Velg norske juleblomster

Norske gartnerier

Med korte dager og lange, mørke netter passer det perfekt å lyse opp innendørs med friske blomster i julens farger. Juleblomstene har til felles at de er egnet for livet innendørs, selv i årets mørkeste måned. Det finnes mange gode grunner til å velge norske juleblomster. Her får du noen av dem, i tillegg til gode tips til hvordan du skal ta vare på juleblomstene dine.

Allergivennlige juleblomster

Er du plaget med allergi? Da kan disse blomstene være gode alternativer: Juleglede, ildtopp, tulipan, alpefiol eller eføy. Du kan lese mer om disse lenger ned i saken.

Juleblomsten som tåler kulde

Ønsker du å pynte opp utenfor inngangsdøren din til jul? Julerose (Helleborus) tåler å stå ute i 5-6 minusgrader og er perfekt til formålet!

Julerose (Helleborus)
Julerose (Helleborus). Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP)

Disse juleblomstene krever lite stell

Vi er mange som har mye å tenke på i jula, og det er lett å glemme stell av blomster og planter. Ønsker du en lettstelt plante til jul kan vi anbefale julestjerne, eføy, svibel og julerose. Les mer om disse og hvordan du steller dem i neste avsnitt.

Disse blomstene bør du velge til jul

Desember er mørketid. Lys opp hjemme med norske blomster og planter. Her finner du fem grunner til å velge norske blomster og planter. Men hvilke blomster skal du velge? Her får du våre beste tips! Se etter Nyt Norge på potten så vet du at blomstene og plantene er dyrket nær deg av dyktige norske gartnere.

Julestjerne

Vår mest populære juleblomst er julestjerne. Lurer du på hvor ofte og hvor mye du skal vanne? Et godt tips er er å vanne med et champagneglass to ganger i uken. Julestjerner liker ikke kulde, men trives i stuetemperatur. Et godt tips er å sette julestjerner i ulike farger sammen som på bildet under. Flere tips for stell av julestjerne finner du hos Opplysningskontoret for blomster og planter her.

Norske julestjerner
Norske julestjerner i forskjellige farger. Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Juleglede (julebegonia)

Juleglede har lange tradisjoner som potteplante hos oss, og den var vår første juleblomst. Planten er ca 30 cm høy, har kompakt vekst, og saftspente mørkegrønne blader. Blomstene er små, rosa eller hvite og sitter samlet på små greiner.

Juleglede samplantet
Samplantet julebegonia/juleglede. Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter.

Alpefiol

En allergivennlig plante i mange flotte farger som passer utmerket i høytiden er alpefiol. Sørg for at jorden er fuktig til enhver tid og ha den gjerne i et litt kjølig rom.

Alpefiol
Alpefiol. Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Svibel

Svibel er en løkblomst med en gjenkjennelig og sterk lukt som mange forbinder med jul. Sviblene trives godt i stuetemperatur, men vil holde lenger om den står litt kjøligere – for eksempel i en gang.

Svibel til jul
Svibel til jul. Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Tulipaner

Røde og hvite tulipaner hører julen til. Skal du til fjells i jula eller i nyttårshelgen? Tulipaner kan du ta med deg i bagasjerommet og sette dem i vase når du er fremme. Et godt tips er å kombinere tulipanene med noe vintergrønt. Det gir ordentlig advents- og julesteming. Flere gode tulipantips finner du her.

Ildtopp

Ildtopp er kanskje ikke potteplanten flest forbinder med jul. Dette er en hardfør og dekorativ plante som egner seg til alt i fra bordpynt til å plasseres sammen i kurver og skåler alene eller som en del av en dekorasjon. Kan tørke ut, skal ha en liten skvett vann når den er tørr.

Eføy

Er ikke de klassiske juleblomstene noe for deg? Spre grønn kjærlighet med et Eføy-hjerte! Eføy-hjerter er vakre, grønne gaver som varer lenge.

Eføy-hjerte i drivhus
Eføy-hjerte hos Kjærnsrød gartneri. Foto: Kjærnsrød gartneri