Det er NÅ du skal kjøpe pinnekjøtt!

LamNorsk julematSommer

Nå selger nemlig butikkene ut restene av pinnekjøtt etter jul, og da gjelder det å være lur og handle inn. Da kan du nemlig briljere på grillen i sommer.

Sommerens grillfest starter nå

Pinnekjøtt er et fantastisk norsk produkt. Norsk sau og lam er i verdensklasse, både i forhold til dyrehelse, kjøttkvalitet og matrygghet. Ikke minst er pinnekjøttet i ferd med å bli julematens vinner. Hele 34 % av oss sier at de spiser pinnekjøtt til jul. Hvorfor ikke utvide den sesongen litt?

Selv om vi spiser mye i løpet av årets store mathøytid er det alltid noe til overs. Det selges på billigsalg i januar og februar. Det fine med det er at pinnekjøtt, salt og tørt som det er, holder seg godt. Faktisk lenge over best-før-datoen. Jeg har med stort hell lagt det i fryseren, tatt det fram i juli, og overrasket gjestene med pinnekjøtt på grillen. I følge matskribent Yngve Ekern  kan du oppbevare det i kjellerboden fram til sommersola lokker deg og grillen ut.

− Dette er tørket kjøtt, og holder seg følgelig i lang, lang tid, skriver Yngve Ekern

kjøtt, sau, lam, norsk mat, BB,
kjøtt, sau, lam, norsk mat, BB, (eivor eriksen)

Grille pinnekjøtt? Det er lett

Det tar litt tid å gjøre pinnekjøttet klart for grilling. Bonusen er at du får litt forsmak på jula. Det må nemlig vannes ut og dampes før det er klart. Vann det ut som vanlig, men damp det litt kortere. Det skal jo ikke falle helt fra hverndre på grillen.

Du kan grille det uten noe på – det blir knasende sprøtt og godt. Jeg har eksperimentert med ulike barbecuesauser som jeg pensler på før jeg legger det på grillen. Her er det smak og behag som gjelder. Du kan lage din egen saus. Matprat sin grillekspert Bjørn Tore Teigen har en skikkelig god oppskrift på BBQ-saus, der en av ingrediensene er kaffe. Eller du kan gå for en ferdig saus. Selv har jeg en forkjærlighet for Hickory-variantene, for jeg liker sødmen i sausen til det salte i kjøttet. Godt blir det uansett!

Tilbehøret varierer du som du vil. Det går fint med kålrotstappe, men hva med å legge et grillspyd med norsk nypotet og småløk på grillen, og så servere grillet pinnekjøtt med norsk nypotet til? 

Pinnekjøtt grill
Pinnekjøtt grill (Matprat)

Spis opp maten!

Å spise mat som er utenfor sesong er også et lite bidrag til at vi kaster mindre mat. I stedet for at overskuddet av pinnekjøtt fra jul havner på butikkene fryselager og i verste fall aldri blir solgt, så kan man rett og slett utvide pinnekjøttsesongen helt til sommeren, og spise det opp. 

Den beste måten å bekjempe matsvinn på er å spise opp maten!

En norsk matarv

Norsk lam og sau gir kjøtt i verdensklasse. Det har vi nordmenn vist å sette pris på, og en av de virkelige store norske matskattene er Pinnekjøtt fra Norge. Faktisk er Pinnekjøtt fra Norge beskyttet etter en egen forskrift som garanterer produksjonsmetode, dokumenterer historien og råvaren, og sikrere at man ikke kan jukse med noen av delene. Pinnekjøtt fra Norge har en Beskyttet geografisk betegnelse som er samme type kvalitetsbeskyttelse som for eksempel Parmaskinke fra Italia har. Dermed kan vi trygt si at det norske pinnekjøttet spiller i Europa-ligaen for mat.

Et slikt vern er viktig, for det sikrer forbrukeren kvalitet på produktet. Det garanterer for det første at Pinnekjøtt fra Norge er laget av norsk lam eller sau. For det andre garanterer geografisk beskyttelse av pinnekjøtt at det er produsert i Norge etter tradisjonell metode med klare krav til kjøttfylde og fettmengde, at sidene er tilstrekkelig saltet og brukt den tiden det tar å tørke.

Det er enda en god grunn til å gjøre et smart innkjøp nå. Så er det bare å glede seg til grillsesongen starter!

Eivor Eriksen/Matmerk