Grønt på grillen

Frukt og grøntNorsk tradisjonsmatSommer

Norsk grønt på grillen

Nå finner du norsk nykål, buntgulrot, nypoteter, kinakål og hjertesalat i butikk. Og hva skal du gjøre med dem? Norske grønnsaker i sesong kan du bruke til mye forskjellig, men vi anbefaler varmt å grille dem! Å grille grønnsaker er både enkelt og veldig godt! Grillen gir grønnsakene fantastisk karamellisering som passer perfekt til grillet kjøtt og fisk. Grillede grønnsaker fungerer også utmerket som hovedrett – gjerne med gode norske grilloster eller salatoster. Her får du våre beste tips når du vil prøve norsk grønt på grillen.

Ønsker du å bruke grillede grønnsaker som tilbehør til kjøtt har vi samlet våre beste grilltips her.

Hjertesalat på grillen

Grille salat har du kanskje ikke prøvd, men norsk hjertesalat smaker faktisk utmerket når den får litt røff varmebehandling. Hjertesalat er en av de salattypene som egner seg best på grillen. Det er så enkelt som å skjære salaten i to, gni den inn med litt salt, pepper og olje og grill! Den skal falle litt sammen, men ha krønsj inni. Skvis litt sitron over, litt god olje og kanksje litt revet lagret ost. 

Vil du prøve en spennende vri på hjertesalat på grillen kan du prøve grillet hjertesalat med peanøttsaus. Oppskrift finner du her.

Grillet hjertesalat med peanøttsaus
Grillet hjertesalat med peanøttsaus. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt

Grillet nykål og kinakål

Nykål, sommerkål eller tidligkål. Kjært barn har mange navn. Det enkleste er å dele den i båter, pensle den med litt olje så griller du først noen minutter på indirekte varme, før du tar den rett på grillene slik at den får flotte grillstriper.

Har du ikke grill? Da kan du steke nykål i grillpanne. Oppskrift på stekt nykål finner du her.

Kinakål er ikke lenger noe du bare finner i salatbollen dynket i Thousand Island-dressing. Formen på kinakål inviterer nærmest til grilling. Du deler den enkelt i båter før du legger den på grillen. Grill den på medium varme til den er mør og har fått fine grillstriper.

Grillet norsk nykål
Grillet norsk nykål. Foto: Klaus Rodahl/Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Slik produseres frisk, norsk nykål

Hos Huseby gård i Tjølling produseres frisk og sprø norsk nykål. Vi besøkte Karine Huseby for noen år siden. I filmen under kan du lære mer om nykålens reise fra frø til ferdig nykål.

Nykål hos Karine Huseby i Tjølling

Rotgrønnsaker på grillen

Bakte rotgrønnsaker er kjent for de fleste. Har du prøvd å grille rotgrønnsaker? Det gir en helt ny smaksopplevelse! Del gulrøttene i to på langs og grill dem på medium varme. Sødmen i gulrota blir fremhevet og du får lekre grillstriper! Oppskrift på gulrot på grillen finner du her. Det samme kan du gjøre med pastinakk. Da får du fremhevet det flotte anispreget i pastinakken.

Alt kan grilles – også norsk nypotet!

Det er lite som sier sommer mer enn norske nypoteter. De kan du ha som tilbehør til grillmaten i en nypotetsalat, men du kan også grille dem! Norske nypoteter smaker fantastisk på grillen. Oppskrift på grillede nypoteter finner du her.

Grillede nypoteter
Grillede nypoteter. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt