6 tips til hyttematen

Hyttekjøkkenet er gjerne av litt enklere standard, men vi gir deg tipsene som løfter hyttematen til nye høyder!

Norsk tradisjonsmat

Det er ikke alt man har tilgjengelig på et enkelt hyttekjøkken; man har gjerne begrensede kokemuligheter, lite plass i kjøleskapet og kanskje ikke verdens største stekeovn. I tillegg er vi mer ute og har mindre lyst til å stå på kjøkkenet. Dermed blir også matbehovet litt annerledes. Du behøver ikke å la posesuppe være svaret på utfordringene. For noe av det viktigste når man er på hytta er jo å kose seg med god mat. 

1. Frokosten bør være raus

Skal man ha energi til å gå på tur hele dagen, holder det ikke å starte dagen med en tørr brødskive. La frokosten bugne og server skikkelig kraftkost. Tenk egg, omelett, bacon, stekte pølser, pannekaker, frisk frukt, grovt brød og gode oster. I tillegg til å mette skikkelig, er en hyggelig familiefrokost den beste måten å starte dagen.

Hva med frokostvafler med gode, norske egg? Eller pølseomelett?

2. Ikke server tørt brød

Det er langt til butikken og brødrister er luksus du ikke engang tør å tenke på. Kjøp derfor grovere typer brød hvis du ikke vil bake, som for eksempel mørkt rugbrød. Det holder seg som regel saftig mye lengre. Foretrekker du derimot lysere brød kan du riste det i stekepannen. En innertier er å steke det på middels varme i litt godt smør til det blir gyllent. Ikke helt kalorifattig, men pytt pytt, det tar du igjen med økt innsats på tur!

Nybakt brød på hytta er luksus og trenger ikke være så vanskelig å få til selv om du kanskje bare har en peisovn. Med en brødform i støpejern kan du bake brød i peisovnen eller gasskomfyren. Fordelen med støpejern er at du klarer å holde jevn temperatur.

3. Ta med noe godt på tur

Mat smaker alltid best på tur, og det er mye godt du kan ha med deg i tursekken. Lag for eksempel en ferdig blomkål- eller potetsuppe som du har på en termos som alle kan få servert i hver sin turkopp. Enkelt, godt og lite søl!

Hjemmebakte havrekjeks og friske bær er alltid populært! Eller hva med å rett og slett ta med pannekakerøre i termosen og steke pannekaker på bål eller primus? Det er luksus som er enkelt å få til! Her kan du lese mer om turmat på primus.

Pølser på termos skuffer heller aldri, og det finnes et stort utvalg av gode, norske pølser i butikk. Les mer om de som lager pølsene dine her.

Pannekake stekt i panne på bål
Pannekake på bålet. Foto: www.matprat.no

4. Middag på hytta – Lag middagen i én gryte

Ikke gjør ting så komplisert. La heller gode råvarer bli venner i en stor gryte! Grønnsakssuppe, lapskaus, kjøttsuppe, viltgryte, ertesuppe, pytt i panne eller hva med en one pot med byggryn? Oppskrift på one pot med byggryn finner du her

Et godt stykke høyrygg, rødvin og god kraft kan for eksempel bli til den franske klassikeren boeuf bourguignon.

One pot med byggryn
One pot med byggryn (Opplysningskontoret for brød og korn)

5. Matauk – høst fra naturen!

Sommer og høst er høysesong for matauk. Skogen bugner av sopp, bær og andre spiselige vekster. Selvplukket sopp eller bær kan løfte hyttematen til nye høyder! Lite er så godt som en sopp-toast med kantarell, steinsopp eller annen spiselig sopp du har plukket selv. Eller hva med en byggotto med steinsopp? Bygg metter godt og har en veldig god konsistens. Sammen med steinsopp og litt sjalottløk blir det en skikkelig luksusrett! Her finner du en god oppskrift på byggotto med sopp. Sopp-pai med bacon og kantarell er utmerket hyttemat!

Vokser det blåbær i nærheten av hytta? Da har du gratis pålegg! Lag ditt eget blåbærsyltetøy! Blåbærene kan du også lage pai av, og ellers nyte som de er. God høsting!

6. Spekemat og ost til hyttemiddag er lov!

Har du begrenset med kjøleplass på hytta? Da kan du ha spekemat og ost til middag! Spekepølser og faste oster behøver ikke å ligge i kjøleskapet, et svalt rom kan være vel så bra. Spekemat og ost til middag krever veldig lite kjøkkenutstyr og går veldig raskt, og smaker fantastisk godt! Har du gått en lang tur i fjellet er det lite som smaker så godt som en salt spekepølse og noe godt i glasset.

Kjøp inn dine favoritter og legg dem sammen på et fat. Er du så heldig at du har egne bær? Da kan du lage rørte bær og ha dem som tilbehør til osten! Har du slitne brødskiver som kanskje ikke frister så mye lenger? Skjær dem opp i biter og stek dem i godt meierismør så er de perfekt tilbehør til spekemat og ost!

Her kan du lese mer om våre gode tips til spekemat.