Norske pannekaker

Norsk tradisjonsmat

Den norske bonden står overfor stadig økende utfordringer med høye priser på strøm og drivstoff og ekstremvær som tørke og flom. Hva kan vi som forbrukere gjøre for å støtte den norske bonden? Svaret er enklere enn du kanskje tror: Ved å spise pannekaker til middag én dag i uka! Se etter Nyt Norge når du handler så vet du at egg, melk, smør og mel er produsert i Norge av dyktige norske bønder.

Hvorfor pannekaker?

Pannekaker er ikke bare barnas favoritt – de er også utrolig allsidige og kan tilpasses enhver smak. Men viktigst av alt, ved å lage pannekaker til middag kan du enkelt bruke norske råvarer. I én og samme middag får du egg, melk, mel og meierismør fra norske egg-, korn- og melkebønder.

Pannekaker med skinke og tomat
Pannekaker med skinke og tomat. Oppskrift lenger ned i saken. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Oppskrift på norske pannekaker

For å komme i gang, her er en enkel oppskrift på tradisjonelle norske pannekaker som hele familien vil elske:

 • 3 dl hvetemel eller byggmel
 • 1/2 ts salt
 • 6 dl melk
 • 3 store egg
 • 2 ss smeltet meierismør
 • Smør til steking

Slik gjør du:

 1. Bland hvetemel og salt i en bolle. Tilsett halvparten av melken og visp til du får en jevn røre.
 2. Tilsett eggene, det smeltede smøret, og resten av melken. Visp til røren er glatt.
 3. La røren svelle i ca. 30 minutter for best resultat.
 4. Varm en stekepanne med litt smør. Øs ut en passende mengde røre i pannen og fordel den jevnt. Stek pannekaken på middels varme til den er gyllen, snu og stek andre siden.
 5. Server med ditt favorittfyll!
Byggpannekaker
Byggpannekaker. Foto: Maria Villmones Bondeson/Opplysningskontoret for brød og korn

Tilbehør til pannekaker

Klassiske pannekaker med sukker er nydelig, men du kan også støtte den norske bonden når du velger fyll til pannekakene dine!

 1. Hva med tomatpannekaker med skinke? Snart er norske tomater tilbake i butikken og med god, norske spekeskinke eller kokt skinke blir det et godt og mettende pannekakemåltid. Oppskriften finner du her.
 2. Fyll pannekakene med norske oster! Vil du ha en gratinert variant kan du gjøre følgende: Stek pannekaken på den ene siden først. Snu og legg revet ost på den stekte siden. Når du har stekt pannekaken på den andre siden kan du brette pannekaken og steke den til osten har smeltet.
 3. Fyll pannekakene med norsk frukt og bær. Når de norske eplene er i sesong passer de utmerket som fyll i pannekaker. Kutt dem i terninger, stek i meierismør. Da blir de gode og karamelliserte! Norske bær finner du i frysedisken. Lag rørte bær og bruk som deilig, syrlig og friskt fyll i pannekakene.

God middag! Vil du ha mer inspirasjon kan du lese om norsk tradisjonsmat her.