6 tips til hyttematen

Hyttekjøkkenet er gjerne av litt enklere standard, men vi gir deg tipsene som løfter hyttematen til nye høyder!

HøstNorsk tradisjonsmatSommerVårVinter

Det er ikke alt man har tilgjengelig på et enkelt hyttekjøkken; man har gjerne begrensede kokemuligheter, lite plass i kjøleskapet og kanskje ikke verdens største stekeovn. I tillegg er vi mer ute og har mindre lyst til å stå på kjøkkenet. Dermed blir også matbehovet litt annerledes. Du behøver ikke å la posesuppe være svaret på utfordringene. For noe av det viktigste når man er på hytta er jo å kose seg med god mat. 

1. Frokosten bør være raus

Skal man ha energi til å gå på ski hele dagen, holder det ikke å starte dagen med en tørr brødskive. La frokosten bugne og server skikkelig kraftkost. Tenk egg, omelett, bacon, stekte pølser, pannekaker, frisk frukt, grovt brød og gode oster. I tillegg til å mette skikkelig, er en hyggelig familiefrokost den beste måten å starte dagen.

Hva med frokostvafler med gode, norske egg? Eller pølseomelett?

2. Ikke server tørt brød

Det er langt til butikken og brødrister er luksus du ikke engang tør å tenke på. Kjøp derfor grovere typer brød hvis du ikke vil bake, som for eksempel mørkt rugbrød. Det holder seg som regel saftig mye lengre. Foretrekker du derimot lysere brød kan du riste det i stekepannen. En innertier er å steke det på middels varme i litt godt smør til det blir gyllent. Ikke helt kalorifattig, men pytt pytt, det tar du igjen med økt innsats i løypa.

Nybakt brød på hytta er luksus og trenger ikke være så vanskelig å få til selv om du kanskje bare har en peisovn. Med en brødform i støpejern kan du bake brød i peisovnen eller gasskomfyren. Fordelen med støpejern er at du klarer å holde jevn temperatur.

Egg røkelaks pannekaker vafler
Pannekake på bålet. Foto: www.matprat.no

3. Ta med noe godt på tur

 Du må ha med noe som kan lure slitne unger (eller kjærester) på tur til å bli blide igjen. Når det er femten minus og snøføyk nytter det ikke med vanlig niste. Da må det kraftigere virkemidler til. Suppe, buljong eller pølser på termos varmer skrotten, og hjemmebakte kjeks, sjokolade og ferdig oppkuttet appelsin lurer frem smilet. Hva med å rett og slett ta med pannekakerøre i termosen og steke pannekaker på bålet?

4. Lag middagen i én gryte

Ikke gjør ting så komplisert. La heller gode råvarer bli venner i en stor gryte! Grønnsakssuppe, lapskaus, kjøttsuppe, viltgryte, ertesuppe, pytt i panne eller linsesuppe – her er det bare fantasien som setter grensene! Et godt stykke høyrygg, rødvin og god kraft kan for eksempel bli til den franske klassikeren boeuf bourguignon.

Middagsgryte
Alt-i-en-gryte. Foto: www.matprat.no

5. Ta sommeren inn i hytta

Kakao er godt til påske, men hvorfor ikke variere med en solbærtoddy med solbærsaft fra Røyse bærpresseri. Ha en fjerdedel solbærsirup i termosen, tilsett kokende vann. Vil du ha den krydret tilsetter du litt fersk ingefær eller kanelstang. Da får du smaken av sommer inn i hytteveggen.

6. Fenalår og spekemat er godt å ha på lur

Fenalår og gode spekepølser er geniale å ha som kveldskos på hytta. De behøver ikke å ligge i kjøleskapet, et svalt rom kan være vel så bra. Se gjerne etter Spesialitetmerket når du handler spekematen. Da vet du at du får produkter av høy kvalitet, med en unik smak. Fenalår fra Norge har en beskyttet betegnelse som betyr at det er en av våre nasjonale matskatter i samme klasse som parmaskinke fra Italia.