Forkjølet? Prøv litt honning

Norsk tradisjonsmatVinter

For mange har det nye året startet med hoste og forkjølelse. Honning er et gammel «kjerringråd» mot hoste og nå anbefaler britiske helsemyndigheter honning. Ikke bare smaker det godt – men det er også godt for halsen!

Et fantastisk naturprodukt

I følge de nye rådene kan en skje honning om dagen både dempe og lindre akutt hoste ved infeksjoner i øvre luftveier. Det gjelder både plager ved forkjølelse og influensa og ved akutt bronkitt. 

Les mer i artikkelen hos NRK

Honning er et rent naturprodukt uten tilsetningsstoffer og inneholder hovedsakelig vann (20%) og sukker (80%). Honning inneholder også en rekke antioksidanter. Sukkeret som finnes i honningen kommer direkte fra blomstens nektar og forskjellig smak, farge og konsistens avhenger av hvilke planter nektaren er hentet fra. 

Biene jobber iherdig gjennom hele sommeren og samler nektar og pollen fra blomstene. Nektaren blir til honning, og både den og pollenet brukes som mat til biene og larvene.  

− I en bikube er det opp til 50-60 000 bier om sommeren og disse biene må besøke over 20 millioner blomster for å produsere 1 kg honning!

Bilder fra honningproduksjon. Tatt av Paal Krokan-Mathisen. Fått tilsendt fra Honningcentralen v/ Knut Tisthal - januar 2019
Foto: Paal Krokan-Mathisen/Honningcentralen

Verdens viktigste jobb?

Bienes pollinering (bestøvning) er kanskje verdens viktigste jobb og helt nødvendig for å få gode avlinger. Dette har langt større verdi enn selve honningen de produserer. Kun et lite utvalg av honningen du finner i butikken er produsert i Norge.

− Velger du honning med Nyt Norge-merket bidrar du til livsviktig pollinering i norsk natur og landbruk.

Lang historie

Honning har en historie på mange tusen år og har alltid vært ettertraktet. Allerede i historisk tid forsto menneskene å nyttiggjøre seg av honning. De tidligste tegnene er fra hulemalerier i Spania, som går 12 000 år tilbake. Verdens eldste kjente honning befinner seg i to krukker i jordbruksmuseet i Dokki i Egypt. Den er fra 1 400 før Kristus, og er fortsatt i brukbar forfatning. 

I Norden har honning i lange tider vært ansett som en verdifull vare. Den hørte til de delikatesser de døde fikk med på sin siste ferd. Et leirkar, som er funnet i en grav fra den eldste bronsealderens første tid, altså over 3 500 år gammelt, var delvis fylt med lindehonning. 

Mange «kjerringråd»

Honning har en lang rekke med «kjerringråd» og de mest kjente er: 

  • Varm melk med honning har en søvnfremmende effekt 
  • Honning har en desinfiserende virkning på sår og lindrer brannsår 
  • Honning er et godt middel mot løs mage, men den har også en avførende effekt

Bli kvitt hosten

Så vil du bli kvitt hosten og ha en lindrende drikk ved forkjølelse bør du lage deg en kopp med honning i varmt vann, sammen med sitron. Eller om du bare vil kose deg så lager du en kopp kakao med litt chili og honning. Ingenting varmer bedre i vinterkulda enn en god kopp varm kakao.

OBS – ikke gi honning til barn under ett år! Honning kan forårsake spedbarnsbotulisme.

Les mer om norsk honning, honningproduksjon og gode honningoppskrifter hos Honningcentralen.