Svinaktig godt!

HøstSommerSvinVårVinter

Svinekjøtt er det kjøttslaget vi spiser mest av i Norge. Kjøttet er saftig, mørt og magert, og kan brukes i spennende retter med smaker fra hele verden. Norsk svinekjøtt er rimelig – og tilgjengelig over hele landet, hele året.

Krydder til svinekjøtt

Svinekjøtt har en mild egensmak som gjør det lett å få frem spennende smaker som surt/søtt, mildt/sterkt, røkt og salt. Her får du noen forslag til krydder og urter som passer fint til svinekjøtt:
Rosmarin, karve, karri, ingefær, paprika, hvitløk, kajennepepper, laurbærblad, persille, basilikum, fennikel, estragon.

Steketips

  • Jo mer fett du skjærer bort før tilberedning, desto mindre karakter får kjøttet, ettersom mye av smaken sitter i fettet.
  • Kjøtt med ben blir saftigere enn det kjøttet som tilberedes uten ben.
  • Resultatet blir best når kjøttet er nesten, eller såvidt, gjennomstekt (kjernetemperatur 68–70 °C).

Friske griser

Visste du at norske griser har sin egen helsetjeneste?
Helsetjenesten for svin skal sikre god dyrehelse, god dyrevelferd, riktig bruk av legemidler og derved en effektiv produksjon og trygg mat.

Fakta om svinekjøtt

  • Renskåret svinekjøtt inneholder bare 2–5% fett.
  • Svinekjøtt er enkelt og raskt å tilberede.
  • I Norge spiser vi i gjennomsnitt ca. 25 kilo per person i året.
  • Vi spiser svinekjøtt i snitt ca. 47 ganger i året.
  • Det finnes i underkant av 3000 svineprodusenter i Norge. Disse er jevnt spredd utover landet.