Supergod norsk grillmat

Norsk tradisjonsmatSommerVår

Grill på norsk

Barbeque. BBQ. Ribs. Steak. Burgers. Sliders. Det har lett for å bli mange amerikanske uttrykk når vi snakker om grillmat. Men vi nordmenn har også vår egen stil – og ikke minst: Våre egne, prima råvarer – mange av dem i verdensklasse. Det er disse som er hemmeligheten bak den perfekte grillfesten! Her får du våre beste tips.

Gode norske råvarer

For de av oss som liker kjøtt er det norsk lam, storfe, kylling og svinekjøtt som ofte spiller hovedrollen. Norsk kjøtt har høy kvalitet. Vi skårer høyt i internasjonal sammenheng på dyrehelse og bruker svært lite antibiotika i husdyrproduksjonen.

Ser du etter Nyt Norge-merket på pakken vet du at det du spiser er norsk. Hva kan du lage når du skal leke deg med å “grille på norsk”?

Det har skjedd en pølserevolusjon i Norge. Utvalget er enormt, smakene er spennende og kvaliteten er høy. Foto: Jens Eide

Pølsefest

Utvalget av pølser av gode norske råvarer har vokst enormt de siste årene. Les mer om pølserevolusjonen her. Og hva skal du gjøre med dem? Pølsefest, så klart! Visste du at Norges største pølsefabrikk ligger i Tønsberg? Hver femte pølse i Norge produseres hos Nortura Tønsberg. Les mer om de fine folka som lager pølsene dine her.

Hvilke pølser skal du velge?

Det første og viktigste budet er: server kvalitetspølser! Kvalitet og pris henger sammen, og pølser finnes i mange kvaliteter. Når man inviterer til fest vil man gjerne servere noe ekstra godt. Sjekk at pølsene du velger har et høyt kjøttinnhold, er laget med naturtarm og er røkt med ekte røyk, ikke sprøytet med røykaroma.

-Pølsefest for voksne? Oppgrader tilbehøret!

Tilbehør til pølser

Når du har valgt pølser, er det på tide å bestemme seg for tilbehør. Ketsjup og lompe fungerer til sitt bruk, men når du inviterer til pølsefest bør du slå på stortromma med tilbehøret! Her får du noen gode tips:

 • Brioche-pølsebrød. Når du først har prøvd er det ingen vei tilbake!
 • Potetsalat/potetstappe laget på gode, melne poteter. Når nypotetene er i sesong lager du nypotetsalat!
 • Salat av finhakkede grønnsaker. Hva med en deilig, fargerik kålsalat?
 • Ketsjup – lager du denne selv er du garantert respekt
 • God sennep – gjerne én søt, én sterk og én vanlig
 • Ertemole av gode norske erter. Se oppskrift nederst i saken. Du finner dem i fryseren!
 • Syltet rødløk 
 • Sprøstekt løk

Grille grønnsaker

Å grille grønnsaker er både enkelt og veldig godt! Grillen gir grønnsakene fantastisk karamellisering som passer perfekt til grillet kjøtt og fisk. Grillede grønnsaker fungerer også utmerket som hovedrett – gjerne med gode norske grilloster eller salatoster. Her får du våre beste tips til grønnsaker på grillen.

Rotgrønnsaker på grillen

Å spise opp fjorårets rotgrønnsaker før ny norsk sesong er i gang er et godt valg. Bakte rotgrønnsaker er kjent for de fleste. Har du prøvd å grille rotgrønnsaker? Det gir en helt ny smaksopplevelse! Del gulrøttene i to på langs og grill dem på medium varme. Sødmen i gulrota blir fremhevet og du får lekre grillstriper! Oppskrift på gulrot på grillen finner du her. Det samme kan du gjøre med pastinakk. Da får du fremhevet det flotte anispreget i pastinakken.

Nypoteter på grillen

Det er lite som sier sommer mer enn norske nypoteter. De kan du ha som tilbehør til grillmaten i en nypotetsalat, men du kan også grille dem! Norske nypoteter smaker fantastisk på grillen. Oppskrift på grillede nypoteter finner du her.

