Tilbehør til julematen? Velg norske grønnsaker!

Norske rotgrønnsaker er det beste tilbehøret til julematen

Frukt og grøntNorsk julematVinter

Veldig mange velger norsk ribbe og pinnekjøtt til jul. Velge norsk kan du også enkelt gjøre med tilbehøret ved å velge norske grønnsaker! Her finner du en oversikt over det vanligste tilbehøret til norsk julemat, og hvilke grønnsaker som passer til hvilken rett.

ribbe og tilbehør, jul, julemat
Norsk pinnekjøtt med norske grønnsaker som tilbehør

Kålrot

Kålrot (eller kålrabi om du vil!) er en selvfølge for mange i jula og da gjerne i form av stappe. Her har vi to gode tips! Hvis kålrota er litt blek på farge og du ønsker en varmoransje farge er det et supert triks å blande i litt gulrot. Vårt andre tips er å blande i litt potet hvis stappa blir for tynn. 

Pinnekjøtt kålstappe, kålrotstappe, norskmat,
Matmerk

Kålrot-slaw

Johannes Dyste hos Toten Kålrotpakkeri selger halvparten av årsproduksjonen til jul fordi nordmenn vil ha kålrotstappe til julematen. Dyste har for øvrig en egen favoritt: Kålrot-slaw! Her kan du finne flere kålrottips og lære mer om kålrota. Vi synes også du bør teste ovnsbakt hel kålrot. Finner du en liten kålrot kan du bake den og servere den akkurat som en bakt potet!

Johannes Dyste , Toten kålrotpakkeri
Johannes Dyste , Toten kålrotpakkeri

Gulrot

Friske farger er kanskje ikke det du forbinder med tradisjonell, norsk julemat? Frykt ikke – gulrota kommer deg til unnsetning! Den kan både gi kålrotstappen din en dypere farge, og er du riktig så heldig og får tak i regnbuegulrøtter blir juletallerkenen din en fryd for øyet! Bak dem i staver i ovnen og server med friske urter. 

Nyt Norges lille guide til gulrota finner du her

Regnbuegulrøtter
Regnbuegulrøtter (Matmerk)

Sellerirot

Sellerirota kan mer enn suppe og puré! Vi slår et slag for å bake den i ovnen, og servere den til jul! Saltbakt sellerirot passer utmerket til ribbe. 

Her finner du mer informasjon om den fantastiske sellerirota. 

Saltbakt sellerirot med smør og frisk krusepersille
Saltbakt sellerirot med smør og frisk krusepersille (Matmerk)

Persillerot

Bladpersille passer til alt. Det gjør også persillerota. Rota smaker mer, og passer svært godt til julas retter. 

Sjekk ut Opplysningskontoret for frukt og grønt sin oppskrift på bakte persillerøtter

Persiellerot fat norskmat oppskjært
Marte Garmann

God jul!

I Norge er vi så heldige at vi kan dyrke grønnsaker som kan lagres gjennom hele vinteren. Norske rotgrønnsaker er fulle av næring, og er et utmerket valg til julematen. Se etter Nyt Norge så vet du at rotgrønnsakene er norske. 

Her kan du lese mer om norske rotgrønnsaker!