Nesten alt om norske bringebær

Frukt og grøntSommer

Norske bringebær er fulle av smak, men de trenger både stell og pass. Det kjølige klimaet vårt gjør de fulle av smak fordi de vokser sakte. Klimaet gjør de også utsatt for mye vær og vind. Derfor vokser de ofte i tunneler som gjør det lunt og godt for bærene.

Bringebær – hvilken sort skal jeg velge?

Fram til for 15 år siden var hovedsorten i Norge ‘Veten’, og all bær ble brukt til saft og syltetøy. I dag er hovedsorten ‘Glen Ample’, og mer enn 1000 tonn bringebær selges nå i kurv.

Glen Ample

Glen Ample er den mest brukte sorten i Norge, både til konsum og til industri hvor den gjerne blir brukt til syltetøy. Den gir store, mørkerøde og smakfulle bær. Sorten er opprinnelig skotsk, men kom til Norge i 2003. Den skal ha mye av æren for den eksplosive veksten bringebær har hatt i Norge de siste 15 årene.

Veten

Veten var hovedsorten i Norge fram til 2003 da Glen Ample tok over. Sorten brukes mest til industri da den ikke er spesielt egnet som spisebær. Veten gir lange og syrlige bær. Det er en sort som normalt gir stor avling.

Asker

Asker er en gammel sort som gir små bær med utmerket smak. Sorten kan minne om villbringebær. Det er et svært godt spisebær. Asker gir forholdsvis liten avling, men mye smak i hvert bær.

Slik lykkes du med egne bringebær i hagen

Noe av det viktigste når du skal lykkes med bringebær i hagen er at du velger bringebærplanter tilpasset din hage. Det gjør du ved å velge norske bringebærplanter som er tilpasset norsk klima. Ved å se etter Nyt Norge vet du at bringebærplanten er produsert i Norge, og er tilpasset norsk klima. Det gir sterke, friske planter som også tåler vinteren i Norge.

Du kan lese mer om hvorfor du bør velge norske blomster og planter her.

Rørte bringebær

Ønsker du å spise bringebær i sin pureste form, men ikke nødvendigvis som spisebær? Da bør du lage rørte bringebær! En god oppskrift på rørte bringebær finner du her.

Rørte bringebæt
Rørte bringebær (Mette Randem/Opplysningskontoret for frukt og grønt)