Frukt og grønt

Lang tradisjon for å dyrke grønnsaker i Norge

Sprø salat, melne poteter, ferske gulrøtter og Nordens appelsin, kålrabi. Vi har dyrket grønnsaker i Norge i lang tid, og med et kaldt klima får vi både spesielt god smak og lite behov for å bruke plantevernmidler.

Norsk produksjon

Til sammen dyrker vi omtrent 230 000 tonn frukt og grønnsaker i Norge, og ca 40 % av det vi spiser av frukt og grønt er produsert i Norge. Det ønsker vi å gjøre noe med;  målet er at 60% av det vi spiser av grønt skal være norsk i 2035. 

Skal vi få det til må vi både produsere mer og vi må spise mer norsk. Så enkelt er det. 

Sesongene i Norge

Grønnsaker i Norge har sin helt egen sesongkalender, spesielt de som dyrkes på friland, altså ute. Potet dyrker vi over hele Norge, gulrøtter dyrkes kommersielt så langt nord som til Bodø, beter og kålrot passer også det norske klimaet godt. 

Norske drivhus har hatt en rivende utvikling, og kommer godt ut m.h.t til klimaavtrykk (lenke). En stadig større andel av tomater og agurker er norskproduserte og vi er faktisk selvforsynt med grønne, ferske urter

Her finner du sesongkalenderen over norsk frukt og grønt 

Norsk smak 

Sprø, fargerike, sødmefulle, knasende, næringsrike, søte, saftige, norsk frukt og bær er virkelig noe for seg selv. At de er sunne, det vet vi jo. Men i tillegg kommer det faktum at vi har kaldt klima og lange lyse netter som gjør noe med smaken. Rett og slett. 

Fem gode grunner til å velge norske grønnsaker og norske bær 

  1. Norske bær er verdt å vente på 
    Smaken av jordbær og bringebær er norsk sommer på sitt beste. Forskerne sier at lave temperaturer gir mer søtsmak i bær. Jo lengre nord, jo søtere er de. Les mer om forskningsresultatene her:  »Arktisk kvalitet. En beskrivelse av nordlige natur‐ og klimaforhold og virkning på egenskaper hos nordnorske matprodukter»  
  2. Frisk smak og kort vei til butikken 
    Det som dyrkes i Norge er ferskere når det kommer i butikken. Både grønnsaker, frukt, bær og blomster slipper lang transportvei. I tillegg: Norske drivhus produserer med lave klimaavtrykk. Det gjør det enkelt å velge norsk. Les mer om klimaavtrykk 
  3. Friske planter og lite bruk av plantevernmidler 
    I Norge er regelen at man SKAL prøve andre metoder før man bruker kjemiske plantevernmidler. Det kalles integrert plantevern. Derfor er det snylteveps i drivhuset, og gjerder for å hindre skadedyr å ta seg inn i åkeren. Resultatet er friske planter og trygg mat. 
  4. Arbeidsplasser og verdiskaping skjer i Norge 
    Når du velger norsk, velger du at verdien skapes i Norge. Du velger arbeidsplasser over hele landet. Fra Målselv-nepebonden i Troms til bringebærgartneren i Lærdal. 
  5. Vi har system på ting i Norge
    Både bønder og gartnere følger Kvalitetssytem i landbruket i sin produksjon. Det betyr at de har god oversikt og at de følger strenge norske regler.  Både driften på og produktene fra norske fra norske landbruk skal være i verdensklasse. Og det er den!  

Se etter Nyt Norge når du er i grønnsaksdisken,

så vet du at du får norsk kvalitet! 

Tall og fakta  

I antall tonn og prosentverdi av totalproduksjonen av frukt og grønt, ser tallene sånn ut for produksjonene: 

  • Grønnsaker, 3394 tonn, 52 %. 
  • Poteter, 954 tonn, 15 % 
  • Bær, 550 tonn, 3 % 
  • Frukt, 225 tonn, 3 % 

Av alle kommuner i Norge ligger fire av de fem med størst areal til grønnsaksproduksjon på Østlandet, mens den femte ligger i Trøndelag.