Restefest etter julehøytiden

Her er våre beste tips til restefest med ribbe, pinnekjøtt og rødkål.

Norsk julematVinter

Unngå matsvinn, bruk julens rester

Vi prøver alle å kaste mindre mat. All den gode julematen du har kjøpt inn, men ikke helt vet hva du skal bruke den til når jula er over. Eller rester etter høytidens mange og gode måltider. Hva kan du bruke det til? Her gir vi deg våre beste tips og råd til gjenbruk av både ribbe, pinnekjøtt og rødkål.

Litt pinnekjøtt igjen?

Pinnekjøtt lagd på nydelig norsk lam er snart like mye spist som ribbe på julaften. Da kan det jo hende at man har rester igjen. Pinnekjøttrestene kan du lage lefseruller av. Varm opp kjøttet og riv det i fine strimler med fingrene. Finhakk litt rød- eller sjalottløk og bland inn i kjøttet, sammen med litt god olje. Smør et tynt lag av din favorittsennep på potetlefser, legg på et tynt lag av kjøttet og rull sammen. Kutt i biter og sett i en liten tannpirker for å holde dem sammen. Har du andre rester av grønnsaker, slik som rosenkål eller rødbeter, er det bare å kutte dem i små biter og rulle inn. Et tynt lag med rømme er heller ikke å forakte.

Her er flere gode restetips av pinnekjøtt: 

  • Mexicansk vri: Bruk revet pinnekjøtt i tacolefse. Dropp tacokrydderet, pinnekjøttet smaker nok uten. Tilbehør: Frisk salat, gode tomater, rømme, agurk. 
  • Kinesisk vri: Smør hoisin-saus på «pulled» pinnekjøtt, som en slags peking-and vri. Tilbehør: Enkel salat, gjerne med revet gulrot, koriander. 
  • Pinnekjøttpizza eller ostestmørbrød
  • Snack-rett: Legg en tykk potetskive på tallerken. Legg litt pinnekjøtt og en dæsj rømme oppå. Fin som forrett. 

Dessuten, pinnekjøtt er utmerket grillmat og klarer seg fint i frysen til grillsesongen starter.

Rester av ribbe?

Har du ferdigstekt ribbe til overs? Vårt tips er å kombinere ribba med asiatiske smaker i tapasribbe, eller hva med å lage et godt smørbrød?

PS: Har du ustekt ribbe, legg den i fryseren til du skal grille! Grillet ribbe er skikkelig digg!

Tapasribbe

Du trenger:

  • ca 500 gram ferdigstekt ribbe
  • 2 ss five spice powder (kinesisk krydderblanding)
  • 4 ss søt soyasaus (kecap manis)
  • 4 ss soyasaus
  • 1 ss frisk ingefær , finhakket
  • 1 ts finhakket hvitløk
  • 2 ss chilipulver

Slik gjør du:

Skjær av svoren på ribba, og snitt fettet litt. Svoren kan du varme ved siden av. Bland sammen alle ingrediensene til marinaden, og pensle blandingen over ribba. Stek på 125 grader på over- og undervarme (husk at alle stekeovner er litt forskjellige på varmen) i 30 minutter. Nå er ribba klar til å skjæres opp i porsjonsbiter. Server med syltet rødløk.

OBS. Soyasausen gjør at ribba blir litt svart i fargen. 

Ta kål på restekålen!

Norsk kål er sunt og en av våre mest anvendlige grønnsaker. Ikke rart den hører med til julens middager. Har du noe igjen er dette et utmerket valg til lunsjer senere i julen. Og nå får du også norske epler både til jul og nyttår!

Eple og kålsalat til 4 personer

Du trenger:

  • 400 g finhakket hodekål
  • 2 ts sukker
  • 3 norske epler
  • Dressing:
  • 2 ss majones
  • 2 ss sitronsaft
  • 1 dl lett rømme
  • ½ ts pepper
  • 2 ss hakket frisk estragon eller andre urter som timian eller basilikum (Kan også droppes).
  • Eventuelt litt salt

Slik gjør du

  1. Skjær kålen i tynne strimler. Skyll kålen godt og tørk den i et kjøkkenhåndkle eller i en salatslynge.
  2. Ha kålen i en bolle og dryss over salt og sukker. Bland godt, og la kålen trekke i 30 minutter.
  3. Del eplene i to, fjern kjernehuset, og skjær eplene i tynne skiver. Ha epleskivene i bollen.
  4. Bland ingrediensene til dressingen sammen, og ha dressingen over i salaten.
  5. Smak til med pepper og eventuelt litt salt. Hakk urtene og bland inn i salaten.

− Kast mindre mat med restefest med julematen!

Trenger du mer inspirasjon? Sjekk ut Matprats juleresteside som du finner her!