Smaken av sommer er norsk honning

Norsk tradisjonsmatSommer

Biene gjør sommerens viktigste sommerjobb, nemlig pollinering! Her kan du lese mer om norsk honning og finne inspirasjon til gode oppskrifter med norsk honning i sommer. Smaken av sommer er norsk honning!

Norsk honning

Norsk honning har ulik smak, farge og konsistens avhengig av hvilke planter nektaren er hentet fra. Den lyse, milde sommerhonningen lukter og smaker av både bringebær, geitrams, sommerblomster og epler. Honning inneholder hovedsakelig vann (20%) og sukker (80%). Den inneholder også en rekke antioksidanter og sukkeret som finnes i honningen kommer direkte fra blomstens nektar.

Honning er et naturprodukt med stor variasjon i lukt, konsistens, smak og farge. Variasjonen skyldes ulike forhold og vegetasjon der hvor biene trekker. Det er en nær sammenheng mellom geografisk opprinnelse og kvalitet. Honning skal merkes med opprinnelsesland og velger du honning med Nyt Norge på er den garantert norsk.

Vil du lese mer om bienes forretningshemmeligheter? De finner du her.

Norsk honning fra Honningcentralen.
Bier og birøktere i arbeid. Foto: Honningcentralen

Full fart i bikuben

I en bikube er det opp til 40-60 000 bier om sommeren. Inne i kuben er det en dronning, noen hundre droner og mange tusen arbeidsbier. Dronningens hovedoppgave er å legge egg, dronene tar seg av befruktningen og arbeidsbiene står for innsamling av honning og pollen.  Gjennomsnittlig så produserer en bikube ca. 40 kg honning på en normal sesong.

På sommeren er det full aktivitet i kubene og biene flyr da fra blomst til blomst. Så når du vandrer langs en blomstereng i sommer, må du få med deg alle biene som jobber og står på. De gjør faktisk kanskje den viktigste sommerjobben i norsk landbruk – nemlig pollinering. Pollineringen er viktig for vårt eget matfat og produksjon av bær og frukt er f.eks. helt avhengig av pollineringshjelp fra biene.

Honningtips i sommervarmen

Honning passer like godt til desserter, grønnsaker, fisk og skalldyr og biff og kylling. Rå honning er veldig lett å løse opp og gir nye smaker sammen med andre råvarer.

Trenger du noen honningtips i varmen? Du finner mange gode oppskrifter hos Honningcentralen her.

Honningcentralen sin oppskrift på deilig BBQ-saus med honning og hvitløk

Du trenger (4 porsjoner):

HONNING- OG HVITLØK-BBQ-SAUS

 • 100 g Norsk honning
 • 2 fedd hviløk, revet
 • 2 ts worcestersaus
 • 1 ts soyasaus
 • 1 ts grillolje – bbq oil
 • 1/2 ts løkpulver
 • 2 ts tomatpuré
 • En dæsj sriracha
 • Salt og pepper
   
Norsk honning fra Honningcentralen.
Kyllingspyd med honning fra honningcentralen. Foto: Julie Lian/Honningcentralen.

GRILLSPYD

 • 4 kyllingfilet, i skiver
 • 2 maiskolber, skivet á 2-3cm
 • 1 rød paprika, i terninger
 • 1 rødløk, i båter
 • 1/2 squash, i skiver
 • 8 aromasopp
 1. Start med å tilberede honning- og hvitløk-bbq-sausen. Bland honning, hvitløk, worcestersaus, soyasaus, grillolje – bbq oil, løkpulver, tomatpuré, sriracha og salt og pepper i en kjele over medium/lav varme. La småputre, i 5–8 minutter, til blandingen har tyknet litt. Husk å kontinuerlig røre underveis for å unngå at blandingen svir seg. Blir blandingen for tykk kan du røre inn noen spiseskjeer vann.
 2. Fordel kylling, mais, paprika, rødløk, squash og aromasopp på grillspyd. Pensle grillspydene med litt bbq-saus med honning og hvitløk. Legg på grillen i noen minutter, ca 3 minutter. Pensle så grillspydene en gang til og legg de tilbake på grillen i 3 minutter til. Om du ikke har tilgang på grill kan disse fint lages i ovnen. Stek da grillspydene på rist midt i ovnen på 175 grader i 15 minutter – 5 minutter, pensle, 5 minutter, pensle og 5 minutter.
 3. Server gjerne grillspydene med litt ris. 

Flere tips til hvordan du kan grille på norsk i sommer finner du her.

− Nyt sommeren og Nyt Norge!