Norske gulrøtter: Smakfulle og næringsrike!

Gulrøtter er en av våre mest spiste grønnsaker, og det er det god grunn til.

Frukt og grøntHøstSommerVårVinter

I Norge er vi tilnærmet selvforsynte med gulrot. Gulrøtter passer som både til middag og som dessert og snacks. Gulrøtter er smakfulle, næringsrike og bra for norsk matsikkerhet!

Norske gulrøtter i maten

Gulrøtter er nok kanskje vanligst å spise som snacks eller tilbehør til middag, men kan inngå i diverse bakster, smoothies, juice, pålegg og supper.

Har du noen myke gulrøtter i kjøleskapet, kan du raspe dem opp til marmelade. Oppskriften finner du her, og er med frisk smak av sitron og spenstig ingefær.

Frister det med en gulrotkake til kaffen? Her finner du en oppskrift på en enkel og saftig gulrotkake i langpanne (avbildet under).

gulrotkake i langpanne
Gulrotkake i langpanne. Foto: Mari Svenningsen / Opplysningskontoret for frukt og grønt – frukt.no

Norske gulrøtter er fulle av betakaroten

Betakaroten blir til vitamin A i kroppen, og er et antioksidant som både kan redusere risikoen for kreft og opprettholde et nattesyn. Dette er gulrøtter fulle av, samtidig som de inneholder andre viktige næringsstoffer som vitamin C og kalium. Vitamin C kan redusere risikoen for kreft, og kalium – i moderate mengder – bidrar til å opprettholde normal hjertefunksjon. Ellers er gulrøtter energifattige, med mesteparten av energien fra karbohydrater (10%) og kostfiber (rundt 3%). 

Gulrot
Gulrøtter med rot. Foto: Cylinder production / Stiftelsen Norsk Mat

Gulrøtter i Norge

Gulrot kommer i forskjellige farger – som svart, lilla, gul, oransje og hvit – men i dag er det den oransje som er mest dyrket og kjent for forbrukerne. Vi er selvforsynte på gulrøtter, og det meste av produksjonen foregår i Øst-Agder, Vestfold og Rogaland. Gulrøttene har lang holdbarhet med riktig temperatur (0-2ºC) og emballasje, som gjør at vi kan få kjøpt det i butikken året rundt.

Buntgulrot Langåkergarden
Hos Langåkergarden på Karmøy dyrkes gulrøttene under perfekte forhold. Foto: Stiftelsen Norsk Mat

Norske grønnsaker på menyen

Sammen med Opplysningskontoret for frukt og grønt jobber vi for å fremme norske frukter, bær og grønnsaker i kostholdet. Det er smakfullt, næringsrikt og matsikkert!

Se etter Nyt Norge-merket i butikken, så vet du at det er norsk!

Regnbuegulrøtter
Regnbuegulrøtter i lilla, gul, hvit og oransje. Foto: Stiftelsen Norsk Mat