Supergod norsk grillmat

Norsk tradisjonsmatSommer

Grillmat er sommermat. Men, går det an å «grille på norsk», og hvordan gjør du egentlig det?

Grill på norsk

Barbeque. BBQ. Ribs. Steak. Burgers. Sliders. Jada. Det har lett for å bli mye amerikansk når vi snakker om grill. Greit nok, visst kan de å grille i Junaiten! Men vi nordmenn har jo også vår egen stil – og ikke minst: Våre egne, prima råvarer – mange av dem i verdensklasse.

Hva med å ha det gøy og tenke i retningen “hvordan kan jeg grille på norsk” når du skal grille i sommer?

For de av oss som liker kjøtt er det norsk lam, storfe, kylling og svinekjøtt som ofte spiller hovedrollen. Norsk kjøtt har høy kvalitet. Vi skårer høyt i internasjonal sammenheng på dyrehelse og bruker svært lite antibiotika i husdyrproduksjonen.

Ser du etter Nyt Norge-merket på pakken vet du at det du spiser er norsk. I tillegg kan du jo utfordre deg selv på å se etter noe annet enn grillpølser, biff og flintstek når du skal grille? Hva kan du lage når du skal leke deg med å “grille på norsk”?

− Lam og kål blir minst like bra sammen på grillen som i fårikålgryta!

Lammespyd med gresk salat
Lammespyd med gresk salat er deilig sommermat. (Matprat)

Lam på grillen

Ikke så uvanlig å grille lam kanskje, men det er jo ofte svineribbe som vinner kampen om hvilke pinner vi slenger på grillen. Pinnekjøtt er undervurdert som grillmat, så har du noe igjen kan du følge oppskriften for lammeribbe. Bare bruke pinnekjøtt i stedet. Men du må selvsagt vanne ut og dampkoke før du griller det.

Får du ikke tak i lammeribbe kan du bruke det meste av lammekjøtt til å lage deilige grillspyd med gresk salat laget av sommerens friske, norske salat! 

Lammeribbe på grillen er helt fantastisk uansett, og norsk lam er en flott grillråvare. 

Her er en oppskrift som kombinerer to særdeles gode norske produkter: Norsk lam og norsk honning. Honningcentralen står for mesteparten av honningproduksjonen i Norge og ser du Nyt Norge merket på honningen så vet du at den er fra norske bier.

Lam, honning og grill er en fabelaktig smakskombinasjon.

Du trenger til 4 personer:

  • 2 kg lammeribbe
  • Krydder og marinade:
  • 1,5 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 1 dl norsk honning
  • 1 dl soyasaus
  • 1 stk rød chili
  • 1 båt hvitløk

Dette fungerer best om ribbeina er knekt. Det gjør de på butikken om du spør. Eller du bare knekker dem selv.

Rut svoren med en skarp kniv. Gni ribba inn med salt og pepper. Bland honningsausen og pensle den på. Pakk ribba inn i aluminiumsfolie og legg den på grillen for å “dampe” i 15-20 minutter. Snu den noen ganger.

Ta av folien og grill videre. Det er lurt å veksle mellom varm og mindre varm grill. Det tar ca 50 minutter før den er ferdig. La den hvile 10-15 minutter før du skjærer den opp.

Den drypper. Garantert.

Det er et smart triks å lage en form av aluminiumsfolie som du setter under grillristen. Varmen får du likevel, men du slipper at fettet drypper ned på glørne, tar fyr og brenner kjøttet.

Server med ferske norske nypoteter og hvorfor ikke grille sesongens norske grønnsaker som nykål og hjertesalat til. Salat er alltid godt til grillmat. Sunn grillmat er det og.

Lammeribbe, honning, hjertesalat! Da har du et sommermåltid av fantastiske norske råvarer det er verdt å vente på.

− Norsk lam er en fantastisk råvare

Det har skjedd en pølserevolusjon i Norge. Utvalget er enormt, smakene er spennende og kvaliteten er høy. Foto: Jens Eide

Pølserevolusjonen

Utvalget av pølser på gode norske råvarer har vokst enormt de siste årene. Les mer om pølserevolusjonen her. Og hva skal du gjøre med dem? Pølsefest, så klart! Vi foreslår følgende tilbehør: 

  • Lyst pølsebrød/vaffel
  • Potetsalat/potetstappe laget på gode, melne poteter
  • Salat av finhakkede grønnsaker
  • Ketchup – lager du denne selv er du garantert respekt
  • God sennep – gjerne én søt, én sterk og én vanlig
  • Guacamole
  • Syltet rødløk 
  • Sprøstekt løk

− Nyt Norge i sommer, og se etter merket når du handler!

Tasty pølse i vaffel
Tasty pølse i vaffel (Lisa Westgaard)

Oppskrift på syltet rødløk

Oppskrift syltet rødløk

  • ½ dl sukker
  • 1 dl eplesidereddik
  • 1 ½ dl vann
  • ½ ts salt
  • 2 rødløk, delt i tynne båter
  • 1 ts hel pepper

Slik gjør du:

Ha alle ingrediensene unntatt løken i en gryte og kok opp. Ta laken av varmen og ha oppi løken. La stå i laken over natten. Løken er god etter bare et par timer også.