Våre ti beste pinnekjøtt-tips

LamNorsk julematVinter

Har du prøvd honning på pinnekjøttet? Eller å dampe kjøttet på potet?

1. Start utvanningen ca. to dager før

Følg anvisningen på pakka. Som regel står det utvanning mellom 24-30 timer. Bruk kaldt vann. Har du glemt å vannet ut kjøttet i god nok tid? Bruk lunkent vann og skift vann oftere, så går det fortere. Har du helt glemt å vanne ut kjøttet, er det beste å lage noe annet til middag.

2. Bruk grillfunksjonen

Gjør pinnekjøttet ekstra crispy ved å bruke stekeovnen på høy varme noen få minutter før servering. Legg fettsiden opp, så forhindrer du at pinnekjøttet blir tørt. 

3. Prøv honning

Pinnekjøtt, som er salt, er snaddergodt med sødme fra norsk honning. Smør på godt med honning, evt. honnig med litt eplejuice, før du bruner det lett i steikeovn som beskrevet over. ​ Eventuelt kan du jo bare sette litt honning på bordet og la gjestene prøve seg frem selv. 

ribbe og tilbehør, jul, julemat
ribbe og tilbehør, jul, julemat

4. Bruk einer i tillegg til pinner

Legg noen einerkvister på toppen av bjørkepinnene, med nåler og det hele. Legg så et kjøkkenhåndkle på toppen før du legger kjøttet på toppen av det igjen. Damp med vanlig mengde vann og pass som vanlig på at det ikke damper tørt.

5. Smakssett med et snev av krydder

Prøv krydder i vannet når du damper kjøttet: Litt pepper, einebær eller din egen kryddervri i gryta. Dette vil sette et lite aromatisk preg på kjøttet, samt smaksette sjyen som er god å servere til.

6. Damp i øl

Damp pinnekjøttet i en blanding av mørkt øl og vann. Det gir god smak både til kjøttet og sjyen. Pass bare på å bruke et øl uten for mye humle, som kan gjøre sjysausen bitter. 

kjøtt, sau, lam, norsk mat, BB,
kjøtt, sau, lam, norsk mat, BB, (eivor eriksen)

7. Bruk potet istedetfor pinner

Bruk din favorittpotet nederst i kjelen istedet for pinner. Da får du poteter som er nydelige på smak, og perfekt kokt. Saltet fra pinnekjøttet gjør at poteten ikke koker i stykker.

8. Pimp kålrabistappa

Legg kålrabien du skal bruke til kålrabistappen ut på verandaen over natten hvis det er frost, eller noen timer i fryseren. Da blir den søtere! Vil du ha litt mer oransje farge på kålrotstappa? Tilsett gulrot! Er den litt for tynn? Mos inn noen kokte, melne poteter. Det gir jevnere konsistens. Husk at det er nydelig å tilsette litt av søen i stappa. 

9. Server med Vang gårds regnbuegulrøtter 

Du har kanskje sett Vang gård sine fantastiske regnbuegulrøtter i butikkene? Gulrøtter i flotte farger egner seg veldig godt på festbordet. Skrell dem, skjær dem i fine staver og gi dem en lett damping/koking. Til slutt legger du dem i steikeovnen og baker dem passe al dente. Ta gjerne på litt honning helt til slutt – ekstra sødme.  

Regnbuegulrøtter
Regnbuegulrøtter (Matmerk)

10. Bruk restene til mye godt

Pinnekjøtt kan rives, omtrent som pulled pork, og brukes til mye godt. Matformidler Oda Smeby Christensens beste tips er: 

  • Mexicansk vri: Bruk revet pinnekjøtt i tacolefse. Dropp tacokrydderet, pinnekjøttet smaker nok uten. Tilbehør: Frisk salat, gode tomater, rømme, agurk. 
  • Kinesisk vri: Smør hoisin-saus på «pulled» pinnekjøtt, som en slags peking-and vri. Tilbehør: Enkel salat, gjerne med revet gulrot, koriander. 
  • Pinnekjøttpizza eller ostestmørbrød
  • Snack-rett: Legg en tykk potetskive på tallerken. Legg litt pinnekjøtt og en dæsj rømme oppå. Fin som forrett. 
  • Pasta carbonara med pinnekjøtt: Smaker svært godt og har fått tommel opp av en ekte italierner, ifølge Oda. 

Hva er ditt pinnekjøtt-tips? Del gjerne! 

Vi i Nyt Norge ønsker alle ei god førjulstid og ei god jul! 

Tipsene i denne artikkelen er fra:

– Matformidler Oda Smeby Christensen

– Hentet fra «Ti lure pinnekjøttips» av Francisca Witsøe, Norskmat.no

kjøtt, sau, lam, norsk mat, BB,
kjøtt, sau, lam, norsk mat, BB, (eivor eriksen)