Grille salat – prøv norsk salat på grillen

Frukt og grøntNorsk tradisjonsmatSommer

Er du skikkelig heldig, finner du den første norske salaten i butikk sånn omtrent akkurat nå. Og den kan du grille!

Hjerte for grill

Endelig. Endelig er tida her. Nå kommer godsakene vi har ventet på. Nå kommer primørene!

Primørene. De første, deilige, sprø grønnsakene. Vi får vann i munnen bare av å tenke på det: Gule, friske norske nypoteter. Eller hva med lysegrønn, deilig sprø nykål? Tenk på friske, struttende, norske salater! 

Akkurat nå, i skifte mellom vår og sommer, begynner de første av årets norske grønnsaker å synes i grønnsaksdisken i butikkene.

Salatgrilling kanskje ikke er særlig utbredt, men norsk hjertesalat smaker faktisk utmerket når den får litt røff varmebehandling. Hjertesalat er en av de salattypene som egner seg best på grillen. Det er så enkelt som å skjære salaten i to, gni den inn med litt salt, pepper og olje og grill! Den skal falle litt sammen, men ha krønsj inni. Skvis litt sitron over, litt god olje og kanksje litt revet lagret ost. 

Da har du forsommersmaken på plass!

(Riktignok er ikke alle enige i den saken. Vi skrev en artikkel om dette for to år siden – og da delte Facebook seg nærmest i to. En harmdirrende nei-gruppe ville ha seg frabedt å «ødelegge fin norsk salat» ved å grille den. Ja-folket var mer positive. Vi lar det være opp til alle – så lenge dere fortsetter å elske norsk salat, alle sammen!).

− Nå kommer primørene!

Nykål på grill
Nykål er også nydelig på grillen (Fotograf Synnøve Dreyer)

Nykål er en grillvinner. Garantert.

Nykål, sommerkål eller tidligkål. Kjært barn har mange navn. Dette er altså en kokkefavoritt som selvsagt kan grilles.

Du kan grille den som den er, eller pakke den i folie. Det enkleste er å dele den i båter, pensle den med litt olje så griller du først noen minutter på indirekte varme, før du tar den rett på grillene slik at den får litt farge.

Norsk kål er supersunn. Den har høyt innhold av vitamin C og kostfiber. Så her er det bare å nyte.

Nykål
Nykål er en av vårens første norske grønnsaker. (Fotograf Jon Marius Nilsson)

Spede spirer må passes på

For at du skal få nyte årets ferske norske grønnsaker, så har noen passet på de en stund. Allerede i starten av april plantes de første salatplantene ut, og da har de allerede blitt passet på inne i drivhus en god stund. Her kan du lese om hvordan de gjør det på Huseby gård.

Som selvsagt merker produktene sine med Nyt Norge, slik at det er lett å velge norsk i butikken!