Pølsefest for voksne

Norsk tradisjonsmatSommer

Pølsefest er like godt for voksne som for barn. Nøkkelen ligger i godt og variert tilbehør laget av gode, norske råvarer. Slik lager du pølsefest for voksne!

Grill- og pølsesongen

Det nærmer seg grill- og pølsesongen og her er noen gode tips til å legge på litt ekstra. Det blir jo stadig flere spesialpølser og velge i, da kan man jo legge litt ekstra i både pølser og tilbehør:

 1. Velg kvalitet
  Det har skjedd en pølserevolusjon i Norge og utvalget er enormt! Så hva skal du velge? Det første og viktigste budet er: server kvalitetspølser! Når man inviterer til fest vil man gjerne servere noe ekstra godt. Sjekk at pølsene du velger har et høyt kjøttinnhold og er røkt med ekte røyk, ikke sprøytet med røykaroma. Se etter Nyt Norge-merket på pølsepakken så vet du at pølsene er norske! Er du ekstra ivrig, kan du jo forsøke å lage pølsene selv?
 2. Oppgrader tilbehøret!
  Lompe og ketchup er greit det, men vil du imponere må du legge inn bittelitt mer innsats, og lage i alle fall én type hjemmelaget tilbehør. Vil du virkelig slå på stortromma lager du alt selv.

  Noen forslag til tilbehør:
  Pølsebrød Brioche. Når du har prøvd er det ingen vei tilbake!
  – Potetsalat eller potetstappe av gode, norske poteter. Når nypotetene kommer i juni kan du lage en deilig nypotetsalat!
  – Salat av finhakkede grønnsaker. Hva med en kålsalat med kinakål eller hodekål?
  – Ketchup. Lager du denne selv er du garantert respekt!
  – God sennep – gjerne én søt og én sterk
  – Ertemole av gode norske erter. Se oppskrift nederst i saken. Ertene finner du i fryseren!
  – Syltet rødløk. Oppskrift finner du nederst i saken
  – Karamellisert løk. Den lager du ved å steke løken i smør og olje på middels varme til den er blitt gyllenbrun. Krydre med salt, pepper og et par teskjeer med sukker. Da forsterker du sødmen i løken. Perfekt til pølsefesten!
 3. Tenk på smakskombinasjoner som passer sammen!
  Det finnes mange spennende sorter pølse der ute. Bruk tilbehør som understreker smaken, og gjør pølsa til en gjennomtenkt rett. Chilipølse passer perfekt sammen med syltet rødløk og ertemole gjør seg utmerket sammen med lammepølser. En frisk og sprø kålsalat er perfekt til en smakfull ostepølse.
 4. Hvor mange pølser skal du beregne?
  Uansett om du griller eller steker i ovn – beregn minimum to pølser ferdig grillet pr person, klart til dere skal starte å spise. Da får du stagget den verste sulten, og kan grille mer når du ser hvor sultne folk er. Hvor mange pølser du totalt bør beregne på hver avhenger av størrelsen på pølsene og hvor storspiste gjestene er. Husk at det er fullt mulig å grille ute og spise inne – grilling er ikke forbeholdt sommeren.
 5. Hva slags drikke passer til pølser?
  Er du glad i øl er dette en selvfølge til gode pølser. Velg øl som passer til de pølsene du har valgt. Enkle pølser uten for mye krydder passer godt med pils, belgisk-inspirert hveteøl eller en pale ale. Kraftigere krydrede pølser kan passe godt med en kraftigere ale som IPA og pølser med chili med en fruktig hveteøl. Et veldig godt tips til ostepølser er en frisk, norsk Sider. Ostepølser er mektige pølser, og friskheten i Sideren bryter perfekt med fettet og osten i pølsa. På Vinmonopolet kan de garantert hjelpe deg å finne den perfekte match! Ønsker du å gå for alkoholfritt kan det både passe med alkoholfritt øl eller en frisk eplemost.

Oppskrift på syltet rødløk

 • ½ dl sukker
 • 1 dl eplesidereddik
 • 1 ½ dl vann
 • ½ ts salt
 • 2 rødløk, delt i tynne båter
 • 1 ts hel pepper

Slik gjør du:

Ha alle ingrediensene unntatt løken i en gryte og kok opp. Ta laken av varmen og ha oppi løken. La stå i laken over natten. Løken er god etter bare et par timer også.

Syltet rødløk i glass
Syltet rødløk i glass (Opplysningskontoret for frukt og grønt)

Oppskrift på Ertemole av norske erter

Dette er ikke guacamole, men en norsk variant med norske grønne erter. En ny favoritt hos oss! Her får du oppskriften:

Du trenger:

1 pose frosne norske erter

1 lime

2 ss lettrømme

1 fedd hvitløk

2 ts chilipuré

1 liten potte frisk koriander

Salt

Pepper

1/2 rødløk

6 små norske tomater

Slik gjør du:

Kok opp en liter vann. Ha ertene i en bolle og hell det kokende vannet over. La ertene ligge i vannet i ti min. Helle av vannet.

Ha ertene og saften fra limen i en kjøkkenmaskin. Kjør til det blir en blanding.

Tilsett rømme, chili og halvparten av korianderbladene. Kjør i et lite minutt.

Smak til med salt og pepper. Del tomater i små biter, og finhakk rødløk og resten av korianderen.

Bland det inn i erterøren. Server! Holder seg også fint i kjøleskapet i inntil en uke.