Den store beteguiden

Frukt og grøntHøstSommerVårVinter

Du har sikkert hørt om rødbete, men kjenner du til hvitbete, gulbete og polkabete? Nedenunder finner du en liste over de ulike betene og deres egenskaper.

Rødbeter

Rødbeten er beten de fleste av oss kjenner til, og den som brukes oftest til ordinært konsum. Den dype røde fargen skyldes to antioksidanter, betacyanin og betaxantin, som videre kan ekstraheres til naturlig fargestoff i matvarer (E 162). Antioksidanter tilsatt mat reduserer faren for harskning, og i kroppen reduserer den faren for utvikling av kreft.

NB! Rødbeter bør ikke gis til barn under 6 mnd grunnet høyt nitratinnhold.

Form og farge: pæreformet med rødbrunt skall. Kjøttet er lillarødt, og avgir en sterk farge ved tilberedning.

I maten: Den er spesielt populær syltet til leverpostei på brødskiven, eller rå i salater.

Rødbete
Rødbete. Foto: Jon Marius Nilsson / Opplysningskontoret for Frukt og Grønt – frukt.no

Gulbete

Disse betene er mildere og søtere, og har også mindre jordsmak enn rødbeter. 

Form og farge: Pæreformet med oransje skall og gult kjøtt, som avgir farge i maten.

I maten: Passer godt i supper.

Gulbete
Gulbete. Foto: Kim Holthe / Opplysningskontoret for Frukt og Grønt – frukt.no

Polkabete

Polkabete, eller chioggiabete, er variant av rødbeter, med mildere og jordaktig smak. Kallenavnet polkabete kommer etter dens rød- og hvitstrimlete utseende.

Form og farge: Skallet er rosa, og kjøttet er hvitt og rødt med sirkulært mønster.

I maten: Den kan bakes til chips, rives rå i salater eller kokes. Et lite tips til koking av polkabeter er å tilsette 1-2 teskjeer sitronsaft eller eddik for å bevare fargen bedre.

Polkabete
Chioggia- / polkabeter. Foto: Kim Holthe / Opplysningskontoret for Frukt og Grønt – frukt.no

Hvite beter

Hvite beter er mildere på smak enn rødbeter, men har noe jordaktig smak. De kan minne litt om neper i utseende.

Form og farge: Pæreformet med hvitt skall med brune og grønne nyanser. Kjøttet er hvitt, og avgir ingen farge.

I maten: Gode bakt med smør.

beter i kurv
Hvite og røde beter. Foto: Jon Marius Nilsson / Opplysningskontoret for frukt og grønt