Norske gulrøtter – når du selv vil

Gulrøtter er en av våre mest spiste grønnsaker, og det er det god grunn til.

Frukt og grøntHøstSommerVårVinter

De er smakfulle og næringsrike, og passer som både til middag og som dessert og snacks. Det er næringsrikt, smakfullt og matsikkert.

Norske gulrøtter i maten

Gulrøtter er nok kanskje vanligst å spise som snacks eller tilbehør til middag, men kan inngå i diverse bakster, smoothies, juice, pålegg og supper.

Har du noen myke gulrøtter i kjøleskapet, kan du raspe dem opp til marmelade. Oppskriften finner du her, og er med frisk smak av sitron og spenstig ingefær.

Frister det med en gulrotkake til kaffen? Her finner du en oppskrift på en enkel og saftig gulrotkake i langpanne (avbildet under).

gulrotkake i langpanne
Gulrotkake i langpanne. Foto: Mari Svenningsen / Opplysningskontoret for frukt og grønt – frukt.no

Norske gulrøtter er fulle av betakaroten

Betakaroten blir til vitamin A i kroppen, og er et antioksidant som både kan redusere risikoen for kreft og opprettholde et nattesyn. Dette er gulrøtter fulle av, samtidig som de inneholder andre viktige næringsstoffer som vitamin C og kalium. Vitamin C kan redusere risikoen for kreft, og kalium – i moderate mengder – bidrar til å opprettholde normal hjertefunksjon. Ellers er gulrøtter energifattige, med mesteparten av energien fra karbohydrater (10%) og kostfiber (rundt 3%). 

Gulrot kan, avhengig av dyrkingsforhold og lagring, ha noe jordaktig, bitter smak i rå tilstand. Hvis man ikke liker det, kan man glede seg over at kokt gulrot inneholder mye mer tilgjengelige antioksidanter enn rå.

Gulrot
Gulrøtter med rot. Foto: Cylinder production / Stiftelsen Norsk Mat

Gulrøtter i Norge

Gulrot kommer i forskjellige farger – som svart, lilla, gul, oransje og hvit – men i dag er det den oransje som er mest dyrket og kjent for forbrukerne. Vi er selvforsynte på gulrøtter, og det meste av produksjonen foregår i Øst-Agder, Vestfold og Rogaland. Gulrøttene har lang holdbarhet med riktig temperatur (0-2ºC) og emballasje, som gjør at vi kan få kjøpt det i butikken året rundt, men de er mottakelige for stress som kan forårsaker en bitterhet eller dannelse av etanol. 

Ved dyrking vokser den spiselige delen under jorden, mens de grønne bladene vokser over bakken. I butikken kan man få kjøpt gulrøttene hele i bunter eller med bladene avskåret, eller klassifisert etter kvalitetskrav (klasse I har strengest krav, klasse II har noe mildere krav og så en klasse for resten). 

Norske grønnsaker på menyen

Sammen med Opplysningskontoret for frukt og grønt jobber vi for å fremme norske frukter, bær og grønnsaker i kostholdet. Det er smakfullt, næringsrikt og matsikkert!

Se etter Nyt Norge-merket i butikken, så vet du at det er norsk!

Referanser

Foto, hoved: Bakte gulrøtter. Marte Garmann / Opplysningskontoret for frukt og grønt

Regnbuegulrøtter
Regnbuegulrøtter i lilla, gul, hvit og oransje. Foto: Stiftelsen Norsk Mat