Velg norske vårblomster

Våren er på vei. Møt den med norske vårblomster!

Norske gartnerierVår

Gule blomster til påske

I følge Opplysningskontoret for blomster og planter er gult blitt selveste påskefargen som en følge av gamle norske tradisjoner med solfest om våren. Gult er solens farge og kommer med løfter om en ny vår både for det som spirer og gror og for oss som omgir oss med det. Mange av vårblomstene har gult som sin primærfarge, en signalfarge som både mennesker, insekter og dyr legger merke til. Vårblomstene trives best når de får stå litt kaldt i lett fuktig jord, og mange av dem tåler også noen kuldegrader, sier Siv Iren Sørensen-Moe i Opplysningskontoret for blomster og planter.

Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Men hvilke vårblomster skal du velge, og hvorfor skal du velge de norske?

Disse blomstene tåler litt frost

Når sola har begynt å varme er det lett å bli for ivrig og plante ut for tidlig. Skal du plante ut tidlig er det viktig at du velger vårblomster som tåler det. Blomstene under tåler litt frost, og kan plantes ut tidlig. Vil du lære mer om hvordan plantene takler vårfrost og snø? Opplysningskontoret for blomster og planter sine beste tips finner du her.

Blomstene og plantene som produseres i Norge er plukket ut fordi de egner seg for norsk klima. Flere grunner til å velge norske blomster og planter finner du her.

– Pass litt ekstra på når det er minusgrader, eller om kulden er veldig streng. Plasser gjerne vårblomstene i en krukke inntil husveggen, der er de litt mer skjermet for været. Blir det mange minusgrader kan du sette dem inn over natten.

Siv Iren Sørensen-Moe, Opplysningskontoret for blomster og planter.

Påskelilje

Påskeliljene er for mange selve symbolet på påske og vår. Det er en løkplante som kommer i mange størrelser og prisklasser, og som kan brukes både ute og inne. Påskeliljene er noen av de aller vanligste, og herdigste plantene du kan ha i krukker ute på våren. Påskeliljene kan også gi mye glede inne, og dersom de får stå på en kjølig plass vil de blomstre fint et par ukers tid. Hold jorden jevnt fuktig, men ikke våt, og sørg for at de ikke står varmt. Gjør de det så har de en tendens til å bli lange og skranglete.

Vil du plante påskeliljene ute kan det være lurt å velge noen som ikke har kommet så langt. Jo kortere de har kommet, jo mer beskyttet er de og da får de også tid til å tilpasse seg temperaturen før de blomstrer. Påskeliljene har mye næring i løken så du trenger ikke tilføre ekstra gjødsel. – Plant løken ut i hagen når faren for frost er over, så vil de kunne glede deg i mange år framover, forteller Siv Iren i Opplysningskontoret for blomster og planter.

Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP)

-Nå kan vi fråtse i de fineste, og tøffeste vårblomstene. Er de laget i Norge vet du at de er produsert under gode forhold og er godt forberedt på vårt klima. Se etter Nyt Norge-merket på potten når du lurer på om planten er norsk!

Siv Iren Sørensen-Moe, Opplysningskontoret for blomster og planter.

Stemor

Stemor liker seg best ute og er en av de aller første vårblomstene vi kan plante ute. Den tåler et par kuldegrader og er for mange det ultimate vårtegnet! Men pass på – en stemor i blomst liker ikke å fryse skikkelig. Gul stemor er nydelig til påske.

Stemorsblomst
Stemorsblomst. Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter

Primula

Primula kan plantes ut tidlig og tåler noen få kuldegrader. Den kommer i mange vakre farger og fargekombinasjoner. De gule blomstene dufter mildt av vår. Primula selges fra januar til påske. Primulaen er en flerårig blomst, og vil komme tilbake på våren i flere år hvis du planter den ut i hagen din. Men vent gjerne til den verste nattefrosten har gitt seg.

Gulrød primula
Gulrød primula . Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter

Fryd deg med farger

Tulipaner

Norske tulipaner til påske er en selvfølge for mange. Du får dem i gul, men også i mange andre friske og fine farger. Skal du til fjells i påsken, men redd for at de skal fryse? Ikke noe problem! Pakk dem godt inn, legg dem bakerst i bilen og nyt tulipanene på fjellet.

Foto: Tulipantips.no

Ildtopp

Ildtopp er en helårsblomst du også får kjøpt om våren. Det er en av de mest nøysomme, holdbare og anvendelige potteplantene du får tak i. Ildtopp trives i alt fra 5 til 30 grader og kan stå inne hele året. Den trives også godt ute. Kjøper du en gul ildtopp til påske har du en holdbar plante som varer og gir glede lenge. Ildtopp er ikke glad i frost så la den stå inne til det blir varmere i været. Les mer om ildtopp hos Hodne Gartneri.

Foto: Hodne Gartneri.