Sau er matnyttig

HøstLam

Norsk lammekjøtt er i verdensklasse, men endelig snakkes det mer om sau. Hvorfor spiser vi ikke mer av den? Og smaker vi egentlig forskjell på kjøtt fra lam og sau?

Norsk sau er en glemt råvare

Gjennom høsten og våren får norsk sau vokse seg sunn på Norges mange utmarksbeiter, men allerede om høsten slakter vi dem for å få det foretrukne, gode lammekjøttet. Norsk lam har blitt løftet frem på Kokkelandslagets treninger og Bocuse D´Or Europe, og vært på mange, norske middagsbord gjennom generasjoner, mens sauen har sakte men sikkert fått stempel som kjøtt av dårligere kvalitet.

I perioder med mye tørke, som sommeren 2018, blir det lite produksjon av fór til dyr som svin, storfe og høns. Da er det beste og mest tilgjengelige fóret gresset i utmark som blant annet sau kan benytte seg av. Likevel er etterspørselen laber, og mye blir liggende på lager. I 2019 satt NRK fokus på alt sauekjøttet som ligger på fryselager, og det er på høy tid at sauen løftes frem som en fenomenal, norsk råvare. Den kan erstatte lammekjøtt til høstens fårikål og påskens lammestek, men også bli en større del av nordmenns kosthold.

Ingen ullsmak likevel

I 2019 publiserte Nofima resultat fra et forskningsprosjekt på utvikling av lam- og saueprodukter, der de blant annet hadde testet om folk kjente forskjell på lam og sau. 

– Vi tror vi bare liker lam, men våre tester viser at forbrukere i de fleste tilfeller synes kjøtt fra sau smaker like godt. Resultatene fra våre tester viser at mange av oss i en blindtest ikke kjenner forskjell på smaken av kjøtt fra et ni måneder gammelt lam og en fire år gammel sau, sa smaksekspert Kristine S. Myhrer i Nofima, da prosjektet ble oppsummert.

Noen smaker går igjen når folk skal beskrive smaksopplevelsen av sau og lam: Saftig, magert, mørt og mildt kjøtt.

Og overraskende nok, ingen i smakspanelet smakte den beryktede ullsmaken av sauekjøttet.

Så hvorfor ikke prøve sau i fårikålen? Det er mest sannsynlig at du ikke smaker forskjell. I hvert fall ikke dagen derpå, da fårikålen er best! Og om du lurer på om det er stor forskjell på fryst eller ferskt kjøtt, så er svaret nei, men du må tine det riktig. 

− Resultatene fra våre tester viser at mange av oss i en blindtest ikke kjenner forskjell på smaken av kjøtt fra et ni måneder gammelt lam og en fire år gammel sau.

Naturen er forutsetningen

Hva er det da som gjør dette fantastiske kjøttet så godt ? Her lener vi oss på den kjøttfaglige ekspertisen til Matprat. De fremhever at det er en kombinasjon av variert kosthold, mye gåing, og et kaldt klima.  

Sau og lam spiser ikke hva som helst, de vandrer rundt på beite og spiser det de liker best, og som er mest næringsrikt. Og de går, masse! 

Vi som har vokst opp ved kysten vet at vi godt kunne møte samme saueflokken i fjæra, på fjellet og så måtte jage dem ut av mammas ripsbusker, i løpet av en dag. 

Variert kost, lang beitesesong og mye mosjon gir rett og slett utrolig godt kjøtt, både for lam og for sau. 

Eivor Eriksen/Matmerk

Nyt norsk sau med god samvittighet

Norsk sau er godt og god utnyttelse av norsk natur. 

Se etter Nyt Norge, så vet du at det er norsk!