Fårikål – Slik lager du Norges nasjonalrett

HøstLamNorsk tradisjonsmat

Norsk kål og norsk lam er to fantastiske, kortreiste råvarer vi er selvforsynte med i Norge. Sammen utgjør de Norges nasjonalrett – fårikål! Dette er høstmat på sitt aller beste; enkelt, rustikt og utrolig smakfullt.

Fårikålens dag

Den siste torsdagen i september feires Fårikålens dag, en perfekt anledning til å samle venner og familie rundt grytene. Da er butikkene fulle av fersk, norsk hodekål og fårikålkjøtt av ypperste kvalitet. 

Her finner du flere grunner til å spise norsk hodekål.

Oppskrift på klassisk fårikål

Dette er en enkel grunnoppskrift som garantert gir et vellykket resultat. Det viktigste er gode råvarer og nok tid, slik at kjøttet blir mørt og smakene får satt seg.

Fårikål på tallerken
Fårikål på tallerken. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt
  • Porsjoner: 4-6
  • Forberedelsestid: 15 minutter
  • Koketid: 2,5 – 3 timer

Ingredienser:

  • 1,5 kg fårikålkjøtt av lam
  • 1,5 kg hodekål
  • 4 ts hel sort pepper
  • 2 ts salt
  • 3 dl vann

Fremgangsmåte:

  1. Del hodekålen i båter.
  2. Legg kjøtt og kål lagvis i en stor gryte. Start med et lag kjøtt med fettsiden ned. Strø salt og pepper mellom lagene.
  3. Hell på vann og kok opp. Skru ned varmen slik at gryten kun trekker (småkoker).
  4. La fårikålen trekke under lokk i minst 2,5 timer, eller til kjøttet er mørt og løsner fra beinet.
  5. Server rykende varm i dype tallerkener, gjerne med et dryss av fersk persille.

Vil du prøve en spennende vri på klassikeren? Oppskrift på fårikål med chili, hvitløk og ingefær finner du her.

Fårikål med chili
Fårikål med chili, ingefær og hvitløk er en spennende vri! Foto: MatPrat

Tips for perfekt fårikål

  • Hvilket kjøtt skal jeg velge? Fårikålkjøtt er en blanding av nakke, bog og bryst. Mye av smaken sitter i beina, så ikke vær redd for å bruke kjøtt med bein.
  • Jevning – ja eller nei? Noen liker å jevne kraften med litt hvetemel mellom lagene for en tykkere saus. Dette er en smakssak – prøv deg frem!
  • La den koke lenge nok: Tålmodighet er nøkkelen. Kjøttet er ferdig når det er så mørt at det nesten faller av beinet.

Tilbehør til fårikål – Poteter og drikke

Poteter: Melne poteter er det klassiske valget til fårikål fordi de trekker til seg den gode kraften. Gode norske sorter som Mandelpotet, Kerrs Pink, Pimpernell og Gulløye er perfekte. Flere tips til hvilken potet passer til hva finner du her.

Drikke: Til fårikål passer det best med drikke som har mye friskhet for å balansere fettet i retten.

  • Øl: En klassisk pilsner eller et friskt hveteøl. Prøv gjerne et norsk gårdsøl med Kveik for et spennende, syrlig preg.
  • Sider: Norsk sider, for eksempel Sider frå Hardanger, har en friskhet fra eplene som passer ypperlig.
  • Alkoholfritt: En god, norsk eplemost er et utmerket alkoholfritt alternativ.

Vanlige spørsmål om fårikål

Har du rester? Slik bruker du rester av kål og lammekjøtt

  • Kål til overs? Hodekål har god holdbarhet. Bruk restene i en wok, kutt den i en salat for ekstra krønsj, eller prøv en spennende kålbonara.
  • Kjøtt til overs? Rester av lammekjøtt er fantastisk i en indisk lammecurry eller i en hjemmelaget lapskaus.

Se etter Nyt Norge-merket når du handler inn til fårikål, så er du sikret gode, norske råvarer!