Grillmat er sommerens høydepunkt i Norge. Vi har våre egne grilltradisjoner, og de norske råvarene gjør virkelig forskjellen. Her får du våre beste tips til norsk grillmat, tilbehør og hvordan du lykkes med grillfesten – enten du lager enkel grillmat, griller til mange eller vil utforske grønnsaker på grillen.
Gode norske råvarer på grillen
Norske råvarer fra dyktige norske bønder løfter grillmaten til nye høyder. Ikke bare smaker det godt, men ved å velge norske råvarer bidrar du til økt norsk selvforsyning og til verdiskapning over hele landet. På grillen kan du bruke alt fra lam, storfe, svin, kylling og et stort utvalg norske grønnsaker.
- Lammeribbe og lammekoteletter: Perfekt for grilling – pensle med honning og urter for ekstra smak. Pinnekjøtt smaker ekstra godt på grillen – her får du våre beste tips til pinnekjøtt på grillen.
- Storfe: Egner seg til burgere, biff og grillspyd.
- Svin: Grillmat av svin kan for eksempel være koteletter, fileter og pølser. Ytrefilet av svin og svineribbe er også populært å grille. Nakkekoteletter er et undervurdert og svært smakfullt alternativ på grillen. Den flotte marmoreringen gir mye smak.
- Kylling: Lår, fileter og grillspyd blir saftige og smakfulle på grillen.
Med norske råvarer på grillen får du både sunn, smakfull og bærekraftig sommermat.
Hamburgere og pølser: Klassikere basert på norske råvarer
En god norsk hamburger er en sikker vinner på grillen i sommer. Smashburger servert med norske rotgrønnsaker er like populært hos store og små. Prøv Eirik Lyssands oppskrift på smashburger med norske rotgrønnsaker.
Utvalget av pølser har vokst enormt de siste årene, og det finnes en pølse for enhver smak. Løft pølsefesten med fantastisk tilbehør som norske grønnsaker på grillen, syltet rødløk eller kålslaw av norsk nykål. Les videre her om du planlegger pølsefest for voksne i sommer.
Tilbehør og salater til grillmat
Tilbehør løfter grillmaten! Her er noen forslag:
- Potetsalat eller nypotetsalat
- Kålsalat eller coleslaw
- Grillet nykål eller hjertesalat
- Grønn salat med friske, norske urter
- Syltet rødløk og sprøstekt løk
- Dipp og dressinger: hjemmelaget ketsjup, sennep, aioli, rømmebaserte dressinger
Grønnsaker på grillen
Grillmat trenger ikke bare være kjøtt! Norske grønnsaker som nykål, hjertesalat, blomkål, rotgrønnsaker, asparges og squash egner seg svært godt på grillen. Del grønnsakene i store biter, pensle med olje og grill til de er møre og har fine grillmerker. Prøv også å grille poteter, enten i folie eller rett på grillen.
Les mer: Grille grønnsaker – prøv norsk grønt på grillen i sommer!
Lammeribbe på grillen
Norsk lam er en flott grillråvare. Lammekoteletter er en strålende råvare til grillen. Den mindre kjente lammeribben er mindre tilgjengelig, men spør din lokale butikk om de kan bestille til deg. Her får du en oppskrift på lammeribbe på grillen hvor du får det beste av to råvarer: Norsk lam og norsk honning.
Honningcentralen står for mesteparten av honningproduksjonen i Norge. Se etter Nyt Norge så vet du at honningen er norsk.
Ingredienser til 4 personer:
- 2 kg lammeribbe
Krydder og marinade
- 1,5 ts salt
- 1 ts pepper
- 1 dl norsk honning
- 1 dl soyasaus
- 1 stk rød chili
- 1 fedd hvitløk
Fremgangsmåte
- Rut svoren med en skarp kniv. Gni ribba inn med salt og pepper. Bland honningsausen og pensle den på. Pakk ribba inn i aluminiumsfolie og legg den på grillen for å “dampe” i 15-20 minutter. Snu den noen ganger.
- Ta av folien og grill videre. Det er lurt å veksle mellom varm og mindre varm grill. Det tar ca 50 minutter før den er ferdig. La den hvile 10-15 minutter før du skjærer den opp.
- Det er et smart triks å lage en form av aluminiumsfolie som du setter under grillristen. Varmen får du likevel, men du slipper at fettet drypper ned på glørne, tar fyr og brenner kjøttet.
Dette er ikke guacamole, men en norsk variant med norske grønne erter.
Ingredienser:
- 1 pose frosne norske erter
- 1 lime
- 2 ss lettrømme
- 1 fedd hvitløk
- 2 ts chilipuré
- 1 liten potte frisk koriander
- Salt
- Pepper
- 1/2 rødløk
- 6 små norske tomater
Fremgangsmåte:
- Kok opp en liter vann. Ha ertene i en bolle og hell det kokende vannet over. La ertene ligge i vannet i ti min. Helle av vannet.
- Ha ertene og saften fra limen i en kjøkkenmaskin. Kjør til det blir en blanding.
- Tilsett rømme, chili og halvparten av korianderbladene. Kjør i et lite minutt.
- Smak til med salt og pepper. Del tomater i små biter, og finhakk rødløk og resten av korianderen. Blant det inn i erterøren.
- Server! Ertemole har god holdbarhet, og holder seg fint i kjøleskapet i inntil en uke.
Ofte stilte spørsmål om grillmat
- Hva kan man grille?
Du kan grille kjøtt, grønnsaker, ost, brød og til og med frukt! Prøv ulike råvarer og kombiner for en variert grillmeny. - Hva er det beste tilbehøret til grillmat?
Potetsalat, kålsalat, mangosalat, grønnsaksspyd, syltet rødløk og ulike dipper og dressinger er klassiske tilbehør som passer til det meste av grillmat. - Hvordan lykkes med grillmat til mange?
Planlegg store kjøttstykker og mye tilbehør. Bruk foliepakker til grønnsaker og grill på indirekte varme for jevn steking. Beregn 300–400 gram kjøtt/fisk per person. - Hvilke sunne alternativer kan jeg velge på grillen?
Velg magert kjøtt, fisk, kylling og masse grønnsaker. Grill i folie eller på spyd, og server med friske salater og lette dressinger. - Hvordan grille grønnsaker?
Del grønnsakene i store biter, pensle med olje og grill på høy varme til de er møre og har fine grillmerker. Prøv nykål, hjertesalat, blomkål, mais og asparges.