Smak av honning – det er sommer det!

Norsk tradisjonsmatSommer

Har du tenkt å ligge på et svaberg i sommer og kjenne solen varme? Hva med å vandre langs en blomstereng? Da bør du også prøve jordbær med is og med en dæsj norsk honning.

Norsk honning

Norsk honning har ulik smak, farge og konsistens avhengig av hvilke planter nektaren er hentet fra. Den lyse, milde sommerhonningen lukter og smaker av både bringebær, geitrams, sommerblomster og epler. Honning inneholder hovedsakelig vann (20%) og sukker (80%). Den inneholder også en rekke antioksidanter og sukkeret som finnes i honningen kommer direkte fra blomstens nektar.

Honning er et naturprodukt med stor variasjon i lukt, konsistens, smak og farge. Variasjonen skyldes ulike forhold og vegetasjon der hvor biene trekker. Det er en nær sammenheng mellom geografisk opprinnelse og kvalitet. Honning skal merkes med opprinnelsesland og velger du honning med Nyt Norge på er den garantert norsk.

bie honning
Foto: Honningcentralen

Full fart i bikuben

I en bikube er det opp til 40-60 000 bier om sommeren. Inne i kuben er det en dronning, noen hundre droner og mange tusen arbeidsbier. Dronningens hovedoppgave er å legge egg, dronene tar seg av befruktningen og arbeidsbiene står for innsamling av honning og pollen.  Gjennomsnittlig så produserer en bikube ca. 40 kg honning på en normal sesong.

På sommeren er det full aktivitet i kubene og biene flyr da fra blomst til blomst. Så når du vandrer langs en blomstereng i sommer, må du få med deg alle biene som jobber og står på. De gjør faktisk kanskje den viktigste sommerjobben i norsk landbruk – nemlig pollinering. Pollineringen er viktig for vårt eget matfat og produksjon av bær og frukt er f.eks. helt avhengig av pollineringshjelp fra biene.

− De gjør faktisk kanskje den viktigste sommerjobben i norsk landbruk – nemlig pollinering.

Bilder fra honningproduksjon. Tatt av Paal Krokan-Mathisen. Fått tilsendt fra Honningcentralen v/ Knut Tisthal - januar 2019
Foto: Paal Krokan-Mathisen.

Honningtips i sommervarmen

Honning passer like godt til desserter, grønnsaker, fisk og skalldyr og biff og kylling. Rå honning er veldig lett å løse opp og gir nye smaker sammen med andre råvarer.

Trenger du noen honningtips? Honningcentralen har samlet noen deilige desserter med honning, som f.eks. yoghurt med nøtter og honning eller hva med appelsin- og honningis? 

Honningcentralen sin oppskrift på deilig BBQ-saus med honning og hvitløk: 

Du trenger (4 porsjoner):

HONNING- OG HVITLØK-BBQ-SAUS

 • 100 g Norsk honning
 • 2 fedd hviløk, revet
 • 2 ts worcestersaus
 • 1 ts soyasaus
 • 1 ts grillolje – bbq oil
 • 1/2 ts løkpulver
 • 2 ts tomatpuré
 • En dæsj sriracha
 • Salt og pepper
   

GRILLSPYD

 • 4 kyllingfilet, i skiver
 • 2 maiskolber, skivet á 2-3cm
 • 1 rød paprika, i terninger
 • 1 rødløk, i båter
 • 1/2 squash, i skiver
 • 8 aromasopp
 1. Start med å tilberede honning- og hvitløk-bbq-sausen. Bland honning, hvitløk, worcestersaus, soyasaus, grillolje – bbq oil, løkpulver, tomatpuré, sriracha og salt og pepper i en kjele over medium/lav varme. La småputre, i 5–8 minutter, til blandingen har tyknet litt. Husk å kontinuerlig røre underveis for å unngå at blandingen svir seg. Blir blandingen for tykk kan du røre inn noen spiseskjeer vann.
 2. Fordel kylling, mais, paprika, rødløk, squash og aromasopp på grillspyd. Pensle grillspydene med litt bbq-saus med honning og hvitløk. Legg på grillen i noen minutter, ca 3 minutter. Pensle så grillspydene en gang til og legg de tilbake på grillen i 3 minutter til. Om du ikke har tilgang på grill kan disse fint lages i ovnen. Stek da grillspydene på rist midt i ovnen på 175 grader i 15 minutter – 5 minutter, pensle, 5 minutter, pensle og 5 minutter.
 3. Server gjerne grillspydene med litt ris. 

Og fikk du med deg vårt honningtips da? Lammeribbe + honning = Supergod norsk grillmat

− Nyt sommeren – Nyt Norge!