Diverse bær på mørkt trebord

Skjenk norsk frukt og bær i glasset i jula!

Frukt og grøntNorsk julematNorsk landbrukVinter

På Røyse lager de drikker av lokal frukt og bær – supre til førjul og fest! Skjenk frisk stikkelsbær i glassene, eller lag aperitiff av festrosa rabarbra! Hva med en smaksbombe av plommegløgg med bobler?

– Stikkelsbærdrikke? Det er kjempegodt! Stikkelsbær er friske og fruktige, og den drikken har lys og fin farge… Ja, forresten, nevnte jeg at vi lager en flaske med eple og jordbær-drikke også? Og sa jeg plommejuice? Og solbærdrikke?

Cecilie Bjørnebye Jensen går i surr. Og begynner å le. 

Hun innrømmer det gjerne. Jada. Det er fullt mulig at de lager litt for mange forskjellige drikkevarianter på vesle Røyse Bærpresseri. Sikkert altfor mange! Hvert år!

– Vi klarer ikke å begrense oss, vet du, for det vokser jo så mye godt her på Røyse.

− Når de modne bærene og all frukten høstes og vi kan prøve oss fram i presseriet, da blir det jo så godt, alt sammen…!

Cecilie Bjørnebye Jensen med rabarbra
Norsk rabarbra er bare bra, og veldig kult å servere – i glass!

Smak noen «glemte» hagefavoritter!

Presseriet ble startet opp av lokale gårdbrukere på den solrike halvøya i Tyrifjorden. Ca. halvparten av all solbær som dyrkes kommersielt i Norge, er herfra. Men også så mye, mye mer:

Eple. Solbær. Jordbær. Rips. Og sånne «glemte» hagefavoritter, da, som rabarbra og stikkelsbær. (Sistnevnte drikk vant de Matspireprisen for. «Den gir assosiasjoner til mormors hage, sommer, sol og myggstikk», sa juryen, og applauderte bruken av stikkelsbærene som «for mange har gått i glemmeboka»).

Røyse-drikkene er populære i selskap. Masse smak + Masse farge = masse muligheter.

Og alkoholfri drikke? Det er supertrendy, særlig blant yngre. 

Men hvilke varianter skal vi velge? Og til hva?

− Hvilke passer i sprudlende aperitiff? Og hva kan vi bjuda på som har skikkelig wow-faktor?

Røyse Frukt og Bærpresseri Smakslandet sesong 3
Her er eple+solbær, jordbær+eple, rabrabra+eple og stikkelsbærdrikke – bare noen av drikkene fra Røyse.

Cecilies beste tips

Aperitiff:  

– Jeg er veldig glad i å by gjester på en liten aperitiff, og da velger jeg gjerne eple-rabarbra-drikken vår siden den er frisk på smak og har en kjempefin festrosa farge. Jordbær-drikken er også fin, ja, begge er rett og slett vakre å se på i glasset. Tilsett bobler, så blir det jammen meg enda finere! Du kan bruke Farris i alkoholfrie varianter, eller tilsette egne favorittbobler fra Vinmonopolet. Det samme kan du gjøre med stikkelsbærdrikk.

Til mat:  

  • Mange sier de er glade for gode, spennende drikkealternativer uten alkohol. Før var alkoholfritt brus, lettøl eller utenlandsk alkoholfri vin. Nå har vi mange kunder som sier de ønsker å unne gjester – eller seg sjøl – noe godt og spennende og gjerne eksklusivt uten alkohol på fest. Siden vi har så mange varianter og mange forskjellige farger, kan du jo skjemme bort gjester med nye smaker og farger til hver rett. 
  • Jeg pleier å gjøre det enkelt og bruke stikkelsbærdrikk som alternativ til hvitvin siden den er lys og fin på farge. Skal jeg finne et alternativ til rødvin, velger jeg gjerne eple-solbær-drikk eller ren solbær-drikk. De er nydelig mørkerøde på farge, og utrolig gode på smak. Jeg liker eple-solbær aller best, den er akkurat passe frisk og syrlig. 

Lag dessert!:

  • Bruk saftene våre som saus til riskremen til jul eller på vaniljeis. Vi har både bringebær, solbær, rips og kirsebær saft
  • Lag din egen rabarbrais: hell rabarbradrikk i isformer og frys (flere tips under bildet!)

Hva med varm drikke?

  • Hvis du vil servere en varm velkomstdrink, foreslår jeg at du velger solbærgløggen eller plommegløggen vår. Disse blandes 1 til 1 med vann og varmes, og er veldig populære nå før jul. Hvis du vil, kan du bytte ut vann med bobler i plommegløggen også, og servere som en kald, smaksbombe. Der har du varianten med wow-faktoren! 
  • En annen populær variant som kan drikkes både varm og kald, er eple- og ingefærdrikk. Også den kan du kan godt tilsette bobler. Nei, ingefæren er ikke dyrket på Røyse. Det er vel en av få ting som vi ikke har her. Det får bli neste år, kanskje!

Eplegløgg som gave? 

  • Lag din egen eplegløgg: Bruk eplejuicen vår og varm opp med nellikspiker, stjerneanis og kanelstenger og la det trekke. Serveres varm med en gang eller lag egne flasker som du kan gi bort til jul. Varm da gløggen opp til 85 grader og fyll på rene flasker. Sett på korken og legg flaskene flatt noen minutter før du setter de til avkjøling. Skriv en fin etikett og vips så har du personlige og smakfulle julegaver.

Smoothie!

  • Juicene er fine som base i smoothie, hele året!