Gresskar er selve symbolet på høst! De fleste kjenner det oransje Halloween-gresskaret, men visste du at det dyrkes en rekke ulike matgresskar i Norge, og at vi er tilnærmet selvforsynte? Her er din komplette guide til de vanligste norske gresskartypene, og hvordan du kan bruke dem til å lage nydelig høstmat.

Norske gresskartyper – En oversikt
Når du velger norske gresskar, se etter Nyt Norge-merket. Da vet du at gresskaret er dyrket av dyktige, norske bønder.
Halloween-gresskar (Kjempegresskar)
Kjempegresskar har tilnavnet Halloween-gresskar etter dens popularitet på Halloween. Det er den som gjerne skjæres i skumle former og settes ut om kvelden. Innmaten er god i matretter.
- Smak: Mild og litt nøytral.
- Kjennetegn: Stor, rund og oransje. Perfekt til utskjæring av gresskarlykter.
- Passer best til: Kjøttet egner seg godt i gresskarsuppe, gresskarpai og til sylting.

Butternutgresskar
Butternutgresskar er på engelsk kjent som «butternut squash», og er velkjent i høstlige, lune supper.
- Smak: Søt, smøraktig og nøtteaktig.
- Kjennetegn: Avlang og pæreformet med et hardt, gulbrunt skall.
- Passer best til: Ovnsbaking, i supper, puréer og som syltet tilbehør til kjøtt.

Muskattgresskar
Det er relativt liten omsetning av muskattgresskar, men finnes i utvalgte butikker.
- Smak: Søt og aromatisk, med et hint av muskat.
- Kjennetegn: Stor, flat og med dype riller, ofte med et grønn- eller brunfarget skall.
- Passer best til: Perfekt i stuinger, gryter og supper hvor den rike smaken kommer til sin rett.

Hokkaidogresskar
Hokkaidogresskar har navn etter den japanske øyen med samme navn, og er et utmerket matgresskar.
- Smak: Søt og nøtteaktig. Blir myk og kremet ved varmebehandling.
- Kjennetegn: Liten og rund, ofte med en intens oransje farge. En fordel er at skallet er så tynt at det kan spises!
- Passer best til: Ovnsbaking, i paier (prøv med blåmuggost!) og i supper.

Spaghettigresskar
Spaghettigresskar kan ligne litt på honningmelon men innholdet er, som navnet tilsier, veldig lik spaghetti i form og farge. Den må varmebehandles før den spises.
- Smak: Mild og ganske nøytral.
- Kjennetegn: Avlangt og gult. Kjøttet har en unik egenskap: Etter koking kan det skrapes ut i tråder som ligner spaghetti.
- Passer best til: Som et sunt og spennende alternativ til pasta, servert med en god saus.

Ikke kast Halloween-gresskaret! Tips mot matsvinn
Innmaten fra gresskarlykten er utmerket mat! På grunn av den milde og litt søtlige smaken, som kan minne om gulrot og søtpotet, er den enkel å bruke i mange retter.
- Lag en kremet gresskarsuppe: Kok innmaten mør med løk og kraft, og kjør den jevn med en stavmikser.
- Bak en gresskarpai: Gresskarpuré er en klassisk ingrediens i amerikansk «pumpkin pie».
- Rist gresskarkjernene: Ikke kast frøene! Skyll, tørk og rist dem i ovnen med litt olje og salt. Perfekt som sunn snacks eller som topping på salater og supper.
Slik bruker du gresskar i matlaging
Gresskar er utrolig allsidig. Her er noen grunnleggende tilberedningsmetoder:
- Ovnsbaking: Ovnsbaking er en fantastisk måte å få frem sødmen i gresskar, akkurat som med andre gode, norske rotgrønnsaker. Del gresskaret i båter eller terninger, fjern kjernene, vend i olje og krydder, og bak på 200°C til det er mørt.
- Supper og puréer: Kok gresskarterninger møre i kraft eller vann, og kjør til en jevn suppe eller puré med en stavmikser. Tilsett gjerne fløte for en rundere smak. Oppskrift på gresskarsuppe finner du her.
- Sylting: Gresskar kan syltes i en sursøt lake og brukes som tilbehør til middagsretter gjennom hele vinteren. Se fremgangsmåte her.

Næringsinnhold og lagring
- Er gresskar sunt? Ja! Gresskar er energifattig og rikt på vitamin A og C, samt viktige mineraler som magnesium og kalium. Det er også en god kilde til kostfiber.
- Lagring: Gresskar er svært holdbart. Oppbevar det på et tørt og svalt sted (mellom 10-16°C), så kan det holde seg i flere måneder.
Utforsk flere av høstens smaker
Gresskar er bare én av mange fantastiske råvarer høsten har å by på. Dykk ned i flere tradisjonsrike oppskrifter og lær mer om andre sesongfavoritter.
- Oppdag flere av høstens norske råvarer
- Lær mer om norsk tradisjonsmat
- Slik lager du Fårikål, Norges nasjonalrett
Ofte stilte spørsmål om gresskar
Ja, absolutt! Kjøttet fra det vanlige Halloween-gresskaret er spiselig og egner seg godt til supper, paier og sylting. Det har en mild smak, så det er lurt å bruke godt med krydder.
Butternutgresskar og Hokkaidogresskar er favoritter til suppe på grunn av sin søte, nøtteaktige smak og kremete konsistens.
Det kommer an på typen. Hokkaidogresskar har et tynt skall som blir mykt under koking og kan spises. De fleste andre typer, som Butternut og Halloween-gresskar, har et hardt skall som bør fjernes før tilberedning.


