Velg norske vårblomster

Våren er på vei. Møt den med norske vårblomster!

Norske gartnerierVår

Gule blomster til påske

I følge Opplysningskontoret for blomster og planter er ingen helt sikre på hvorfor påskens farge er gul. Den mest nærliggende er forklaringen om sol og blomster, som er en felles glede når dagene blir lengre. – Gult er ideelt når vi nå kvikner til etter en lang og grå vinter! Mange av vårblomstene har gult som sin primærfarge, en signalfarge som mennesker, insekter og dyr legger merke til. Holdbarheten på de gule blomstene er ofte ekstra god, sier Tove Ladstein, informasjonsansvarlig i Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Men hvilke vårblomster skal du velge, og hvorfor skal du velge de norske?

Disse blomstene tåler litt frost

Når sola har begynt å varme er det lett å bli for ivrig og plante ut for tidlig. Skal du plante ut tidlig er det viktig at du velger vårblomster som tåler det. Blomstene under tåler litt frost, og kan plantes ut tidlig. Vil du lære mer om hvordan plantene takler vårfrost og snø? Opplysningskontoret for blomster og planter sine beste tips finner du her.

Blomstene og plantene som produseres i Norge er plukket ut fordi de egner seg for norsk klima. Flere grunner til å velge norske blomster og planter finner du her.

-Pass bare litt ekstra på når det er minusgrader hele døgnet, eller kulda er veldig streng. Vet du at klima inntil husveggen din ofte er litt lunere og mildere enn ute i fritt landskap? Derfor tåler vårkrukken ved døra enda mer enn hva vi tror de skal!

Tove Ladstein, informasjonsansvarlig i Opplysningskontoret for blomster og planter.

Påskelilje

Påskeliljene er for mange selve symbolet på påske og vår. Det er en plante som kommer i mange størrelser og prisklasser som kan brukes både ute og inne. Påskeliljene er av de aller vanligste, og herdigste, å plante i krukker ute om våren. Påskeliljene kan også gi mye glede inne dersom de får stå på en kjølig plass vil de blomstre fint et par ukers tid. Hold jorden jevnt fuktig, men ikke våt. Påskeliljene har mye næring i løken så du trenger ikke tilføre ekstra gjødsel. Plant den ut i hagen når faren for frost er over.

Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP)

-Nå kan vi fråtse i de fineste, tøffeste norskeste vårblomstene. Er de laget i Norge vet du at de er produsert under gode forhold. Se etter Nyt Norge-merket på potten når du lurer på om planten er norsk!

Tove Ladstein, informasjonsansvarlig i Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Stemor

Stemor liker seg best ute og er en av de aller første vårblomstene vi kan plante ute. Den tåler et par kuldegrader og er for mange det ultimate vårtegnet! Men pass på – en stemor i blomst liker ikke å fryse skikkelig. Gul stemor er nydelig til påske.

Stemorsblomst
Stemorsblomst. Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter

Primula

Primula kan plantes ut tidlig og tåler noen få kuldegrader. Den kommer i mange vakre farger og fargekombinasjoner. De gule blomstene dufter mildt av vår. Primula selges fra januar til påske. Primulaen er en flerårig blomst, og vil komme tilbake på våren i flere år hvis du planter den ut i hagen din. Men vent gjerne til den verste nattefrosten har gitt seg.

Gulrød primula
Gulrød primula . Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter

Fryd deg med farger

Tulipaner

Norske tulipaner til påske er en selvfølge for mange. Du får dem i gul, men også i mange andre friske og fine farger. Skal du til fjells i påsken, men redd for at de skal fryse? Ikke noe problem! Pakk dem godt inn, legg dem bakerst i bilen og nyt tulipanene på fjellet.

Foto: Tulipantips.no

Ildtopp

Ildtopp er en helårsblomst du også får kjøpt om våren. Det er en av de mest nøysomme, holdbare og anvendelige potteplantene du får tak i. Ildtopp trives i alt fra 5 til 30 grader og kan stå inne hele året. Den trives også godt ute. Kjøper du en gul ildtopp til påske har du en holdbar plante som varer og gir glede lenge. Ildtopp er ikke glad i frost så la den stå inne til det blir varmere i været. Les mer om ildtopp hos Hodne Gartneri.

Foto: Hodne Gartneri.