V i dyrker mange typer gresskar i Norge og som mat er denne grønnsaken mer anvendelig enn mange tror .
Vil du lære mer om gresskar? Her kan du lese mer om deres opprinnelse og næringsinnhold, og hente inspirasjon til gode matretter med gresskar.
Halloween-gresskar / Kjempegresskar
Kjempegresskar har tilnavnet Halloween-gresskar etter dens popularitet på Halloween. Det er den som gjerne skjæres i skumle former og settes ut om kvelden. Innmaten er god i matretter.
Form og farge: Rund og flat med tykt, glatt skall. Formen kan minne om appelsin med distinkte båter. De kan være hvite, gule eller oransje.
God i: Særlig kjent og god i dessertpai.
Butternutgresskar
Butternutgresskar er på engelsk kjent som «butternut squash», og er velkjent i høstlige, lune supper.
Form og farge: Avlang, pæreformet med middels tykt, gulbrunt skall. Kjøttet er gult eller oransje.
God i: Supper eller syltet til kjøtt.
Muskattgresskar
Det er relativt liten omsetning av muskattgresskar i forhold til de andre, men kan likevel fås kjøpt i butikker under delikatessemerking.
Form og farge: Skallet er tykt, glatt og brunt med riller. Formen er oval og litt flattrykket, og kjøttet er gult. Muskattgresskar får ofte tilnavnet «Cinderella squash» siden den ligner gresskaret i animasjonsfilmen.
God i: Stuinger
Hokkaidogresskar
Hokkaidogresskar har navn etter den japanske øyen med samme navn. Dens utseende er ganske ulik annen gresskar.
Form og fasong: Dråpeformet. Skallet er oransje, grønne eller blå, og kjøttet er sterkt gult.
God i: Dessertpaier
Spaghettigresskar
Spaghettigresskar kan ligne litt på honningmelon men innholdet er, som navnet tilsier, veldig lik spaghetti i form og farge. Den må varmebehandles før den spises.
Form og farge: Avlang med gult, middels tykt skall. Kjøttet er gult, og kokt kan det skrapes løs i tråder som spaghetti.
God som: Egen rett med smør, eller i stedet for ris og pasta i andre retter.