Tilberede pinnekjøtt: Våre 10 beste tips

LamNorsk julematVinter

Det er faktisk overraskende lett å tilberede pinnekjøtt, og retten «lager seg selv» på mange måter. Likevel finnes det noen lure tips og triks for å løfte julefavoritten noen hakk opp. Har du for eksempel prøvd honning på pinnekjøttet? Eller å dampe kjøttet på potet eller i øl? Enten om du tester alle eller bare to tips i år – her er Nyt Norges 10 beste tips til vellykket pinnekjøtt!

1. Vanne ut pinnekjøtt – start to dager før

Følg anvisningen på pakka. Som regel står det utvanning mellom 24-30 timer. Bruk kaldt vann. Har du glemt å vannet ut kjøttet i god nok tid? Bruk lunkent vann og skift vann oftere, så går det fortere. Har du helt glemt å vanne ut kjøttet, er det beste å lage noe annet til middag.

2. Pinnekjøtt i ovnen før servering

Pinnekjøtt i ovn er alltid en sikker vinner for et vellykket resultat. Gjør pinnekjøttet ekstra crispy ved å bruke stekeovnen på høy varme noen få minutter før servering. Legg fettsiden opp, så forhindrer du at pinnekjøttet blir tørt. 

Norsk pinnekjøtt med deilig tilbehør
Norsk pinnekjøtt med deilig tilbehør

3. Pinnekjøtt med honning

Pinnekjøtt, som er salt, er snaddergodt med sødme fra norsk honning. Smør på godt med honning, evt. honnig med litt eplejuice, før du bruner det lett i steikeovn som beskrevet over. ​ Eventuelt kan du jo bare sette litt honning på bordet og la gjestene prøve seg frem selv. Oppskrift på honningglasert pinnekjøtt med sprø topping finner du her.

Pinnekjøtt glasert i honning fra Vossakjøt
Pinnekjøtt glasert i honning fra Vossakjøt (Stian Broch)

4. Bruk einer i tillegg til pinner

Legg noen einerkvister på toppen av bjørkepinnene, med nåler og det hele. Legg så et kjøkkenhåndkle på toppen før du legger kjøttet på toppen av det igjen. Damp med vanlig mengde vann og pass som vanlig på at det ikke damper tørt.

5. Smakssett med et snev av krydder

Prøv krydder i vannet når du damper kjøttet: Litt pepper, einebær eller din egen kryddervri i gryta. Dette vil sette et lite aromatisk preg på kjøttet, samt smaksette sjyen som er god å servere til.

6. Pinnekjøtt dampet i øl

Damp pinnekjøttet i en blanding av mørkt øl og vann. Det gir god smak både til kjøttet og sjyen. Pass bare på å bruke et øl uten for mye humle, som kan gjøre sjysausen bitter. 

7. Pinnekjøtt på potet i stedet for pinner

Bruk din favorittpotet nederst i kjelen i stedet for pinner. Da får du poteter som er nydelige på smak, og perfekt kokt. Saltet fra pinnekjøttet gjør at poteten ikke koker i stykker.

8. Kålrabistappe til pinnekjøtt – noen lure triks!

  • Legg kålrabien du skal bruke til kålrabistappen ut på verandaen over natten hvis det er frost, eller noen timer i fryseren. Da blir den søtere!
  • Vil du ha litt mer oransje farge på kålrabistappa? Tilsett gulrot!
  • Er stappa litt for tynn? Mos inn noen kokte, melne poteter. Det gir jevnere konsistens.
  • Husk at det er nydelig å tilsette litt av søen i kålrabistappa. 

Les mer om norske rotgrønnsaker som passer til julematen her!

9. Beste tilbehør til pinnekjøtt – server med regnbuegulrøtter 

Gulrøtter i flotte farger egner seg veldig godt på festbordet. Skrell dem, skjær dem i fine staver og gi dem en lett damping/koking. Til slutt legger du dem i steikeovnen og baker dem passe al dente. Ta gjerne på litt honning helt til slutt – ekstra sødme. 

Regnbuegulrøtter
Regnbuegulrøtter får du for eksempel fra Vang gård. Foto: Stiftelsen Norsk Mat.

10. Pinnekjøttrester kan brukes til mye godt!

Pinnekjøtt kan rives, omtrent som pulled pork, og brukes til mye godt. Noen av våre beste tips til pinnekjøttrester er: 

  • Mexicansk vri: Bruk revet pinnekjøtt i tacolefse. Dropp tacokrydderet, pinnekjøttet smaker nok uten. Tilbehør: Frisk salat, gode tomater, rømme, agurk. 
  • Kinesisk vri: Smør hoisin-saus på «pulled» pinnekjøtt, som en slags peking-and vri. Tilbehør: Enkel salat, gjerne med revet gulrot, koriander. 
  • Pinnekjøttpizza eller ostestmørbrød
  • Snack-rett: Legg en tykk potetskive på tallerken. Legg litt pinnekjøtt og en dæsj rømme oppå. Fin som forrett. 
  • Pasta carbonara med pinnekjøtt: Smaker svært godt og har fått tommel opp av en ekte italierner, ifølge Oda. 

Les mer om våre tips til restefest i jula her.

Visste du forresten at norsk pinnekjøtt er en beskyttet betegnelse? Les mer om pinnekjøtt fra Norge her!