Kjerringråd: Potetmel til alt

Frukt og grøntHøstSommerVårVinter

Potetmel er et naturlig stivelsesmiddel til bruk i matlaging, men ifølge gamle kjerringråd er potetmel også ypperlig mot alt fra slappe tulipaner til feriemage!

Potetmel kan brukes til nesten alt!

«No, I don’t take it up the nose. I take it up here!», sa Petter Stordalen og pekte på bakstussen sin da han ble stoppet på en flyplass i New York med en liten, mistenkelig pose potetmel i bagasjen. Den historia fortalte i hvert fall Stordalen sjøl på NRK for noen år siden, og selvsagt ble saken en snakkis. 

Om hotellkongen fortsatt tyr til potetmel som vidundermiddel skal være usagt, men han er i hvert fall ikke alene om å ha brukt potetmel mot sår stump. Mange småbarnsforeldre tyr til potetmel mot sår babyhud – og dette er bare ett av mange gamle kjerringråd om alt du kan bruke potetmel til.

HOFF har samlet inn en rekke slike tips og råd fra folkemunne, og her overbringer vi et knippe. Men la det være sagt: Tipsene som følger er som sagt kjerringråd og vi kan på ingen måte gå god for dem. Det eneste vi kan love deg, helt hundre prosent sikkert, er at HOFF Potetmel med Nyt Norge-merket er laget av gode, norske poteter, og at det er strålende stivelsesmiddel i matlaging! (Potetmel er for eksempel ypperlig for deg som vil lage perfekt sukkerbrød.)

1: Lei av tulipaner som henger med hodet?

Det finnes et gammelt kjerringråd som sier at ved å tilsette 1 teskje potetmel i blomstervannet, vil blomstene holde seg fine lenger. Bortsett fra dette med potetmel, er det lurt å huske at tulipaner trives best når de får stå kjølig. Og aller helst i isvann. Bare husk å ikke ha for mye vann i vasen, for tulipaner sluker vann, og blir fort slappe om de får for mye.

2: Fjern den gamle rødvinsflekken

Hvis flekken allerede har tørket, skal du først fukte den med vann. Deretter dekker du flekken med potetmel og lar det trekke godt inn i stoffet. Når potetmelet har tørket, støvsuger du det bort, og flekken skal da forsvinne med melet. Vi kan selvsagt ikke garantere at dette alltid vil fungere, men sånn er det nå en gang med kjerringråd. Er ikke det en del av spenningen og mystikken?

3: Bli kongen på dansegulvet

Potetmelet har mange gode egenskaper, og en av dem er å fjerne friksjon. På for eksempel dansegulv. Strør du litt potetmel på parketten der du skal danse, får du mye bedre gli og kan svinge og snurre deg rundt, langt ut i de sene nattetimer.

4: Lukter det fort vondt av skoene dine?

Trikset er å “pudre” føttene med potetmel etter at du har vasket dem om morgenen, og før du tar på rene sokker. Hvis du gjør dette før du bruker dine splitter nye sko, skal potetmelet hindre de illeluktende bakteriene i å utvikle seg, og dermed bør luktproblemet være løst. Potetmelet har den egenskapen at det trekker til seg fuktighet. Hvis du derimot er litt sent ute, og lukta allerede har satt seg i favorittskoene dine, kan du legge dem en natt i fryseren. Da dør bakteriene og lukta forsvinner.

5: Bli kvitt feriemagen

Det er ikke til å stikke under en fluktstol at problemer med mage i ulage er et gjennomgående tema hos mange, sommer etter sommer. Dette skyldes ofte uheldige møter med fremmede matkulturer, og er ikke alltid like lett å behandle. Skal vi tro på kjerringråd, kan det hjelpe å pakke med seg potetmel i bagasjen. Rådet sier at potetmel skal være det beste botemiddelet mot nettopp… ja… feriemage. Rør ut 1-2 teskjeer potetmel i et glass vann, drikk det og du skal være kvitt mageplagene i løpet av en times tid. Er du skikkelig klein, kan kanskje tanken på å drikke et helt glass vann med potetmel virke lite fristende. Da er det bare å blande litt saft i vannet, så frister nok «medisinen» litt mer. 

6. Potetmel som tørrsjampo

Dette funker fint, melder HOFF, og har følgende tips: «Alt du trenger å gjøre for å lage din egen tørrsjampo er å helle Hoff Potetmel i en tom saltbøsse eller et krydderglass for å sikre en enklere påføring i håret. Dryss litt av potetmelet ved hårrøttene, før du masserer og rufser det litt inn med fingrene. Gre deretter gjennom håret for å fordele potetmelet. » 

HOFF har også en rekke potetmeltips på sine sider. For eksempel potetmel mot maur. Og potetmel som lindring hvis du har brent deg på brennmanet. 

Visste du forresten at HOFF er eid av potetbøndene sjøl? Og visste du at de er supergode til å bruke HELE poteten til å lage masse? Her kan du lese mer om HOFF og lære noen kjekke fakta du kan servere med dine HOFF Opphøgde potteter! 🙂