Rosenkål er julens rose

Frukt og grøntHøstNorsk julematVinter

Nydelig til ribba og juletorsken – rosenkål er en viktig grønnsak i julen. Men følg nøye med når du tilbereder den lille, grønne vitaminbomben. Den gode smaken er nemlig helt avhengig av riktig tilberedning.

Rosenkål er julemat

Rosenkål er bittesmå kålhoder som vokser tett i tett langs en stengel. Den er ganske hardfør og egner seg derfor godt for dyrking i Norge. Rosenkål kan høstes lenge etter at frosten har satt inn. 

Opprinnelig kommer rosenkålen fra området rundt Brüssel i Belgia, hvor den er blitt dyrket siden midten av 1700-tallet. Derfor har mange andre land ”Brüssel” i navnet på denne kåltypen, på engelsk heter den ”Brüssel sprout» og på svensk ”Brüsselkål”.

− Rosenkål = «Brüssel sprout»

Rosenkål
Rosenkål med bacon er alltid godt. Foto: www.frukt.no

Full av vitaminer

Rosenkål er full av A og C-vitaminer, så du kan nyte den med veldig god samvittighet. Den har en særegen, søt og nøtteaktig smak ­­– men OBS, den gode smaken er helt avhengig av at du ikke koker den for lenge! Du har kanskje hatt matopplevelser som har fått deg til å tenke: Æsj, jeg liker ikke rosenkål! Da har grønnsaken sannsynlighet blitt overkokt, og den har derfor fått en litt bitter smak og en svak lukt av svovel. 

Rosenkål
Rosenkål på «stilk». Foto: www.frukt.no

Slik tar du vare på smaken

Smørdamping er veldig lurt. Du skjærer først av de brune rotendene. Deretter fjerner du brune eller gule blader. Så tilsetter du litt vann i en kjele og koker det opp før du tilsetter rosenkålene sammen med en klatt smør. Den skal dampes under lokk i 5-9 minutter.

Når rosenkålen er ferdig, skal den være så vidt mør, men samtidig fast. Stikk en kniv i dem eller ta en smakstest for å sjekke om de er ferdige. Rosenkålene bør dessuten har ganske lik størrelse – ellers bør du ta ut de minste først under dampingen. 

− For det er bare passe kokt som er passe kokt når det gjelder rosenkål!