Norsk julemat

Duften av ribbe, lyden av sprø svor og smaken av pinnekjøtt – norsk julemat handler om tradisjoner, familie og fantastiske råvarer. Enten du skal lage julemiddagen for første gang eller bare trenger litt ny inspirasjon, har vi samlet alt du trenger å vite for å lykkes med høytidens måltider. 

De store julemiddagene

Ribbe, pinnekjøtt og lutefisk er de tre store klassikerne på norske julebord.

Ribbe – jakten på den sprø svoren 

For mange er julaften synonymt med saftig svineribbe. Hemmeligheten ligger i et godt stykke norsk tynnribbe og riktig steketeknikk.

Pinnekjøtt – salt, tørket og uimotståelig 

Den tradisjonsrike retten fra Vestlandet har blitt en favoritt over hele landet. Riktig utvanning og damping er nøkkelen til et perfekt resultat.

Lutefisk – en elsket tradisjon 

Lutefisk er en rett som vekker følelser. Serveres tradisjonelt med poteter, ertestuing, bacon og sennep.

Norsk ribbe til jul
Klassisk juletallerken med norsk ribbe og nydelig tilbehør. (Foto: Stian Broch)

Tilbehøret som fullfører måltidet

En julemiddag er ikke komplett uten det klassiske tilbehøret.

Førjulstid og romjul – kos og rester

Julen er mer enn bare selve julemiddagen.

Vanlige spørsmål om norsk julemat