Løk er god, norsk aroma

Frukt og grøntHøstSommerVårVinter

Norsk løk i maten gir en næringsrik og smakfull opplevelse for en rimelig pris.

Løk i maten

Løk er allsidig, og kan brukes til nesten alle lunsj- og middagsretter. Den kan stekes, karamelliseres, kokes, syltes eller og spises rå som tilbehør til kjøtt, pizza, taco, burgere og pølser. Løk kan også spille en større rolle i maten, i for eksempel wokblandinger, sauser, supper og paier.

Oppskrift på fransk løksuppe finner du her

Oppskrift på løkpai med karve (avbildet under) finner du her.

Løkpai med karve
Løkpai med karve. Foto: Synøve Dreyer / Opplysningskontoret for Frukt og Grønt – frukt.no

Næringsrik smakstilsetning

Næringsinnholdet avhenger noe av type løk. De er stort sett energifattige, med mesteparten av energien fra karbohydrater (7-9%) og rik antioksidanter og mineraler som vitamin C, magnesium og kalium. Antioksidanter kan redusere risikoen for kreft, kalium – ikke for mye – er viktig for å kunne opprettholde en normal hjertefunksjon og magnesium – i moderate mengder – er viktig for nervesystemet. Løken er næringstett, så selv i de små mengdene vi spiser dem i vil den kunne ha en nytteverdi for kroppen.

Syltet rødløk i glass
Syltet rødløk i glass. Foto: Opplysningskontoret for Frukt og Grønt – frukt.no

Løk i Norge

Det finnes mange ulike typer matløk, og vi har beskrevet noen av de mest kjente her

I Norge er det gode vekstforhold for en rekke løktyper. Sjalottløk kan vokse i mer nøysomme forhold, mens kepaløk (rød og gul løk) krever tørrere jord, som for eksempel i innlandsstrøk i Norge eller sørøstlandskysten (Østfold, Innlandet, Vestfold). Sjalottløken var frem til 1950-tallet den mest dyrkede løken i Norge, men i dag er kepaløken den mest produserte og mest spiste¹. I 2021 produserte vi rundt 9000 tonn². Løk kan lagres lenge i kalde og tørre forhold, og du får norsk løk i butikken året rundt.

vi kan bruke bildene
Edelløk / Rød- og gul løk. Foto: Holm Gård

Norsk løk er godt for oss

Vi samarbeider med Opplysningskontoret for frukt og grønt for å fremme den norske løken i kostholdet. Det er rimelig, næringsrikt og smakfullt, og et steg til et matsikkert Norge.

Se etter Nyt Norge-merket, så vet du at det er norsk.

Løk, Stange. Foto: Stiftelsen Norsk Mat

Referanser

Foto, hoved: Gul løk. Cylinder Production / Stiftelsen Norsk Mat

¹ Solberg, S. Ø., Serikstad, G. L., Bysveen, K. Dyrking av løk. 2020. Agropub. Hentet fra https://www.agropub.no/fagartikler/dyrking-av-lok

² Markedsrapport 2020. 2021. Landbruksdirektoratet. Hentet fra https://www.landbruksdirektoratet.no/nb/filarkiv/rapporter/Markedsrapport%202020.pdf/_/attachment/inline/c6a8882c-e7b8-475e-b131-b761674027e1:f3205e4c9c9189eb2699b9812cdc6cddff35d9e0/Markedsrapport%202020%20-%20oppdatert%2016.03.21.pdf