Norsk nykål er i sesong fra 17. mai til 1. august. Nykål er en lett og sprø kål som egner seg perfekt på grillen, stekt i panne eller smørdampet. Nykål er én av de første norske grønnsakene som kommer i butikk og markerer starten på en ny, norsk sesong. Her får du tips til hvordan du kan tilberede norsk nykål.
Grillet nykål
Grillet nykål gir nykålen en deilig karamellisering. Del nykålen i fire båter og grill hver båt til den får fine grillstriper. Det gjør ingenting om båtene ikke blir helt gjennomstekte – da blir båtene bare litt ekstra sprø.
Her finner du tips til norske grønnsaker på grillen.
Har du ikke grill? Det går helt fint å steke nykålen i panne. Del nykålen opp i båter og stek dem i en grillpanne med en god klatt meierismør. Stek til nykålen har fått grillstriper. Da vil du få den samme karamelisserte smaken som du får ved å grille den.
Smørdampet nykål
Norsk nykål egner seg også svært godt til smørdamping. Ha litt lettsaltet vann i bunnen av en stor kjele med en klatt smør. Del nykålen i fire båter og legg dem i vannet. Legg på lokket og la den dampe i 3-4 minutter. Server gjerne til koteletter, fisk eller spis den alene.
Nykål i wok
Nykålens lette og sprøe konsistens gjør den svært godt egnet til wok og salat. Skjær den i tynne strimler og stek den i wok. Ikke stek den for lenge så du beholder den sprø konsistensen. Bruk den rå i salat eller som tilbehør til tacoen. Vil du ha flere nykål-tips? Flere gode oppskrifter med nykål finner du her.
Norsk nykål er ekte håndverk
Norsk nykål er ekte håndverk fra den norske bonden. Kålprodusentene gjør mye manuelt arbeid som å luke ugress manuelt som vist i videoen under. Det er metoder som læres og brukes i økologisk landbruk som tas med inn i konvensjonelt landbruk.