Tre enkle tips til supergod førjulsmat!

Norsk julematVinter

Tips til enkel, supergod førjulskos som alle kan lage. Vi gir deg en norsk vri på de trendy charcuterie-plankene.

Norsk førjulskos på en lekker charcuterie-planke

Charcuterie-planke eller «charcuterie board» som det egentlig heter er det vi på norsk kaller speke- og ostefat. Det er maten du lager når du ikke har tid til å tilberede noe, ikke vil ha oppvask og som smaker skikkelig, skikkelig godt. Her gir vi deg vår egen vri med norske juleklassikere som garantert får deg i julestemning og er topp som førjulskos. Det er enkelt å lage, og imponerer mye! 

Det som er aller mest vanlig er å servere din favoritt-spekemat eller favorittoster på et fat med det tilbehøret du liker best. Men nå som det nærmer seg jul foreslår vi at du prøver deg på våre jule-fjøler. Her får du våre tre beste tips. 

Julepølser på fat
Julepølser på fat (Norsk Mat)

Julepølsefjøl – julepølse for liten og stor

Vet du hva som er godt til pølse? Flere pølser! Trikset med en god julepølsefjøl, er å kjøpe et bugnende utvalg skikkelig gode, norske pølser av gode norske råvarer. Det er mye å velge i: Gode medisterpølser, litt sosisser – det er populært hos barn. Vossakorv er veldig godt til mer enn pinnekjøtt. 

Husk å skjære små snitt i pølsene før du steker dem gylne i panna!

Tilbehør: 

 • Surkål. (Det er lov å jukse og kjøpe ferdigpakke fra Nora, og her skal du få en funfact: Visste du at surkål- og rødkålpakkene fra Nora lages på «julefabrikken» i Rygge? Og at de lages av kål som dyrkes av lokale bønder? )
 • Sylta rødbeter. Norske rødbeter er fantastiske, og beter er blitt skikkelig trendy. (Men har du ikke lagt ned beter sjøl, så kan du kjøpe kjempegode på glass. I butikken din finner du gode varianter både fra Smaken av Grimstad og fra Nora. Husk at når du kjøper norsk, da støtter du norske arbeidsplasser – i bygd og by!) 
 • Sylteagurk. Ekstra pent med små, hele agurker.
 • Sylta løk er kjempegodt til, og gir sødme til retten. 
 • Stekt løk, du kan bruke sånn vanlig fra pose.
 • Sennep. Bland gjerne forskjellige senneper i skål for å lage «egen» julesennep
 • Har du fått noen sånne pussige geleer eller syltetøy i gave? Sett dem fram til pølsefjøla!

Juleskinkefjøl

Surret juleskinke er virkelig en førjulshelt. Det går kjapt å lage, du kan servere den kaldt og du trenger ikke gjøre mer enn å skjære den i skiver! For de som ønsker minimalt med egeninnsats er det også mulig å få kjøpt den ferdigskjært. 

Tilbehør til juleskinke

 • God gulost som du skjærer i tjukke, fristende staver. Du kan bruke den vanlige gulosten du smører niste med til vanlig. Vær raus!
 • Sennep. Velg sjøl om du vil ha grov eller fin, sterk eller søt. Et godt tips: Bland forskjellige senneper i en liten skål og finn «din helt egen julesennep»!
 • God, norsk honning (den gule klassiker-boksen fra Honningcentralen er alltid fin. De har også en god, norsk lynghonning med ekstra smak på klemmeflaske)
 • Litt godt syltetøy. Det er sjølsagt aller best med hjemmelaget plommesyltetøy, men det meste kan brukes. Anbefalt: Plommesyltetøy, eplesyltetøy eller aprikossyltetøy. (Her er mer om norske plommer!)
 • Godt brød, gjerne grovbrød.
 • Persilledusk til pynt. Norske urter får du kjøpt ferske og fine fra norske gartnerier, hele året. 
Avklares før bruk
Julesylte. Foto: Aron mat

Syltefjøl – julesylte med klassisk tilbehør

Det er sjølsagt kjempefint å presse sin egen sylte, men det er ikke alle som har tid til det. Da er det fint å tenke på at den gode, norske sylta du finner i butikken, som Gilde sin klassiske, den er også laget for hånd, av dyktige fagfolk! 

Tilbehør til julesylte