, slekt og venner til og kom med grøt til familien. Grøten skulle helst være ekstra fin – med masse deilig rømme og smør. På mange norske gårder har de små spann eller gryter som ble brukt når en skulle gå «med sending». 

Noen holder på skikken å koke barselgrøt fortsatt, og det er det mange grunner til:

  • I tida etter fødsel er mange slitne, stressa, usikre – og mest av alt gjerne stuptrøtte. Hvor deilig er det ikke da at noen kommer innom og ordner med god, næringsrik mat til alle i familien? 
  • Ikke et vondt ord om babyshower, men er det ikke greit om vi holder liv i tradisjoner som i mindre grad handler om å kjøpe dingser og i større grad handler om å bruke tid sammen? 
  • Lager du grøten på stedet, kan jo mammaen/pappaen få kose seg i sofakroken med babyen og attpåtil få noen å prate med mens grøten koker. 
  • Du finner kjempegode oppskrifter og ideer hos Opplysningskontoret for Brød og korn, for eksempel denne nydelige rømmegrøten

− Er det ikke greit om vi holder på tradisjoner som i mindre grad handler om å kjøpe dingser og i større grad handler om å bruke tid sammen?

Havregrøt med eple og kanel
Havre og bygg er sunne kornslag, og supergode i grøt. (Nadin Martinuzzi)

Ferdiggrøt? Det er også en «gave»!

De fleste er nok enige i at barsegrøt er riktig vakkert. Da er det nok mer oppsiktsvekkende at vi vil påstå at ferddiggrøt også kan være direkte vakkert.

For let’s face it: Barselgrøt er en hyggelig engangsepisode, men den er litt som unnfangelsen: Kjekt der og da, men går ganske fort over.

Barseltida er bare begynnelsen. Småbarnstid – kaos! Storebarnstid? Mer kaos! Gulp, treninger, hvor er votta, AKS, foreldremøter, vennebesøk, hvor er votta, tut og kjør og et inhumant rotterace av juleavslutninger og rampenissepåfunn hele desember.

Det er midt oppe i dette du virkelig trenger en venn i hverdagen som lager grøt til deg og dine. Og heldigvis har vi jo alle en sånn venn. Han heter sjølsagt Fjordland. Jepp! Ikke bare heier vi på Fjordland. Vi vil ha slutt på shaming av Fjordland-foreldre fra alt-må-lages-fra-bunnen-politiet. Skulle du ramle borti en sånn som rynker på nesa av ferdiggrøt, så kan du bare fore dem med disse supre argumentene her: 

− Med det sier vi nyt grøten, både den du lager sjøl og den du kjøper ferdig. (Bare husk å se etter Nyt Norge-merket, så har du gjort et godt verdivalg! )