Kål på grillen

Kinakål er ikke lenger noe du bare finner i salatbollen dynket i Thousand Island-dressing. Formen på kinakål inviterer nærmest til grilling. Du deler den enkelt i båter før du legger den på grillen. Grill den på medium varme til den er mør og har fått fine grillstriper.

Årets første nykål fortjener også en tur på grillen! Når nykål-sesongen er over får du nesten den samme opplevelsen med spisskål. Du trenger ikke mer enn en god olje og litt havsalt så har du en rett som smelter på tunga.

Norsk hodekål har vi i markedet hele året! Hodekål har mange bruksområder og egner seg også svært godt på grillen. Skjær den i litt tynnere båter enn nykål og spisskål og grill den til den er mør og har gode grillstriper. Utmerket til kjøtt og fisk.

-Kinakål er ikke lenger noe du bare finner i salatbollen dynket i Thousand Island!

Lam på grillen

Svineribbe vinner ofte kampen om hvilken ribbe vi griller. Vi slår et slag for lammeribbe! Pinnekjøtt er undervurdert som grillmat, så har du noe igjen kan du følge oppskriften for lammeribbe. Bare bruke pinnekjøtt i stedet. Husk å vanne ut og dampkoke før du griller det.

Får du ikke tak i lammeribbe kan du bruke det meste av lammekjøtt til å lage deilige grillspyd med gresk salat laget av vårens første hjertesalat som snart kommer på markedet.

lammeribbe
Lammeribbe med tilbehør

Oppskrift på lammeribbe på grillen

Lammeribbe på grillen er helt fantastisk uansett, og norsk lam er en flott grillråvare. 

Her er en oppskrift som kombinerer to særdeles gode norske produkter: Norsk lam og norsk honning. Honningcentralen står for mesteparten av honningproduksjonen i Norge og ser du Nyt Norge merket på honningen, så vet du at den er fra norske bier.

Lam, honning og grill er en fabelaktig smakskombinasjon.

Dette trenger du til 4 personer:

 • 2 kg lammeribbe
 • Krydder og marinade:
 • 1,5 ts salt
 • 1 ts pepper
 • 1 dl norsk honning
 • 1 dl soyasaus
 • 1 stk rød chili
 • 1 båt hvitløk

Slik gjør du

Rut svoren med en skarp kniv. Gni ribba inn med salt og pepper. Bland honningsausen og pensle den på. Pakk ribba inn i aluminiumsfolie og legg den på grillen for å “dampe” i 15-20 minutter. Snu den noen ganger.

Ta av folien og grill videre. Det er lurt å veksle mellom varm og mindre varm grill. Det tar ca 50 minutter før den er ferdig. La den hvile 10-15 minutter før du skjærer den opp.

Den drypper. Garantert.Det er et smart triks å lage en form av aluminiumsfolie som du setter under grillristen. Varmen får du likevel, men du slipper at fettet drypper ned på glørne, tar fyr og brenner kjøttet.

Tilbehør

Server med ferske norske nypoteter, og hvorfor ikke grille sesongens norske grønnsaker som nykål og hjertesalat til? Salat er alltid godt til grillmat. Lammeribbe, honning, hjertesalat! Da har du et sommermåltid av fantastiske norske råvarer det er verdt å vente på.

Oppskrift på Ertemole av norske erter

Dette er ikke guacamole, men en norsk variant med norske grønne erter. En ny favoritt hos oss! Her får du oppskriften:

Du trenger:

1 pose frosne norske erter

1 lime

2 ss lettrømme

1 fedd hvitløk

2 ts chilipuré

1 liten potte frisk koriander

Salt

Pepper

1/2 rødløk

6 små norske tomater

Slik gjør du:

Kok opp en liter vann. Ha ertene i en bolle og hell det kokende vannet over. La ertene ligge i vannet i ti min. Helle av vannet.

Ha ertene og saften fra limen i en kjøkkenmaskin. Kjør til det blir en blanding.

Tilsett rømme, chili og halvparten av korianderbladene. Kjør i et lite minutt.

Smak til med salt og pepper. Del tomater i små biter, og finhakk rødløk og resten av korianderen.

Bland det inn i erterøren. Server! Holder seg også fint i kjøleskapet i inntil en uke.